Kosmos' beibi

Velg format

kr 269
På lager
ISBN
9788249527182
"Svært få norske poeter av i dag holder Wærness' nivå. I år slo noen tidligere spakt antydede frø ut i full blomst og Wærness framstår som vår mest historiebevisste poet, og følgelig også den mest samfunnsrelevante"
ESPEN GRØNLIE, DAGBLADET, ÅRETS BESTE BØKER 2023
"Visst er ordflaumen i dikta ofte heftig, men det gjer ikkje tankane mindre skarpe. Diktaren går rett dit samtida klyp hardast … «Kosmos’ beibi» er eit forførande, sjokkarta møte med brutaliteten og venleiken vi lever midt i, men vanlegvis skjermar oss frå. Lesinga minner meg om kvifor vi held oss med kunst, kva den kan gi om vi vil ta imot. Ikkje les dikta fordi Gunnar Wærness er ein prisvinnande poet. Les om du i staden for å flykte frå her og no, vil gå djupare inn"
MERETE RØSVIK, KLASSEKAMPEN
"Inni Wærness’ eksplisitte intertekstualitet ligger det en fellesskapende bevegelse … Diktboken har et tilbakevendende blikk som ser på jordelivet utenifra, og en sterk tanke om at uansett hvor messy jordelivet er, er viljen sterk nok til ikke bare å bli værende, men være der på ny … Slik er dikterstemmen i ganske mange av diktene: nesten profetisk, med lærdommer i klart-skinnende lys. Veien går gjennom jordisk grums og tull og tant, så bare himmelsk er det ikke, men bakteppet er stjernehimmelen"
THULA KOPREITAN, BLA 8/2023
"Nyere historie spiller større rolle i Gunnar Wærness’ nye bok enn i de tidligere verkene hans. Den historiske bevisstheten har alltid vært til stede, men aldri blitt gjort så eksplisitt som her … At årets bok på en mer eksplisitt måte forholder seg til den teknologiske moderniteten, forløser noe som utvilsomt har vært der også i de tidligere verkene, men da ofte bare latent: en særegen bevissthet om nyere historie … Den historisk funderte oppmerksomheten om vår globale samtid gir opphav til noen slående passasjer i «Kosmos’ beibi»"
ESPEN GRØNLIE, KRABBEN POESIKRITIKK
"Wærness er oppteken av samfunn, av politikk, av denne verda til liks med andre verder, av krigars gru, av skapinga og det skapte. Og han gjer det i dikt som er ekspansive, som rytmisk skrur seg i sirkelrørsler nedover og attover og fram, tidvis både vent og skremmande. I møte med Wærness' poesi, som er kjenneteikna av leiken, er det som ein også kjenner på eit alvor, at ein også må ta ansvar for det skapte, i konkret, vid og snever forstand … «Kosmos' beibi» stadfestar at Gunnar Wærness er ein av dei førande norske samtidspoetane, alltid rastlaust reisande mot nye oppdagingar og gjenoppdagingar i eit språk som grip i kjøtet og riv i tankane"
SINDRE EKRHEIM, DAG OG TID
"Søken mot fellesskapet er på ingen måte nytt i Wærness forfatterskap. I årets utgivelse formuleres den likevel mer markant enn tidligere … Wærness’ mest eksplisitt politiske diktsamling til nå … Det er som om selve den poetiske omskapelsen, som gjennom tradisjonen innebærer både fellesskap og gjenfødelse, bringer med seg et større håp enn tidligere"
CARINA ELISABETH BEDDARI, MORGENBLADET
"Wærness si ord- og biletrike «Kosmos’ beibi» samlar seg kring sivilisasjonskritiske spørsmål om liv og død … dette er ei uvanleg utfordrande diktsamling, med ein viktig samtale mellom det historiske, samtidige og mogeleg framtidige. Som biletskapar, som visuell diktar, er Gunnar Wærness ei imponerande kraft … Han er utan tvil ein av sin generasjons fremste norske poetar"
KNUT ØDEGÅRD, VÅRT LAND

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2023
ISBN 9788249527182
Innbinding Ebok
Tittel Kosmos' beibi
Bokgruppe 852
I salg 17.08.2023
Emne Lyrikk Skjønnlitteratur
Gunnar Wærness

Gunnar Wærness

Gunnar Wærness, født 1971, er forfatter, gjendikter og kabarettartist. Wærness debuterte i 1999 med diktsamlingen Kongesplint, som han fikk Tarjei Vesaas debutantpris for. Han har siden utgitt samlingene Takk (2002), Hverandres (2006), Bli verden (2007), Tungen og tåren (2013), Venn med alle (2018) og Å skrive er å be om for mye (2020). For Venn med alle ble Wærness nominert til Brageprisen. I 2010 redigerte han antologien Verden finnes ikke på kartet i samarbeid med Pedro Carmona-Alvarez. Sammen med Henrik Skotte utgjør han kunstnerduoen Brødet og Eselet, som utga boken Del likt i 2017. Høsten 2021 utkom diktsamlingen Ta på Jesus til strålende kritikker. I 2023 ble Gunnar Wærness tildelt Doblougprisen for sitt samlede forfatterskap.

«Overskudd og lek, alvor og entusiasme, og kanskje først og fremst et uhyre formbevisst språk preger poesien til Gunnar Wærness. Siden den prisbelønte debuten Kongesplint i 1999, har han utfoldet sitt originale kunstneriske prosjekt … Wærness skriver poesi som strekker seg utenfor det hverdagslige og forståelige, men som rommer også det … Vi har å gjøre med et uvanlig forfatterskap som i all sin søken og undring og eksperimentering i alle fall fortjener den oppmerksomhet vi som priskomité kan bidra til. Gunnar Wærness er ikke bortskjemt med litterære priser. Årets Doblougpris bøter på det, og går til et forfatterskap som beriker norsk litteratur».
– Utdrag fra juryens begrunnelse, Doblougprisen 2023

 

Litterære priser:

Doblougprisen 2023

Tarjei Vesaas' debutantpris 1999

 

Av Gunnar Wærness:

2020 Å skrive er å be om for mye
2018 Venn med alle
2013 Tungen og tåren
2010 Verden finnes ikke på kartet. Antologi (red. med Pedro Carmona-Alvarez)
2007 Bli verden
2006 Hverandres
2002 Takk
1999 Kongesplint

 

Av Brødet og Eselet:

2017 Griskokknetter
2015 €urodike
2014 Del likt
Les mer

Nyheter

Gunnar Wærness - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Gunnar Wærness
Les mer

Maria Navarro Skaranger og Gunnar Wærness nominert til Kritikerprisen 2021

I dag ble nominasjonene til årets litteraturkritikerpriser offentliggjort. Det er fem nominerte til Kritikerprisen for beste voksenbok, blant dem Maria Navarra Skaranger og Gunnar Wærness.
Les mer

Gunnar Wærness nominert til Triztan Vindtorn poesipris 2023

Årets nominerte til Triztan Vindtorn poesipris  2023 er nå offentliggjort. De nominerte er Gunnar Wærness, Torild Wardenær og Øyvind Rimbereid. Prisen skal tildeles «en norsk forfatter som har gjort en stor innsats for norsk poesi»
Les mer

Gunnar Wærness tildelt Doblougprisen 2023

Gunnar Wærness ble i går kveld tildelt Doblougprisen 2023. Tildelingen fant sted på Litteraturfestivalen på Lillehammer. Årets andre norske prismottaker er Brit Bildøen. 
Les mer