Marie Aubert tildelt Ungdommens kritikerpris 2020

 

Marie Aubert og Bleiker vgs

Marie Aubert mottok i går ettermiddag Ungdommens kritikerpris 2020 for romanen Voksne mennesker.

I jurybegrunnelsen heter det blant annet
«Boken har skapt sterke diskusjoner både i klasserommet og på fritida. Den har engasjert de som har lest mye litteratur før, og de som ikke har det. Boken gjorde inntrykk på oss, fordi den berører mange viktige og dagsrelevante temaer … Karakterene var så spennende og interessante at vi måtte lese videre. Karakterene er i seg selv historier, og setter lys på følelser som i dagens samfunn er tabu, selv om det er helt naturlig for et menneske å føle dette … Det føles ekte. Likevel er det ikke bare en dyster bok, men en bok som også får fram en god latter. Og den gir oss innsikt i en verden vi ennå ikke har opplevd. Voksne kan faktisk oppføre seg som barn».

Ungdommens kritikerpris er et samarbeid mellom Foreningen !les, Utdanningsforbundet, Forleggerforeningen og Kritikerlaget. Det er Kritikerlagets medlemmer som sitter i Nominasjonsjuryen består av medlemmer av Kritikerlaget og har som oppgave å velge ut årets åtte beste norske skjønnlitterære bøker. Juryen tar ikke hensyn til at det er ungdom som skal lese de nominerte. Årets jury har bestått av Ida Lødemel Tvedt, Katrine Judit Urke og Elin Kittelsen.
Les mer om prisen på http://ungdommenskritikerpris.no/
Voksne mennesker utkom sommeren 2019. Aubert debuterte med novellesamlingen Kan jeg bli med deg hjem i 2017 og interessen var stor for den kritikerroste forfatterens første roman. Voksne mennesker ble nominert til Bokhandlerprisen 2019 og har nå et samlet opplag på hele 19 000 eksemplarer.

Rettighetene til Voksne mennesker ble solgt til Danmark, Nederland, Sverige og Tyskland allerede før utgivelsen i Norge. Boken er senere solgt til ytterligere fem land. Nylig utkom Voksne mennesker i Danmark og Sverige til svært gode skussmål fra anmelderne. I Sverige gikk boken rett inn på bestselgerlisten for skjønnlitteratur og ble raskt trykket i nytt opplag. Voksne mennesker var den sjette mest solgte oversatte romanen i Sverige i 2020.  
"en lavmælt, nesten thrilleraktig, familiefortelling som Aubert lett og elegant driver mot katastrofen"
JOHANNA FRID, DAGENS NYHETER, Kritikernes favoritter (Sverige)

Her står ikke det gode mot det onde, men det skjøre mot det skjøre. Det er det fine med Voksne mennesker, den forteller poengtert, følsomt og uten store fakter om det vanskelige ved det å være menneske"
SVENSKA DAGBLADET (Sverige)

"Skarpt og nært søskendrama om kjærlighet, smerte og det å bli voksen. Supernorskt og så himla bra"
BORÅS TIDNING, Anmelderne velger de beste bøkene akkurat nå (Sverige)

"Alle som har abstinenser etter å ha slukt irske Sally Rooneys livskloke, bittersøte, romantiske samtidshistorier, kan få stilt det verste av kløen med Auberts prosa ... Virkelig glimrende sommerhuslitteratur"
LINEA MAJA ERNST, WEEKENDAVISEN (Danmark)
"Aubert ser gjennom karakterene sine med røntgenblikk, så man nesten skammer seg på deres vegne … Mesterlig!"
KRISTIN VEGO, INFORMATION (Danmark)

"Personene er lys levende, uperfekte og menneskelige i situasjoner som gir deg vondt i magen. For deg som nyter når en liten historie kan gjøre et like stort inntrykk som en stor roman!"
MAGASINET LIV, Seks av seks stjerner (Danmark)

"Hvis man som leser elsker troverdige karakterer, psykologisk dybde og stille dramaer, så er det opplagt å dykke ned i Marie Auberts forfatterskap"
ANNA MØLLER, KRISTELIGT DAGBLAD, Fem av seks stjerner (Danmark)

"Fremragende roman om familie, barnløshet og sjalusi treffer rett i solar plexus"
BRITTA VOERGAARD POULSEN, LITTERATURSIDEN.DK (Danmark)
"et sviende tidsriktig psykologisk portrett av voksende desperasjon i møte med biologiske realiteter"
VILDE SAGSTAD IMELAND, MORGENBLADET 
"Aubert kan kunsten å skildre skamfølelser slik at leseren til sin egen overraskelse reagerer med skrekkblandet fryd … litteratur av en klassisk støpning"
INGUNN ØKLAND, AFTENPOSTEN, Årets beste bøker 2019

"fortreffelig romankunst"
ADRESSEAVISEN, Årets beste bøker 2019

"Denne slurpa jeg i meg som en deilig sommerdrink. Pute-tv i bokform, og rett og slett en knallgod roman"
KATRINE JUDIT URKE, DAGBLADET, Årets beste bøker 2019 
STEIN ROLL, ADRESSEAVISEN, terningkast fem
CATHRINE KRØGER, DAGBLADET, terningkast fem
VIDAR KVALSHAUG, BOK365, terningkast fem
IDA VÅGSETHER, STAVANGER AFTENBLAD, terningkast fem