Sommeren med Balder

prosa, dikt, dagbok

Velg format

kr 429
På lager
ISBN
9788249526260
"En lærd og leken sommerdagbok om å leve med dyr og naboer, krig på fjernsynet og i virkeligheten, skrevet med karumi – lett tilgang til universet"
MORTEN LANGELAND, KLASSEKAMPEN, ÅRETS BESTE BØKER 2023
"Forfatteren serverer [..] et nydelig utvalg haikudikt av de store mestere … Også Øyvind selv og hans kjære Dina fra Sarajevo opptrer i teksten, litt blygt tilbaketrukket. Den bjeffende og småbitende Balder har fått hovedrollen som det luktende, vibrerende naturelementet. Dette er Øyvind Berg i godlune, men ikke uten skarpe kanter, paradokser og beske kommentarer … Det er den fine blandingen, den livsfremmende vekslingen mellom lys og mørke, glede og sorg – som gjør «Sommeren med Balder» til en så fin leseopplevelse"
TURID LARSEN, DAGSAVISEN
"Bergs poetiske dagbok forteller om krig, sorg – og om kjærlighet … her finnes også en ukuelig glede over de små observasjoner, over språklig lek, over å ha et hjem, og en insistering på å holde fast i dem man elsker før det er for seint … Å nærme seg samtidas vestlige hendelser med zen og haiku kan lyde, ja, irriterende hippieaktig? Hos Berg framstår denne interessen imidlertid som et genuint og dyptgripende karaktertrekk, og dagboka oppleves som et vakkert tilskudd til et ytterst særpreget forfatterskap"
ELISE WINTERTHUN, KLASSEKAMPEN
"Øyvind Berg kommer med fred i sin sommerdagbok om hund, haiku og krig i Europa … Det umiskjennelig «bergske» fortsetter med denne boken: det skittenrene, inderlig-nedpå og alltid uredde. Dagene spretter av gårde med personligheten til en vis og livlig mann … Man rekker ikke å kjede seg … Det er trivelig å være i dette vennlige sinnet … Å rette seg mot naturen - som sprenger seg frem med et ønske om å leve - blir en vital kontrast mot krigstraumer og nærstående ødemark"
THULA KOPREITAN, NRK BOK
"Alt skal forandres! Alt lar seg forandre! Denne ugjenkallelige sannheten er en kilde til fryd for Øyvind Berg i hans litterære dagbokroman … Den muntre, men også melankolske forundringen finner jeg igjen i linjer som dette: «Fins det noe stillere enn huset hvor kjæresten din sover? Ja, huset hvor kjæresten din sover og en stor hund hviler i etasjen under.» Alt skal forandres, men så var og henrivende kan sommeren også være når den tilbringes med hunden Balder og rabalderet Berg"
CARINA ELISABETH BEDDARI, MORGENBLADET
"Berg gjemmer seg ikke bak fiksjonen, selv om det som skrives her et nøye utvalg. Virkningen blir at tekstene oppleves som mer virkelige enn virkeligheten hos forfattere som Knausgård og Vigdis Hjort … Setningene er underfundige, og stiller spørsmål til oss via Bergs ordspill, idiosynkrasier og lek med betydninger … en bok som inviterer leseren til å utvide sitt eget tankerepertoar"
JONNY HALBERG, VÅRT LAND
"Det rare er at det i Øyvind Bergs penn, er mulig å skrive om det helt jævlige, krigens ødeleggelser, om traumer som aldri tar helt slutt, og det parallelt med livets lettere sider og det daglige lille livet, uten at det kjennes overflatisk. Tvert imot et kjennes det svært vesentlig"
KARL ELDAR EVANG, KLASSEKAMPEN
«1. mai skriver meg, som jeg skriver 1. mai: Gamle frukttrær drøyer det litt, men ellers står eple, plomme, morell og kirsebær i full blomst. Dina og jeg sitter i hagen med kaffe, Balder mellom oss. Han er en stor hund, rasebeskrivelsen sier gigantisk - en einstøing og en stabeis, men nå ligger han rolig og lar seg villig klappe. Dina plukker en flått fra skallen hans. Flagget duver i lett vind. I halv ni-tida begynner sola å varme, og Moroklumpen, Lillegutt, Storebjeff eller hva vi for øyeblikket kaller beistet, tusler inn i skyggen under en busk hvor flåtten garantert spretter. Det rapporteres om store russiske tap i Ukraina. Brorparten av kanonføden er fattige unge menn fra tilbakeliggende strøk.

Vi bor nest innerst i en blindvei. Tomta stiger stupbratt opp i nordvest, og øverst på klippen står et blått hus. En fotball har trillet ned i hagen fra tibarnsfamilien der oppe. Jeg plukker den opp og legger den utafor gjerdet. Balder gjør plutselig voldsomt. Som maremma er han avlet fram for å vokte småkveg mot ulv, bjørn og ørn, og han finner seg ikke helt til rette i rollen som ørkesløs selskapshund. Men plutselig faller villbassen til ro, stiller seg logrende på to bein ved gjerdet og sjarmerer enhver som tør klappe den smilende kjempen.»

1. mai 2022 begynner poeten og gjendikteren Øyvind Berg å skrive denne litterære dagboka, og han avslutter 31. juli. "Sommeren med Balder" handler om Dina og Øyvind og den store gjeterhunden de har skaffet seg. Av nødvendighet handler det også om krigen i Ukraina, som framkaller minner fra Bosniakrigens Sarajevo, hvor Dina vokste opp. Og det handler om å føle seg hjemme i en fremmed tradisjon, som den japanske haikudiktningen. Men mest av alt handler det om å finne lys i livet, om humor, og om å åpne seg for det som lever. "Sommeren med Balder" er en bok skrevet med vemod, begeistring og livsglede.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2023
ISBN 9788249526260
Innbinding Innbundet
Tittel Sommeren med Balder
Bokgruppe 411
I salg 27.04.2023
Design Johanne Hjorthol
Emne Krig Skjønnlitteratur Romaner Hunder Biografisk litteratur Kjæledyr Forfattere
Øyvind Berg

Øyvind Berg

Øyvind Berg (f. 1959) debuterte med diktsamlingen Retninger i 1982. Siden har han utgitt en lang rekke diktsamlinger, essays, skuespill og gjendiktninger. Fra 1986 til oppløsningen i 2011 var han et markant medlem i teatergruppa Baktruppen. I 2013 ga han ut Stećci. Ikke rot med knoklene mine. Bosniske gravskrifter 1200–1500 sammen med Dina Abazović. Bergs romandebut Roseromanen utkom i 2019 til strålende kritikker. Samme år mottok han Gyldendalprisen for sitt samlede forfatterskap. Øyvind Berg har gjendiktet Brecht, Paul Celan, Kenneth Patchen, Ezra Pound, Per Højholt, Heiner Müller og William Shakespeare. 

 

Litterære priser:

2021 Triztan Vindtorn poesipris
2019 Gyldendalprisen
1999 Aschehougprisen

 

Utgitt på Oktober:

2024 Romeo og Julie av William Shakespeare (Skuespill)
2023 Sommeren med Balder (Prosa)
2020 Den kaukasiske krittringen av Bertolt Brecht (Skuespill)
2019 Roseromanen (Roman)
2917 Som dere vil av William Shakespeare (Skuespill)
2016 Offentlig ømhet (Dikt)
2014 Gjennom mørketida (Lyrikk)
2013 Stećci – Ikke rot med knoklene mine (Faglitteratur)
1993 Poe si tid (Dikt)
1992 Kunngjøring (Dikt)
1989 Kjøter (Skuespill)
1986 Et foranskutt lyn (Dikt)

 

Les mer