Den kvite vegen

stemningar frå Salbu

Velg format

kr 199
På lager
ISBN
9788249517428
"En stor ro og uforstyrrelighet hviler over Kjartan Hatløys tekster ... Hva skal vi kalle det? Visdomslitteratur? ... Sjelden har jeg sett veier, bekker og elveløp skildret slik. Den kvite vegen er litteratur på svært høyt nivå ... Tekstene nærmer seg noe så sjeldent som fysiske, kroppslige opplevelser av lykke, av mulig godhet, en 'høgste utsikt'. Det er mesterlig gjort"
TOM EGIL HVERVEN, KLASSEKAMPEN, Årets beste bøker 2016
"Selv om Hatløy skriver presist og knapt, tilhører han ikke den minimalistisk, registrerende skrivemåten som skildrer overflater og detaljer. Det er et levende landskap som omslutter ham, noe all besjelingen vitner om ... Og jeg tror på det. Jeg tror på de stemninger som poeten viderebringer. Å tolke stemningen er en viktig kunst. Ofte er det innenfor det sosiale liv man da tenker på. Men Hatløy tolker også stemninger ute i naturen, og i landskapet. «Ver stille no, for denne stien er vakker», begynner et av de siste diktene med. - Ja. Rett og slett ja"
HENNING HOWLID WÆRP, AFTENPOSTEN
"Lågmælt og likevel høgtidsstemt er denne boka, full av livsglede og takksemd, ei varmande bok ... ei bok eg knapt har sett make til ... Alt på første side i boka peikar han på det store mørkret, men gjennom boka er det sola 'denne vår ville gule stjernes sløsande ungdom', lyset og dagen som sigrar. Det er kveik i denne boka"
EMIL OTTO SYVERTSEN, FÆDRELANDSVENNEN
"Her har vi en forfatter som ikke forsøker å bevege seg utover sansene, som ikke drømmer seg under jorden, fremmaner noen iboende sammenheng mellom levende vesener, eller sørger over noe som er i ferd med å forsvinne. I stedet vet han å vise respekt for det konkrete stedet Salbu, han lar stedet utgjøre den viktigste stemningen. Stedets gjenklanger avstemmer han utførlig, behersket og med øye for detaljer."
JONI HYVÖNEN, VAGANT
"Skarpe og ujålete dikt ... Hatløy treffer noe hos meg med sin særegne språklige klo, sin glede over alt som finnes og sin klare bevissthet om det lille menneskets korte tid på kloden. Han taler med en poetisk autoritet og en ydmykhet som gjør ham verdt å lytte til. Dette er en poet flere bør få øynene opp for"
SILJE STAVRUM NOREVIK, BERGENS TIDENDE, Årets beste bøker 2016
"Meisterlege meditasjonar frå vestlandsk sjaman ... Det er eit opus som må kallast meisterleg i klangfylde og klangbotn. Som alle dei beste bøkene freistar også denne til å berre sitera, gjev ei kjensle av at kommentarar er overflødige ... Til liks med alle store poetar har Hatløy med åra funne opp sitt eige språk. Og som ein som tålmodig har øvt opp profetisk-poetiske gåver manar Hatløy fram den veldige røysta i skyene, ei røyst som elles hadde drege seg attende for alltid ... Hatløy har eit makelaust blikk for naturen"
EIRIK LODÉN, STAVANGER ATENBLAD, Årets beste bøker 2016
"Å tolke stemningen er en viktig kunst. Jeg tror på de stemninger som denne poeten viderebringer – fra det sosiale liv, fra naturen og landskapet"
HENNING HOWLID WÆRP, AFTENPOSTEN, Årets beste bøker 2016
Kor lita kan ei hending vera, og framleis kallast ei hending? I Kjartan Hatløys univers er det kosmiske dimensjonar over stega til ei raud minivevkjerring på kvit grus. Overalt finst stumme samtalepartnarar for refleksjonar over gleda, livet og æva, sett opp mot den alltid mogelege døden.

Dei siste åra har Kjartan Hatløy stått stadig tydelegare fram som ein av våre viktigaste naturlyrikarar. «Den kvite vegen» kan lesast som Hatløys hittil mest personlege og forsonlege samling, på ein gong tilbakeskuande og moderne, utoverretta og imploderande, som ein type særmerkte illuminasjonar.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2016
ISBN 9788249517428
Innbinding Ebok
Tittel Den kvite vegen
Bokgruppe 852
I salg 04.08.2016
Design Exil Design
Emne Prosastykker Skjønnlitteratur
Kjartan Hatløy

Kjartan Hatløy

Kjartan Hatløy (f. 1954) debuterte i 1996 med diktsamlinga Solreven. Sidan har han gitt ut ei lang rekke kritikarroste samlingar. Kjøkkendikt frå 2012 blei innstilt til Brageprisen, mens Den kvite vegen (2016) blei innstilt til Ungdommens kritikerpris og er omsett til tysk. I 2017 utkom Dikt i samling, som inneheld alle Hatløys bøker t.o.m. Den kvite vegen. Same år utgav den tyske filmskaparen Frank Wierke ein dokumentarfilm om forfattaren Kjartan Hatløy, Der Sonnenfuchs. Diktsamlinga Menneskedagar utkom i 2018. Vere og døy – døy og vere er Kjartan Hatløys 14. samling.

Hatløy er rekna som ein av våre største naturlyrikarar. I 2015 blei han heidra med lyrikkprisen Diktartavla for sin markante forfattarskap. Den legendariske diktarstien i tunet på Hardanger folkemuseum blei med dette utvida med steintavle nr. 24. Diktartavla skal fremja positiv merksemd om norsk lyrikk og er eit samarbeid mellom Hauge-senteret og Hardanger folkemuseum.

I 2021 ble Kjartan Hatløy tildelt Doblougprisen for hele sitt forfatterskap.

 

Litterære priser:

Doblougprisen 2021

Diktartavla 2015

Kvernsteinprisen 2014

 

Utgitt på oktober:

1996 Solreven
1997 Svarande pupill
2001 Stasjon smale seng
2002 Nattsong og andre forteljingar
2003 Steg frå klar himmel
2005 Riket er vårt, damti damti
2006 I kråkekrins
2011 Fjord
2012 Kjøkkendikt
2014 Mi meinings hus
2016 Den kvite vegen
2018 Menneskedagar
2022 Vere og døy – døy og vere. Dødslære

 

Les mer

Nyheter

Kjartan Hatløy og Mona Høvring tildelt Doblougprisen 2021

Doblougprisen 2021 er tildelt Kjartan Hatløy og Mona Høvring. Tildelingen fant sted under Norsk Litteraturfestivals åpningsforestilling i går kveld.
Les mer