Sandra Lillebøs Tingenes tilstand nominert til Osloprisen 2020 

 

Sandra Lillebøs Tingenes tilstand nominert til Osloprisen 2020 

 

 

Sandra Lillebøs kritikerroste roman Tingenes tilstand ble i dag nominert til Osloprisen 2020 i kategorien «Årets beste litteratur». De øvrige nominerte er Maria Kjos Fonn (Heroin Chic) og Ingrid Nielsen (Den andre Jakobsstigen).


Tingenes tilstand er Lillebøs første roman. «Teksten er full av slående innsikter og tanker om språk og skriftens betydning. Det er lenge siden jeg har lest en så sitatvennlig roman, som åpner for viktige diskusjoner og videre refleksjon», skriver VGs anmelder i dag. «Lillebø skriver så det dirrer om hvordan barndommens traumer setter seg i sjel og særlig kropp.», slår Dagsavisens Gerd Elin Stava Sandve fast. 

Anmelderne om Tingenes tilstand:

«Lillebø skriver klok og selvkritisk virkelighetslitteratur om et morsoppgjør … skarpt og samvittighetsfullt, samtidig som hun portretterer livet med en uberegnelig mor. Det er både snakk om et vitnesbyrd som legitimeres gjennom sin ærlighet, og om en fragmentert poetikk som utmerker seg gjennom grundigheten i refleksjonene om hva litteratur kan og bør brukes til»

LONE NIKOLAJSEN, INFORMATION (Danmark) 

«hvordan et splittet liv kan heles ved å skrive fram sin fortelling, har neppe blitt fortalt så overbevisende som hos Sandra Lillebø. Nøkternt, men med en intens nerve får hun fram hva som står på spill hos hovedpersonen: Å bli seg selv … en pensumbok i skrivingens forløsende kraft»

VALBORG ORSET STENE, VÅRT LAND, ÅRETS BESTE BØKER 2020

"Meisterleg og drivande roman … I sylskarpt formulerte innsikter avkler romanens ‘eg’ den familien ho har kome frå … Eg ante ikkje at det var ei slik bok eg trong nett nå. Men det var det. Den set mange ting på plass i verda. Det opnar og stengjer og luktar og legg seg som ei kjensle av avmektig, levande sanning kring kropp og sjel"

HELGE TORVUND, KLASSEKAMPEN

"Hjerteskjærende om løsrivelsens pris. … Ikke siden Olaug Nilssens Tung tids tale (2017) har jeg lest noe som så intenst gripende, sorgsint, skamfullt og omsvøpsløst forteller om det pinefulle i å måtte redde seg selv på bekostning av en man elsker"

PREBEN JORDAL, AFTENPOSTEN

"Lillebø skriver forfriskende rått … Romanen er sterk å lese, absolutt hele veien. Ikke bare er den sterk reint følelsesmessig, men den er også klok på en måte som styrker meg som leser … Jeg får en følelse av at det ligger langvarig og hardt arbeid bak denne romanen, samtidig som den er skrevet fram av nødvendighet"

 KATRINE JUDITH URKE, DAGBLADET

"Sterkt om å leve med en psykisk syk mor … Lillebø har en fantastisk evne til å formidle følelser. Også når hun bruker sitt litterære språk til en debatt om litteraturens rolle. Innholdet gjør inntrykk, men den litterære kvaliteten det formidles i er legitimeringen av denne virkelighetsbeskrivelsen. Hun er en av våre nye litterære stjerner"

 VIGDIS MOE SKARSTEIN, ADRESSEAVISEN

"Tingenes tilstand er en roman skrevet i stor nødvendighet og med et dypt litterært alvor … Teksten er full av slående innsikter og tanker om språk og skriftens betydning. Det er lenge siden jeg har lest en så sitatvennlig roman, som åpner for viktige diskusjoner og videre refleksjon"

GABRIEL VOSGRAFF MORO, VG

«Eg blar og blar, les fort, som om det var ein krimroman. Sjølv om det er tungt lada, avansert prosa. Lillebø har jo i seg evna til å fange lesaren i éi setning … utan tvil ei viktig bok»

 METTE KARLSVIK, ROMSDALS BUDSTIKKE


«Lillebø skriver så det dirrer om hvordan barndommens traumer setter seg i sjel og særlig kropp»
GERD ELIN STAVA SANDVE, DAGSAVISEN

"en sjeldent ærlig, personlig og ufiltrert tekst om det å leve med en psykisk syk mor – og det å leve uten henne … Nettopp slik føles denne romanen: Som en absolutt nødvendighet … Oppløftende? Nei. Men verdt det? Ja"

SHANA FEVANG MATHAY, NRK BOK

«modig og hudløst gjort, og tenkt»
JAN-ERIK ØSTLIE, FRI FAGBEVEGELSE

"Mye står på spill i Sandra Lillebøs romandebut … Det spilles med åpne kort, og vi vises inn i det emosjonelle skriveverkstedet … Refleksjonene er ofte sylskarpt formulerte tankevekkere"
PETER MORK, UNIVERSITAS

"en sterk og ærlig forsvarstale for at det er lov å ta vare på egen psyke – fremfor å underkaste seg andres"

IDA OTILDE HAUGLAND, MAGASINET STOFF