Bla i boken

Voksne mennesker

Velg format

kr 179
På lager
ISBN
9788242182265
"en komisk og smertefullt menneskelig fortelling om hva det vil si å være voksen når du ikke har din egen familie"
OLIVIA MARKS, VOGUE, SUMMER’S 8 BEST READS (Storbritannia)
"Etter flere lockdowns som har frarøvet mange av oss evnen til å konsentrere oss om en lenger tekst enn den på frokostblandingen, er kanskje ikke tanken på å dykke ned i en dørstoppertykk bok helt det som trengs. Voksne mennesker - en fantastisk debut av den norske forfatteren Aubert - er den perfekte løsningen. I Rosie Hedgers friske oversettelse gir den deg massevis å snakke om, den er vakkert skrevet, og så kort at den kan leses i løpet av en ettermiddag"
THE INDEPENDENT, «8 best book club books» (Storbritannia)
"Marie Auberts Voksne mennesker gir oss en mesterlig innføring i det å skrive frem en selvsentrert protagonist … gir ekko til Sally Rooney og Naoise Dolan, med en stream-of-consciousness setningsstruktur som er forbløffende virkningsfull … …. en skarp, tidsriktig roman med karakterer som blir værende i deg"
ANDREA CLEARY, BUSINESS INSIDER (Storbritannia)
"(Voksne mennesker har) en trykkoker-stemning fra første scene … Disse vanskelige følelsene i en karakter kan være tunge for en leser å bære, men Aubert svinger på mesterlig vis sympatien for de to søstrene fram og tilbake gjennom hele boken … En presis og tankevekkende utforskning av kjernefamilien og hvordan den former våre individuelle liv"
SARAH GILMARTIN, IRISH TIMES (Irland)
"Voksne mennesker av Marie Aubert bringer tankene til Phoebe Waller-Bridge fantastiske ‘Fleabag’, selv om den er mye mer ubehagelig … Dette er en putekomedie av beste sort, med Auberts infame observasjoner som skrur intensiteten opp til maks. Giftig. Slemt. Briljant"
ANNE CUNNINGHAM, THE INDEPENDENT (IRLAND)
 
"Marie Aubert kan kunsten å skildre de svarte følelsene som gjør mennesket til en infam og sårbar skapning, Hovedpersonen i Voksne mennesker er den 40 år gamle arkitekten Ida. I første kapitler er hun på vei til familiehytta der morens bursdag skal feires. Single Ida har et sterkt ønske om å bli mor. På hytta blir hun grenseoverskridende sjalus på sin gravide lillesøster … Aubert skriver litteratur av en klassisk støpning"
INGUNN ØKLAND, AFTENPOSTEN, Årets beste bøker 2019
"Hun skriver lekende lett og ganske selvsagt om de mest skambelagte temaer ... Dialogene er elegante, det samme er skildringen av det psykologiske samspillet mellom de ulike personene. Dette krypende ubehaget, alle konflikter som rører seg mellom mennesker. Idas forgjeves forsøk på å bli elsket."
Cathrine Krøger, Dagbladet
"Marie Auberts andre bok er heftige saker og takk for det ... En oppvisning i sjalusiens destruktive kraft og mennesker som koker bak svette smil. Marie Aubert er kommet til norsk litteratur for å bli... et strøkent stykke arbeide med en bemerkelsesverdig tålmodighet og evne til tilstedeværelse på liten flate. Voksne mennesker er et 141 siders kammerspill som blir fryktelig ubehagelig fordi det er så gjenkjennelig og samtidig tilforlatelig ... Med den stille og tålmodige utrullingen av fortid og alle små og store bevegelser på hytta, har Marie Aubert skapt et minefelt av en bok. Alt kan gå galt hele tiden, det er ørsmå nyanser mellom eksplosjon og en svak sommerbris i gardinene ... De lange, malende setningene mot de hugne erkjennelsene på bare noen ord skaper en god rytme ... Marie Aubert er kommet til norsk litteratur for å bli og takk for det. Hun må gjerne like å bli ferdig til hver bokhøst fremover"
Vidar Kvalshaug, Bok 365
"Marie Aubert treffer blink i sin romandebut om dysfunksjonell familie på hyttetur ... Det er et mektig kammerspill i sommersol Aubert har skrevet, i sin første roman... Det er en skarp knivsegg mellom antydninger og direkthet, mellom nærvær og fravær, mellom barndomsflash og virkelighetens nåtid i et språk som er sanselig og realistisk. Og om forskjellen mellom den ideelle og reelle situasjonen i de fleste familier ... Marie Aubert var talentfull, nå er hun full av talent"
Stein Roll, Adresseavisen
"Forfattaren har eit lett og leikande språk som er rikt på velskrivne realistiske dialogar. Det er nok nettopp det som gjer at teksten òg er skrekkeleg ubehageleg å lese, vi hoppar og sprett frå ugjerning til ugjerning ... imponerande effektivt og elegant."
Katrine Judit Urke, Dag og Tid
"en fornøyelse å lese ... De vare skildringene av det på samme tid nære og fjerne søskenforholdet minner om Helga Flatlands En moderne familie. Samtidig driver Ida med en mistenkeliggjøring overfor sine nærmeste som likner Carl Frode Tillers Innsirkling-trilogi"
Ida Vågsether, Stavanger Aftenblad
"Aubert skriver morsomt. Det forvokste, eller patetiske, om du vil, understrekes av at de to voksne søstrene tråkker rundt i sitt barndoms paradis på hytta. Som den intelligente førtiåringen hun er, blir Ida selvfølgelig bevisst sin egen tilkortkommenhet og selvmedlidenhet ... Hvor lenge kan man vente med å få barn hvis man vet at man vil ha det? Og kan man leve et godt liv uten? Voksne mennesker er et sviende tidsriktig psykologisk portrett av voksende desperasjon i møte med biologiske realiteter"
VILDE SAGSTAD IMELAND, MORGENBLADET
"Marie Aubert innfrir forventningene med en elegant og skreddersydd fortelling om smerten ved å oppdage at livet har gått forbi, i stillhet ... Både Cora Sandel og Torborg Nedreaas dukker opp på netthinnen mens man leser dette lette elegante sommerspillet som utfoldes mens noen klør sine myggstikk og andre føler at livet ramler sammen. Dette spennet mellom triviell feriekos og eksistensielle kriser behandler forfatteren med innsikt og klokskap og sans for timing"
TURID LARSEN, DAGSAVISEN
"[Idas] verden blir stadig mer ensom ... Med ørsmå grep siver denne desperasjonen også dypere inn i språket, som i håpefulle spørsmål etterfulgt av avvisende, konstaterende punktum, og den avmektigheten som skjuler seg i en overdreven bruk av ordet ikke – «jeg gråter ikke», «jeg fryser ikke». Sammen med den gjentatte språklige ruggingen, av typen «men det var nære på […] det var nære på», minner Aubert løfterikt om langt mer etablerte forfattere som Vigdis Hjorth og Hanne Ørstavik"
ELIN KITTELSEN, KLASSEKAMPEN
"Marie Auberts debutroman Voksne mennesker er en romantekst som tar tidas trend på alvor ... Gjennom opprivende scener, et språk som er følelsesladet og med passelig mye undertekst, klarer hun å formidle et drama – ikke minst på et indre plan – som tar tak i leseren. Enten leseren sjøl ønsker seg et barn eller ei, vil jeg tro. Dette er en debut det står respekt av"
JAN ERIK ØSTLIE, FRI FAGBEVEGELSE
"De siste årene har det nærmest blitt en tradisjon at en aktuell norsk roman blir en sommersnakkis. I år er det uten tvil Marie Auberts Voksne mennesker som fyller den rollen. Boken gir et skarpt og klamt bilde av hvorfor nære familierelasjoner og dårlige handlingsmønstre blir en kruttsterkt kombinasjon – gang etter gang. Boken er satt til en typisk sommerhytte i den norske skjærgården, og det føltes derfor som et ekstra bonus i leseropplevelsen å sluke den på hytteverandaen selv"
CECILIE ASKER, AFTENPOSTEN (Ukens kulturtips)
"Auberts romandebut er en treffsikker skildring av familiebånd, forventninger og ensomhet i skyggen av sommerens idyll ... Aubert beskriver på brutalt ærlig vis de stygge sidene som kommer til syne hos mennesker som føler seg utilstrekkelige ... Hvorfor er denne romanen så god? Først og fremst fordi den tar opp de mørke sidene hos mennesker utilslørt, uten å kommentere, uten å dømme. Vi har alle i oss å kunne bli fryktelig fæle, og de ulike situasjonene vi kommer i livet vil avsløre hvordan vi takler nettopp det. Voksne mennesker er en imponerende debutbok, den er handlingstett og lettlest ... Jeg kommer til å lese alt denne forfatteren gir ut"
VILDE AURORA ERIKSEN, MINERVA
"Det beste jeg har lest i det siste er Marie Auberts Voksne mennesker. En sabla morsom, besk roman ... jeg elsket den boka."
ELSE KÅSS FURUSETH, BOKTIPS.NO
"fortreffelig romankunst"
ADRESSEAVISEN, Årets beste bøker 2019
"Denne slurpa jeg i meg som en deilig sommerdrink. Pute-tv i bokform, og rett og slett en knallgod roman"
KATRINE JUDIT URKE, DAGBLADET, Årets beste bøker 2019
"en lavmælt, nesten thrilleraktig, familiefortelling som Aubert lett og elegant driver mot katastrofen"
JOHANNA FRID, DAGENS NYHETER (Sverige)
"Smerten ved ikke å bli behandlet som en voksen fordi man er singel og barnløs skildres taktfullt i Marie Auberts romandebut … Men en usunn konkurransesituasjon mellom voksne søstre, i tillegg på familiens landsted, har vi ikke lest det før? Det har vi vel - temaet er så slitt at det er dumdristig av Marie Aubert å gi seg i kast med det. Det hindrer henne imidlertid ikke fra å lykkes ... Konflikten tilsmusser begge sider, og her står ikke det gode mot det onde, men det skjøre mot det skjøre. Det er det fine med Voksne mennesker, den forteller poengtert, følsomt og uten store fakter om det vanskelige ved det å være menneske"
SVENSKA DAGBLADET (Sverige)
«Skarpt og nært søskendrama om kjærlighet, smerte og det å bli voksen. Supernorskt og så himla bra”
BORÅS TIDNING, ”Boktoppen. Anmelderne velger de beste bøkene akkurat nå” (Sverige)
"Marie Aubert skyr ikke tabubelagte temaer. Hun får frem de krasse mekanismene i hvordan søsken kan oppføre seg mot hverandre … Uten å noen gang bli svulstig eller svevende, finner Aubert brennpunktene, de ondskapsfulle stikkene som er forkledd som godhet eller småprat. Handlinger som angivelig er utført av omtanke, men som er fylt til randen av lyst til å ødelegge … Underveis har trykket økt som i et dramaturgisk trykkammer. Først når jeg lukker boka og puster ut, forstår jeg hvor høyt det trykket faktisk var"
NYA WERMLANDS-TIDNINGEN (Sverige)
"Marie Auberts slag-i-magen-debut er et intenst og totalt oppslukende kammerspill om lengselen etter barn og giftig søskenrivalisering, der raseriet i replikkene skjærer som negler mot tavlen. En mors bursdag skal feires, et helt livs misunnelse håndteres, det er ladet og isende velskrevet"
JENNY LINDH, MAGASINET M (Sverige)
«Fremragende roman om familie, barnløshet og sjalusi treffer rett i solar plexus … Det er en virkelig god og treffende historie, som på fineste vis beskriver hvordan en eksistensiell krise kan skape sjøgang i både den kriserammede og omgivelsene»
BRITTA VOERGAARD POULSEN, LITTERATURSIDEN.DK (Danmark)
"Personene er lys levende, uperfekte og menneskelige i situasjoner som gir deg vondt i magen. For deg som nyter når en liten historie kan gjøre et like stort inntrykk som en stor roman!”
MAGASINET LIV, Seks av seks stjerner (Danmark)
"Det er vondt-i-magen-prosa, men fint og avdempet fortalt ... Alle som har abstinenser etter å ha slukt irske Sally Rooneys livskloke, bittersøte, romantiske samtidshistorier, kan få stilt det verste av kløen med Auberts prosa ... Virkelig glimrende sommerhuslitteratur»
LINEA MAJA ERNST, WEEKENDAVISEN (Danmark)
"Aubert ser gjennom karakterene sine med røntgenblikk, så man nesten skammer seg på deres vegne … Her ligger også Auberts fandenivoldske og underholdende humor, som blir så mye mer komisk i kontrast til bøkenes grunnleggende tristesse … Mesterlig!›"
KRISTIN VEGO, INFORMATION (Danmark)
"Marie Aubert skriver om menneskets bitre følelser så det river i underhuden, og portrettet hennes av en dysfunksjonell familie er etsende … Marie Aubert har et fremragende blikk for søskenrivalisering og et fantastisk godt grep på den maktforskyvning som kan skje når en samtale – allerede før første ord er ytret – har kjørt av sporet. Hun spidder kjedsommeligheten i det å følge den samme oppskriften som alle ens jevnaldrende, og hun gjør det med språklig overskudd og likefrem stil. Hvis man som leser elsker troverdige karakterer, psykologisk dybde og stille dramaer, så er det opplagt å dykke ned i Marie Auberts forfatterskap."
ANNA MØLLER, KRISTELIGT DAGBLAD (Danmark)
Ida er arkitekt, barnløs og i sin beste alder, men i det siste har varsellampene begynt å blinke. For sikkerhets skyld har hun undersøkt mulighetene for å få fryst ned egg til senere bruk, i tilfelle hun skulle treffe den rette. Nå er det sommer, og Ida tar bussen sørover til barndommens ferieparadis, hvor moren skal feire 65-årsdag med sin lille familie. På hytta venter lillesøster Marthe med samboer og bonusbarn. Alt skulle ligge til rette for noen fine feriedager, hadde det bare ikke vært for Marthes strålende nyheter.

"Voksne mennesker" er en roman om tynnslitte familiebånd, sjalusi og selvhevdelse, og om skammen over en uelsket tilværelse.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2019
ISBN 9788242182265
Innbinding Lydbok (nedlastbar)
Tittel Voksne mennesker
Bokgruppe 882
I salg 11.07.2019
Emne Skjønnlitteratur Sjalusi Familie Romaner
Lest av Silje Storstein
Marie Aubert

Marie Aubert

Marie Aubert (f. 1979) debuterte i 2016 med novellesamlingen Kan jeg bli med deg hjem, som fikk begeistret mottagelse og mange lesere. Romanen Voksne mennesker (2019) ble nominert til Bokhandlerprisen og vant Ungdommens kritikerpris 2020. Jeg er egentlig ikke sånn er Marie Auberts tredje bok. Bøkene hennes er solgt til mange land.

 

Litterære priser:

2023 Bjørg Vik-prisen
2020 Ungdommens kritikerpris

 

Utgitt på Oktober:

2022 Jeg er egentlig ikke sånn (Roman)
2019 Voksne mennesker (Roman)
2016 Kan jeg bli med deg hjem (Noveller)

 

 

Les mer

Nyheter

Marie Auberts Voksne mennesker til Polen og Ungarn - nå 9 land

Den kritikerroste romandebuten er med dette solgt til ni land
Les mer

Marie Aubert tildelt Ungdommens kritikerpris 2020

Marie Aubert mottok i går ettermiddag Ungdommens kritikerpris 2020 for romanen Voksne mennesker.
Les mer

Marie Auberts Voksne mennesker - nå 10 land

Rettighetene til Marie Auberts kritikerroste roman Voksne mennesker er nå solgt Tyrkia. Med dette er Voksne mennesker solgt til hele ti land.
Les mer

Marie Auberts debutnoveller på 1. plass på bestselgerliste i Polen

Marie Auberts novellesamling Kan jeg bli med deg hjem utkom i Polen tidligere denne måneden. Nå topper boken bestselgerlista for oversatt skjønnlitteratur hos Empik, Polens største bokhandlerkjede.
Les mer

Knallstart for Marie Auberts Voksne mennesker i Storbritannia

I forkant av utgivelsen er boken allerede trukket frem som en favoritt i britiske Vogue, The Independent og BBC Radio. 
Les mer

Marie Auberts nye roman forhåndssolgt til fire land

Det knyttes store forventninger til Marie Auberts kommende roman, både i og utenfor Norge. Rettighetene til Jeg er egentlig ikke sånn er solgt til fire land allerede før lanseringen her hjemme. Boken skal utkomme i Polen, Sverige, Tyskland og Ungarn.
Les mer