Sommeren med Balder

Velg format

kr 329
Kommer for salg
28.04.2023
ISBN
9788249526772
"Ja, han kan være direkte rå. Kanskje er det denne sansen for de store motsetningene som kommer til uttrykk i Øyvind Bergs sans for japansk haikudiktning. En poetikk for haiku-elskere og nykommere. Forfatteren serverer i tillegg et nydelig utvalg haikudikt av de store mestere … Også Øyvind selv og hans kjære Dina fra Sarajevo opptrer i teksten, litt blygt tilbaketrukket. Den bjeffende og småbitende Balder har fått hovedrollen som det luktende, vibrerende natur¬elementet. Dette er Øyvind Berg i godlune, men ikke uten skarpe kanter, paradokser og beske kommentarer … Det er den fine blandingen, den livsfremmende vekslingen mellom lys og mørke, glede og sorg – som gjør «Sommeren med Balder» til en så fin leseopplevelse"
TURID LARSEN, DAGSAVISEN

«1. mai skriver meg, som jeg skriver 1. mai: Gamle frukttrær drøyer det litt, men ellers står eple, plomme, morell og kirsebær i full blomst. Dina og jeg sitter i hagen med kaffe, Balder mellom oss. Han er en stor hund, rasebeskrivelsen sier gigantisk – en einstøing og en stabeis, men nå ligger han rolig og lar seg villig klappe. Dina plukker en flått fra skallen hans. Flagget duver i lett vind. I halv ni-tida begynner sola å varme, og Moroklumpen, Lillegutt, Storebjeff eller hva vi for øyeblikket kaller beistet, tusler inn i skyggen under en busk hvor flåtten garantert spretter. Det rapporteres om store russiske tap i Ukraina. Brorparten av kanonføden er fattige unge menn fra tilbakeliggende strøk.

Vi bor nest innerst i en blindvei. Tomta stiger stupbratt opp i nordvest, og øverst på klippen står et blått hus. En fotball har trillet ned i hagen fra tibarnsfamilien der oppe. Jeg plukker den opp og legger den utafor gjerdet. Balder gjør plutselig voldsomt. Som maremma er han avlet fram for å vokte småkveg mot ulv, bjørn og ørn, og han finner seg ikke helt til rette i rollen som ørkesløs selskapshund. Men plutselig faller villbassen til ro, stiller seg logrende på to bein ved gjerdet og sjarmerer enhver som tør klappe den smilende kjempen.»

1. mai 2022 begynner poeten og gjendikteren Øyvind Berg å skrive denne litterære dagboka, og han avslutter 31. juli. "Sommeren med Balder" handler om Dina og Øyvind og den store gjeterhunden de har skaffet seg. Av nødvendighet handler det også om krigen i Ukraina, som framkaller minner fra Bosniakrigens Sarajevo, hvor Dina vokste opp. Og det handler om å føle seg hjemme i en fremmed tradisjon, som den japanske haikudiktningen. Men mest av alt handler det om å finne lys i livet, om humor, og om å åpne seg for det som lever. "Sommeren med Balder" er en bok skrevet med vemod, begeistring og livsglede.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2023
ISBN 9788249526772
Innbinding Ebok
Tittel Sommeren med Balder
Bokgruppe 852
Emne Skjønnlitteratur
Øyvind Berg

Øyvind Berg

Øyvind Berg (f. 1959) debuterte med diktsamlingen Retninger i 1982. Siden har han utgitt en lang rekke diktsamlinger, essays, skuespill og gjendiktninger. Fra 1986 til oppløsningen i 2011 var han et markant medlem i teatergruppa Baktruppen. I 2013 ga han ut Stećci. Ikke rot med knoklene mine. Bosniske gravskrifter 1200–1500 sammen med Dina Abazović, og i 2014 kom samlingen Gjennom mørketida. Bergs romandebut Roseromanen utkom i 2019 til strålende kritikker. Samme år mottok han Gyldendalprisen for sitt samlede forfatterskap. Øyvind Berg har gjendiktet Brecht , Paul Celan, Kenneth Patchen, Ezra Pound, Per Højholt, Heiner Müller og William Shakespeare. Han har mottatt mange priser, bl.a. Aschehougprisen i 1999 og Triztan Vindtorn poesipris i 2021.

 

Litterære priser:

Triztan Vindtorn poesipris 2021

Gyldendalprisen 2019

Aschehougprisen 1999

Les mer

Nyheter

04.05.23 |Lansering av Sommeren med Balder av Øyvind Berg @Tronsmo

TORSDAG 4. MAI KL. 16.30 | TRONSMO BOKHANDEL [Universitetsgata 12, Oslo] Lett servering.
Les mer