Tingenes tilstand

roman

Velg format

Tilbudspris kr 183 Før kr 209
På lager
ISBN
9788249522866

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2020
ISBN 9788249522866
Innbinding Ebok
Tittel Tingenes tilstand
Bokgruppe 852
I salg 03.09.2020
Design Exil Design
Emne Psykiske lidelser Biografisk litteratur Romaner Skjønnlitteratur Skottland Mødre Bergen
"Slik er det blitt: Det er henne eller meg.
Intellektuelt er det et paradoks: At jeg er i stand til å skrive dette, gjør meg redd for at jeg allerede er blitt for kald, at jeg allerede står for langt unna det jeg har lyst til å fortelle. At oversikten er kommet, men at den er gått på bekostning av undersikten, det den druknende ser idet hun synker ned i vannet."

"Tingenes tilstand" er en roman som på rått og usentimentalt vis setter ord på en voksen datters vonde og kompliserte forhold til sin egen mor. Moren er syk, hun har vært det så langt tilbake datteren kan huske, og kontakten mellom dem er kuttet, både fordi relasjonen tærer for mye og fordi datteren nå har en egen familie å ta seg av. Men fortsatt kjenner hun på ordløst vis morens grep om henne som noe klamt og begrensende i eget liv: Virkningen den syke moren har hatt på henne, tar ikke slutt.
Det er et sårt, kjempende jeg som forteller i denne romanen. Fortellingen om henne er fortellingen om moren, det er umulig å skille de to. Samtidig vet hun så altfor godt at det hun forteller kun vil være én versjon av familiens historie.

"Tingenes tilstand" er et portrett av hvordan det er å leve tett på psykisk sykdom. Det er en roman som berører like sterkt i kraft av sin form som sin fortelling, skrevet som den er i et mesterlig konsentrert, granskende og skarpt språk.
"Meisterleg og drivande roman … I sylskarpt formulerte innsikter avkler romanens ‘eg’ den familien ho har kome frå … ‘Andre familier åpnet vinduene for å få litt luft. Vi kvittet oss med hele huset’. Med desse forbløffande orda skildrar Lillebø suverent det dramatiske og opprivande mønsteret i oppveksten til den forteljande hovudpersonen … Eg ante ikkje at det var ei slik bok eg trong nett nå. Men det var det. Den set mange ting på plass i verda. Det opnar og stengjer og luktar og legg seg som ei kjensle av avmektig, levande sanning kring kropp og sjel"
HELGE TORVUND, KLASSEKAMPEN
"Lillebø skriver forfriskende rått om forholdet til en psykisk syk mor … Romanen er sterk å lese, absolutt hele veien. Ikke bare er den sterk reint følelsesmessig, men den er også klok på en måte som styrker meg som leser … jeg får et stort vitebegjær og jeg vil høre på alt forfatteren sier. For Lillebø har mye å fare med, ikke bare når det gjelder morsforholdet, men også når det gjelder skriften og litteraturen … og slutten er også så innmari fin. Jeg får en følelse av at det ligger langvarig og hardt arbeid bak denne romanen, samtidig som den er skrevet fram av nødvendighet"
KATRINE JUDITH URKE, DAGBLADET
"Sterkt om å leve med en psykisk syk mor … Lillebø har en fantastisk evne til å formidle følelser. Også når hun bruker sitt litterære språk til en debatt om litteraturens rolle. Innholdet gjør inntrykk, men den litterære kvaliteten det formidles i er legitimeringen av denne virkelighetsbeskrivelsen. Hun er en av våre nye litterære stjerner"
VIGDIS MOE SKARSTEIN, ADRESSEAVISEN
"en sjeldent ærlig, personlig og ufiltrert tekst om det å leve med en psykisk syk mor – og det å leve uten henne … Nettopp slik føles denne romanen: Som en absolutt nødvendighet … Oppløftende? Nei. Men verdt det? Ja"
SHANA FEVANG MATHAY, NRK BOK
"Lillebøs bemerkelsesverdige debutroman utforsker det kompliserte forholdet mellom en datter og hennes psykisk syke mor … Tingenes tilstand er en roman skrevet i stor nødvendighet og med et dypt litterært alvor … Teksten er full av slående innsikter og tanker om språk og skriftens betydning. Det er lenge siden jeg har lest en så sitatvennlig roman, som åpner for viktige diskusjoner og videre refleksjon"
GABRIEL VOSGRAFF MORO, VG
" Sandra Lillebø skriver så det dirrer om hvordan barndommens traumer setter seg i sjel og særlig kropp … Hun skriver for å skifte kjerne, vil ‘tilintetgjøre ved å vise frem’. Det har hun klart. I hvert fall overfor leseren. Passasjene der hun viser fram nettopp smerten og senskadene, den fundamentalt ødelagte mor-barndynamikken, eller der hun diskuterer normalitet versus annerledeshet, er skarpe og gode. De oppleves viktige"
GERD ELIN STAVA SANDVE, DAGSAVISEN
"Hjerteskjærende om løsrivelsens pris. Sterkt og tenksomt om å måtte være hensynsløs mot en man elsker for å overleve … Ikke siden Olaug Nilssens Tung tids tale (2017) har jeg lest noe som så intenst gripende, sorgsint, skamfullt og omsvøpsløst forteller om det pinefulle i å måtte redde seg selv på bekostning av en man elsker … Lillebø fremstår heldigvis sjelden som selvrettferdig. Hun fnyser av dem som i virkelighetslitterære spørsmål tviholder på forestillingen om at kunstneren er et unntaksmenneske som er hevet over det å ta menneskelige hensyn og vise anstendighet"
PREBEN JORDAL, AFTENPOSTEN
"Eg blar og blar, les fort, som om det var ein krimroman. Sjølv om det er tungt lada, avansert prosa. Lillebø har jo i seg evna til å fange lesaren i éi setning … Denne romanen har det beste av poeten og det beste av journalisten. Godt handtverk, rett og slett. Så når eg-personen hevdar at ho skriv dette for sin eigen del, må ein lese påstanden som ein del av fiksjonen. For det er utan tvil ei viktig bok. Forteljaren målbær ei røynsle som fleire har hatt, men som dei færraste kan formulere. Sorg søkjer selskap"
METTE KARLSVIK, ROMSDALS BUDSTIKKE
"Lillebøs språk er klart og skarpt. Klart fordi det klargjør tvilen om både moren og det etiske valget det er å skrive om henne. Skapt fordi hun gjør jeg-personen sårbar … Det er en roman som vil rive og slite i sin leser, uansett hva man går til denne romanen med av revner og forventninger"
VIDAR KVALSHAUG, BOK 365
"en nådeløst ærlig utlevering … Refleksjonene er ofte sylskarpt formulerte tankevekkere"
PETER MORK, UNIVERSITAS