Fire dager, åtte år
roman
”Dirrende skrivekunst. Line Baugstø har i sin syvende roman og tolvte bok tatt tidsånden anno 1972 aldeles på kornet … Det er uansett noe umiskjennelig ekte ved så vel mennesker som miljøkoloritt i Fire dager, åtte år … Her har Baugstø tatt den opphetede tonen og atmosfæren i den politiske debatten aldeles på kornet … Fire dager, åtte år er i sum et flott skriftstykke.”
TERJE STEMLAND, AFTENPOSTEN
”Line Baugstø klarer på en fin måte å kombinere det dramatiske og det hverdagslige i denne overbevisende syttitallskildringen … Med dette dokumentariske stoffet i ryggen, har Line Baugstø skapt en sympatisk historie omkring tre fiktive hovedpersoner … Baugstø fører en ganske enkel intrige i havn med stø hånd og sikker penn. Ved hjelp av en tilforlatelig og enkel fortellerstil, lager hun gjennom hele boken fine og stemningsfulle hverdagsbilder. Til tross for melodramatiske innslag, er det en helt egen troverdighet over forfatterens skildringer av et nøysomt 1970-tall”
SINDRE HOVDENAKK, VG
”I det hele tatt tar Baugstø pressemiljøet på kornet. Samtidig setter hun enkeltskjebnene inn i et samfunnsmessig perspektiv … Nettopp det autentiske bakteppet gir romanen en ekstra dimensjon, synes jeg. Forfatteren har åpenbart brukt mye tid på å granske hvordan dagliglivet artet seg vinteren 1972 … Fremfor alt er Line Baugstø en sikker stilist i "less is more"-faget. Hun anvender gjerne korte perioder, uten at språket blir stakkato. Det hverdagslige har en stillferdig, poetisk undertone. Her er det ikke et ord for mye, ikke et for lite.”
GEIR LØVLI, FREDRIKSSTAD BLAD
"Line Baugstø forteller med finstemt balanse mellom dokumentar og fiksjon om hvordan bomber og journalistisk definisjonsmakt påvirker menneskers liv i en norsk småby på 70-tallet. I disse tider er det mange som vil si sitt om ytringsfriheten i møte med trusler og terrorisme. En av de få som det virkelig er verdt å lytte til er Line Baugstø. Framfor alt fordi at det Baugstø har å si, ikke dreier seg om trusselen fra noe stort og fremmed, men bare om ting som kan skje mennesker imellom, på et lite sted hvor alle kjenner alle … Dermed er boka også et godt eksempel på at krimsjangeren kan brukes til å lage god litteratur.”
ANDERS SUNDNES LØVLIE, DAGSAVISEN
”Boka er veldreid, velkomponert og velskrevet … Line Baugstø har nok en gang levert en lesverdig roman”
EMIL OTTO SYVERTSEN, FÆDRELANDSVENNEN
"Utgangspunktet for å skrive en rå spenningsroman med ingredienser som sex, bomber, sjalusi og kommunisthat i en hektisk, nedbrent redaksjon, kunne umulig vært bedre. Likevel velger forfatteren å fortelle en ganske jordnær historie … Det er et godt valg … medrivende lesning … Line Baugstø er som alltid en klok fortolker av hverdagslivet og hvordan det rokkes når krisene inntreffer … hun tar virkningen livet har på oss mennesker, på kornet”
ANITA HARTVIKSEN RAVN, NORDLYS
”en spennende intrige rundt tema som skyld, tilgivelse og kjærlighet. Boken gir et godt tidsbilde av 1970-tallet. På den ene siden følger vi det indre livet fra avishuset i de hektiske dagene etter brannen. Samtidig er dette historien om tre personer som forsøker å finne fotfeste i livet”
GRO KVANVIG, FÆDRELANDSVENNEN, kritikernes favoritter i 2006
”Line Baugstø har skapt en gjennomført god roman. Siste halvdelen har driv som ein kriminalroman … Forfattaren tek stemninga i Norge på tidleg 70-tal på kornet”
BJARNE TVEITEN, FÆDRELANDSVENNEN, kritikernes favoritter i 2006
”en spennende bok … Dette er gjort med stor kunstferdighet … Baugstø kan sitt håndverk Line Baugstøs Fire dager, åtte år er hele tiden spennende, en av de bøkene man ”ikke kan legge fra seg”, som det heter”
JON ROGNLIEN, KLASSEKAMPEN
Natt til søndag 27. februar 1972 ble avisen Fædrelandsvennen i Kristiansand sprengt i luften. Mandag morgen kom avisen ut som normalt. Denne dramatiske historien danner rammen for romanen Fire dager, åtte år. I døgnene som følger er hele byen preget av jakten på gjerningsmannen.
Sigurd er journalist i Fædrelandsvennen og forsøker å utgi avis selv om alt er blitt borte. Hans tidligere kjæreste Kristine har vært ansatt i avisen, og nyheten om attentatet rammer henne hardt. Sønnen hennes, Tor Arne, er avisbud. På uventede måter blir alle tre berørt av brannen.
"Fire dager, åtte år" tegner et presist bilde av 1970-tallet, som var preget av EF-kamp og politiske bevegelser. Samtidig er dette fortellingen om tre mennesker, som strever med å finne fotfestet i tilværelsen.
Sigurd er journalist i Fædrelandsvennen og forsøker å utgi avis selv om alt er blitt borte. Hans tidligere kjæreste Kristine har vært ansatt i avisen, og nyheten om attentatet rammer henne hardt. Sønnen hennes, Tor Arne, er avisbud. På uventede måter blir alle tre berørt av brannen.
"Fire dager, åtte år" tegner et presist bilde av 1970-tallet, som var preget av EF-kamp og politiske bevegelser. Samtidig er dette fortellingen om tre mennesker, som strever med å finne fotfestet i tilværelsen.
Vis info om boka Skjul info om boka
Utgitt | 2014 |
---|---|
ISBN | 9788249514267 |
Innbinding | Ebok |
Tittel | Fire dager, åtte år |
Bokgruppe | 852 |
I salg | 19.06.2014 |
Emne | Kristiansand Skjønnlitteratur Politiske miljøer 1970-1979 Mediamiljøer Romaner |