Samlede dikt

Velg format

kr 199
På lager
ISBN
9788249525959
"Noe som kjennetegner Høvrings diktning, er en slags innbitt motstand mot enhver form for begrensning. I stedet utvider poesien hennes hele tiden synsfeltet, gjør akrobatiske tankesprang og etterlater deg som oftest med opptil flere motstridende tanker i hodet samtidig. Og slik er poesi. Slik skal den være … Høvrings diktsamlinger er, som diktene selv, springende, seg imellom og internt i selve seg. De er alltid interessante og utfordrende … Høvrings dikt pensler ut noe som ofte blir fortidd, kanskje bare antydet i drømme. Som en banebrytende psykoanalytiker åpner hun nye felter med språket. Det som tidligere ikke har blitt språkliggjort, blir gitt språk"
ESPEN GRØNLIE, KRABBEN POESIKRITIKK
"Både det poetiske og det religiøse språket har denne evna til å overskride avstand og fornuft, og dette peikar på noko sentralt i poesien til Høvring: Ho skriv dikt som speler på språklege likskapar og samband mellom sanseleg og åndeleg begjær … eit anna sentralt motiv hjå Høvring: Den skjøre balansen mellom det lette og vakre, og det skremmande og vonde som pregar livet, især til unge kvinner. I «Samlede dikt 1998-2022» som kom ut i høve Høvrings 60-årsdag denne hausten, har ein gjort det geniale grepet at seinaste utgjeving står først, slik at ein les seg bakover mot byrjinga. Og i byrjinga var som kjent ordet. Hjå Høvring er ordet (eller mirakelet) ‘menneske’. Mennesket, heilt stille."
CATHRINE STRØM, DAG OG TID
Siden debuten i 1998 har Mona Høvring vært en av våre mest egenartede og markante poeter. Hun skriver både komplekst og sanselig, diktene er ofte novellistiske og henter inspirasjon fra bibelens lignelser, fra skjebnefortellinger, og stadig er hun i dialog med annen litteratur: Arkhilokhos, Clarice Lispector og Hélène Cixous for å nevne noen nærliggende eksempler. Med lekenhet og stort alvor skriver Høvring en poesi preget av humanisme og dyp innsikt i det menneskelige, og det eksistensielle tankeinnholdet som er så betegnende for dette forfatterskapet uttrykkes ofte med en overrumplende klarhet.

«Høvring klarer med sin særegne stilistikk å flette sammen språk, filosofisk og poetisk innsikt i mennesker, særlig kvinner, til et litterært univers som minner om realisme og eventyrlige drømmer samtidig. En kan si med Høvrings egen tittel "Helt vanlige mirakler" (2006) hvordan hennes litteratur kan virke på en leser ... Høvrings litterære rom er på samme tid spesifikt og universelt. Slik blir kunst til.» Fra jurybegrunnelsen ved utdelingen av Doblougprisen

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2022
ISBN 9788249525959
Innbinding Ebok
Tittel Samlede dikt
Bokgruppe 852
I salg 10.10.2022
Emne Skjønnlitteratur Lyrikk
Mona Høvring

Mona Høvring

Mona Høvring (f. 1962) debuterte i 1998 med diktsamlingen IIK! Ein dialog, og har siden utgitt en rekke kritikerroste romaner og diktsamlinger. I 2012 ble hun tildelt Språklig samlings litteraturpris for sitt forfatterskap. Romanen Camillas lange netter (2013) ble nominert til Nordisk råds litteraturpris. I 2018 utkom Høvrings fjerde roman Fordi Venus passerte en alpefiol den dagen jeg blei født til strålende kritikker. For denne romanen ble Høvring tildelt Kritikerprisen 2018. Hun ble også nominert til Bokhandlerprisen samme år. Høvrings bøker er oversatt til flere språk, og nylig utkom Fordi Venus passerte en alpefiol den dagen jeg blei født på engelsk. Boka har også fått svært god mottakelse i blant annet Danmark og Tyskland. I 2021 ble Høvring tildelt Doblougprisen for hele sitt forfatterskap.

 

Litterære priser:

Doblougprisen 2021

Kritikerprisen 2018

Språklig samlings litteraturpris 2012

 

Utgitt på Oktober:

2023 Himlene glitrer
2022 Samlede dikt. 1998–2022
2018 Fordi Venus passerte en alpefiol den dagen jeg blei født
2017 Jente med dødningehode
2013 Camillas lange netter
2012 Venterommet i Atlanteren
2010 Ekornet og den vaklevorne brua
2008 Å Paradis
2006 Helt vanlige mirakler
2004 Noe som hjelper
2000 Ensomme badedager og andre dikt
Les mer

Nyheter

Mona Høvring-roman til Spania

Mona Høvrings prisbelønte roman Fordi Venus passerte en alpefiol den dagen jeg blei født er nå solgt til Spania. Det er det velrenommerte forlaget Malpaso som skal utgi boken.
Les mer

Kjartan Hatløy og Mona Høvring tildelt Doblougprisen 2021

Doblougprisen 2021 er tildelt Kjartan Hatløy og Mona Høvring. Tildelingen fant sted under Norsk Litteraturfestivals åpningsforestilling i går kveld.
Les mer