Merdø

roman

Velg format

kr 329
På lager
ISBN
9788249528011
"Demoner dukker opp utenfor Arendal i Morten Øens ville, foruroligende roman ... en genuint interessant roman. Én hovedgrunn er Øens naturbeskrivelser, som er detaljrike og fylt av inspirert nærvær … Aatami innvier oss i viltfotografiets hemmeligheter: åte, tilriggede tablåer og Photoshop – «hypervirkelighet». Slik blir dette også en roman om vår tids virkelighetskamp … Om jeg overser åten som strøs for å trigge sånne som meg, kjenner jeg romanen dra meg ut på dypt hav, der alt gynger … Det det koker ned til, er menneskets forsøk på å finne mening … intet menneske er ei øy, og i «Merdø» er ensomheten både produktiv og livsfarlig"
CARLINE TROMP, KLASSEKAMPEN
"Ellevill apokalypse med bibels saus. Eg har sjeldan lese ei bok med så stort spenn i seg … Ja, det er mange som kan komme til å sette kyrkjekaffien i vrangstrupa her … Det finst brannfaklar og debattstoff frå første til siste side … For alle som er interesserte i dystopiar og post-apokalyptiske forteljingar, er den bibelske endetidsskildringa definitivt verdt eit nærmare studium. «Merdø» smeltar saman fleire av desse litterære tradisjonane i ein og same tekst. Boka er original, godt skriven og har etter kvart svært så høg intensitet. Derfor blir ho også interessant"
ALF KJETIL WALGERMO, VÅRT LAND
"Øen har også i tidligere romaner behandlet apokalypsen, før han nå høyner innsatsen og beveger seg inn i de celestiale sfærer … Helvetes porter åpner seg på ferieøya Merdø utenfor Arendal … det [er] bare å henge med i svingene, korse seg og klamre seg til barnetroen og søndagsskolelærdommen, idet vi dras inn i en actionfylt og absurd handling … Det tar aldeles av … Øen skriver godt, sansemettet, fargerikt, detaljert og med et drag av muntlighet, han er kunnskapsrik og tenker klart"
SIGMUND JENSEN, STAVANGER AFTENBLAD
"Jeg trenger ikke engang bruke kikkert for å se de korte flashene av hvitt hver gang ravnen lar blinkhinnene fare over de analyserende øynene. Akkurat som reptiler har fugler to sett øyelokk; blinkhinner som er hvite, og vanlige. Og kloakk. En felles kanal for urin og avføring. Fugler har heller ikke hjernebark, og sånn sett, ut fra gjeldende teorier i nevrologien, skulle de strengt tatt ikke hatt bevissthet. Noe som forteller meg at vitenskapen ikke har peiling på hva bevissthet - eller liv, for den saks skyld - egentlig er for noe, men er 100 prosent sikre på at denne Gud-personen ikke får lov til å ha noe med det å gjøre."

Den finske vagabonden og fuglefotografen Aatami ankommer ferieøya Merdø utenfor sesongen for å lete etter en sjelden fugl som er observert der. Han har med seg alt han trenger for å tilbringe vinterhalvåret alene ute i havgapet, inkludert en bokstabel som han mener vil avklare all problematikk i forhold til om Gud finnes eller ikke. Aatami er imidlertid ikke så isolert på øya som han håper på. Mareritt plager ham om natten, ravner om dagen, og et lik driver i land. Det kommer hjelp fra uventet hold, men det gjør også fienden.

"Merdø" er en saftig, post-ironisk dommedagsactionkomedie med bibelske undertoner.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2024
ISBN 9788249528011
Innbinding Ebok
Tittel Merdø
Bokgruppe 852
I salg 21.03.2024
Emne Humor Skjønnlitteratur Romaner Fugler Outsidere Religion Dystopier Arendal
Morten Øen

Morten Øen

Morten Øen (f. 1969) fra Stavanger er norsk forfatter. Han debuterte med diktsamlingen I grønnskyggene i 1990, og har til sammen utgitt elleve diktsamlinger og ni romaner, blant annet apokalypse-romanene Tellemarck og Norge om Våren. Merdø er hans nyeste roman.

«Han er ikke en af den slags debutanter man kalder 'lovende' og 'venter sig noget af'. Han er der allerede. Hvordan han skriver om ti år, kan vi jo ikke vide (men at han gør det er jeg sikker på)»
POUL BORUM i 1992

 

Litterære priser:

2012 Ordknappen
2004 Halldis Moren Vesaas-prisen
2001 Oktoberprisen

 

Utgitt på Oktober:

2024 Merdø (Roman)
2020 Bogaloo (Roman)
2017 Norge om våren (Roman)
2015 Tellemarck (Roman)
2013 Så langt nattens hell (Dikt)
2011 Likevel lysner det (Roman)
2011 Ord for hav (Roman)
2008 Ingenting, ingen, ingensteds, aldri (Roman)
2007 Himmel er denne fargen (Roman)
2007 Samlede dikt (Dikt)
2005 Øyets trang til mykhet (Roman)
2004 Ti (Dikt)
2003 Gjennom forlatt og tilstede (Dikt)
2001 Traktat (Dikt)
1999 Lengsel. Øyefall (Dikt)
1997 (Uten tittel). Dikt 
1996 Den troendes tjeneste (Dikt)
1995 Sted (Dikt)
1994 Dikt (Dikt) 
1992 Det er dette (Dikt) 
1990 I grønnskyggene (Dikt) 
Les mer