Ti amo

roman

Velg format

kr 229
På lager
ISBN
9788249523450
"Denne romanen - tidvis vanskelig å lese på grunn av det tragiske, men umulig å legge fra seg - viser at selv når vi kjenner endemålet er reisen fortsatt verdt det"
THE GUARDIAN (STORBRITANNIA)
"En bemerkelsesverdig ærlig og finmasket beretning om to mennesker som nærmer seg den ultimate avskjeden"
KIRKUS REVIEWS, STARRED REVIEW (USA)
"120 sider med poetisk, ærlig og hjerteskjærende refleksjon … Det er en bok om intimitet, og skjønnheten og den dype utfordringen ved å elske et annet menneske"
ENUMA OKORO, FINANCIOAL TIMES, BEST BOOKS OF 2022 (USA)
"Fortelleren opprettholder en kontrollert – men ikke kald – avstand som bare beriker intimiteten gjennom hele romanen"
PUBLISHERS WEEKLY, STARRED REVIEW (USA)
"Dette er en tilsynelatende tynn roman. De 96 sidene rommer så mye: to liv, fortid og nåtid, sømløst sammenvevd … Øm, angstfull og sannferdig"
LEE LANGLEY, THE SPECTATOR (STORBRITANNIA)
"«Ti Amo» av Hanne Ørstavik beviser at du trenger denne norske forfatteren i bokhyllen din … En opprivende roman som fordyper seg i de komplekse følelsene ved sorg … Når fortelleren spør på sluttsidene: «Hvor går jeg herfra?» er det håp om en fremtid for henne, og for Ørstaviks verdensomspennende fans – et håp om flere bøker fra denne usedvanlig dyktige forfatteren"
SUSIE MESURE, INEWS (STORBRITANNIA)
"«Ti Amo» kaster et komplekst blikk på sorg, kjærlighet og ensomhet … øm og hjerteskjærende på en gang"
HEATHER MCDAID, THE SKINNY, 4 av 4 stjerner (STORBRITANNIA)
"Ørstavik tør å bore dypere enn mange andre forfattere i sin usminkede skildring av en tilværelse som faller fra hverandre … Hun er en mester på å gestalte det ubearbeidede"
ERIK BOVIN, OPULENS (SVERIGE)
"Noen ting er umulig å fortelle om. Skammelige, desperate. De får i stedet plass i denne boken her. Den er ganske så liten. Øm, usentimental, beinhard. Og likevel rommer den så mye"
JENNY HÖGSTRÖM, GØTEBORGS-POSTEN (SVERIGE)
"Et viktig verk i sorgens bibliotek … inderlig bevegende"
HENRIETTE BACHER LIND, JYLLANDS-POSTEN, 5 AV 6 STJERNER (DANMARK)
"Hanne Ørstavik skriver poetisk og blottlagt om å møte sitt livs lysende kjærlighet"
lILIAN MUNK RÖSING, politiken (danmark)
"Hanne Ørstavik skriver nådesløst og vakkert om å miste mannen sin. Ørstaviks lille roman om ektemannens død er en hjerteskjærende perle … ti amo er en uendelig trist roman, men den er skrevet med et så kraftfullt nærvær, en slags forundring over og ømhet for livet og en fejring av kærligheten, at man ikke kan annet enn å føle sig beriket i lesningen. Det er virkelig hardt og virkelig vakkert"
KRISTIN VEGO, INFORMATION (DANMARK)
"Var, tenksom og språklig imponerende roman om en svært vanskelig tid ... Det er personlig, men til å kjenne seg igjen i for mange av oss. Men først og fremst er det en nydelig roman. Om kjærlighet på alvor"
VIGDIS MOE SKARSTEIN, ADRESSEAVISEN
"Hanne Ørstavik skriver gnistrende om å leve med en dødssyk ektefelle … boken oppleves både vesentlig, tidløs og universell. Hun evner å vise den enorme kraften som bor i ordene. Her gjør de både ektemannen og kjærligheten levende for leseren"
INGRID ÅBERGSJORD, AFTENPOSTEN
Ørstavik gjør utrolig mye på få sider ... Hva snakker vi egentlig om når vi snakker om 'sannhet' i litteratur? Hanne Ørstaviks bok om å miste sin mann gir rike svar
BERNHARD ELLEFSEN, MORGENBLADET
"Det er en kort bok, intens og akutt, den foregår i en tilstand mellom liv og død … Bokas bånd til virkeligheten handler ikke bare om innhold, men også tid, leseren plasseres i fortellerens vonde nå … Noe av det sterkeste ved boka er nettopp beskrivelsen av det prosessuelle ved å miste noen i sykdom. Hvor lang tid det tar. At det er mulig å kjenne seg etterlatt allerede før døden inntreffer"
SILJE BEKENG-FLEMMEN, KLASSEKAMPEN
"Ørstavik har en imponerende evne til å blottstille den indre verden til et menneske, skrive seg inn til det aller såreste og utforske komplekse erfaringer i et enkelt språk, uten at det klapper sammen"
VALBORG ORSET STENE, VÅRT LAND
"Sterkt og vakkert om kjærlighet og død … Rett og slett om å miste den du etter mange år endelig har funnet i livet - rått, brutalt…og svært godt og ærlig fortalt … Ti amo er en vakker bok. Den er tett på virkeligheten og sykdomsdramaet uten å bli påtrengende privat. Hanne Ørstaviks roman nummer femten er annerledes, selvfølgelig, på grunn av den spesielle livssituasjonen hun har vært i. Men velskrevet og troverdig"
JAN Ø. HELGESEN, NETTAVISEN
"Hanne Ørstavik viser frem den utmattende følelsen av å leve med en som er alvorlig syk. Og den enorme kraften som bor i ordene"
AFTENPOSTENS BOKREDAKSJON, «ANMELDERNES FAVORITTER»
"Jeg elsker deg. Vi sier det til hverandre hele tiden. Vi sier det, i stedet for å si noe annet. Hva skulle det andre ha vært? Du: Jeg holder på å dø. Vi: Ikke gå fra meg. Jeg: Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Før: Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre uten deg. Når du ikke er her mer. Nå: Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre med disse dagene, denne tiden, hvor døden er det mest synlige i alle ting. Jeg elsker deg. Du sier det om natten når du våkner av smertene eller mellom to drømmer og strekker armen ut etter meg. Jeg sier det til deg når jeg finner skallen din som er blitt liten og rund i hånda mi nå som håret ditt nesten er borte, når jeg stryker deg litt for å forsøke å få deg til å snu deg så du slutter å snorke. Jeg elsker deg."

Høsten 2018 får mannen hennes en alvorlig kreftdiagnose. Det er ikke lenge siden hun flyttet til Italia for å leve sammen med ham der. De har giftet seg, de elsker hverandre, de er så nære. Hun vet at han skal dø, legene har sagt det til henne, men vet han det egentlig selv? Døden er der hele tiden mellom dem, men er blitt noe de ikke kan snakke om. "Ti amo" er en roman skrevet tett på virkeligheten. Det er en opprivende, skakende og øm roman, en roman om sorg, om ensomheten døden skaper, men også om dyp kjærlighet og om å åpne seg og ta livet til seg.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2021
ISBN 9788249523450
Innbinding Pocket
Tittel Ti amo
Bokgruppe 502
I salg 01.06.2021
Design Exil Design
Emne Romaner Døden Italia Sorg Kjærlighet Skjønnlitteratur Biografisk litteratur
Hanne Ørstavik

Hanne Ørstavik

Hanne Ørstavik er en av vår tids mest markante og særpregete forfattere. Hun debuterte med romanen Hakk i 1994, og har utgitt til sammen fjorten romaner og et lesestykke, samt boka Der alt er klart i samarbeid med Pierre Duba. I tillegg har hun gjendiktet Leslie Kaplans Overskuddet – fabrikken, og oversatt Marguerite Duras’ Stedene. Hanne Ørstavik har mottatt en rekke litterære priser, blant annet Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen og Doblougprisen. I 2007 fikk hun Aschehougprisen for hele forfatterskapet, og i 2010 ble hun valgt ut som Festspilldikter. I 2019 ble romanen Kjærlighet kortlistet til  prestisjetunge National Book Award for Translated Literature og The Republic of Consciousness Prize. Samme år ble Ørstaviks oversetter Martin Aitken tildelt PEN Translation Prize 2018 for årets beste oversettelse. Ørstaviks bøker er oversatt til over 30 språk.

 

Flere forfatterportretter

 

Litterære priser:

Aschehougprisen 2007

Klassekampens litteraturpris 2004

Brageprisen 2004

Doblougprisen 2002

Amalie Skram-prisen 2002

Havmannprisen 2000

Oktoberprisen 2000

P2-lytternes romanpris 1999

Sultprisen 1999

Tanums kunststipend 1998

 

Av Hanne Ørstavik:

2023 bli hos meg. Roman
2020 ti amo. Roman
2019 Roman. Milano. Roman
2018 Jeg drømte at alle bøkene mine sto i kjøkkenskap. Artikler og essays
2017 Over fjellet. Roman
2014 På terrassen i mørket. Roman
2013 Det finnes en stor åpen plass i Bordeaux. Roman
2011 Hyenene. Roman
2009 48 rue Defacqz. Roman
2008 Der alt er klart. I samarbeid med Pierre Duba
2007 I morgen skal det være åpent for alle. Lesestykke
2006 kallet – romanen. Roman
2004 Presten. Roman
2002 Uke 43. Roman
2000 Tiden det tar. Roman
1999 Like sant som jeg er virkelig. Roman
1998 Overskuddet – fabrikken. Av Leslie Kaplan. Gjendiktning
1997 Kjærlighet. Roman
1995 Entropi. Roman
1994 Hakk. Roman

 

 

Les mer

Nyheter

Hanne Ørstaviks Kjærlighet kortlistet til The Republic of Consciousness Prize 2020

Les mer

Hanne Ørstaviks Kjærlighet på over 30 språk

Hanne Ørstaviks roman Kjærlighet fortsetter sin ferd ut i verden. Nå er boken solgt til hele 31 land, senest til forlaget Kastaniotis i Hellas.
Les mer

Hanne Ørstavik - Flere forfatterportrett

Les mer

Hanne Ørstaviks Ti amo forhåndsolgt til Italia, Storbritannia og Tyskland

Fredag 2. oktober lanseres Hanne Ørstaviks nye roman Ti amo i Norge. Rettighetene til boken er allerede solgt til Italia, Tyskland og Storbritannia. 
Les mer

Hanne Ørstaviks nye roman solgt til Tyskland

Hanne Ørstaviks roman bli hos meg ble nylig lansert til svært gode kritikker. Nå er rettighetene solgt til det velrenommerte tyske forlaget Karl Rauch Verlag. Dette er den sjuende av Ørstaviks bøker som utkommer i Tyskland. 
Les mer

Hanne Ørstavik tildelt Gyldendalprisen 2024

Ørstavik berømmes av juryen for «et unikt trettigårig litterært arbeid».
Les mer