Mona Høvring nominert til Triztan Vindtorn poesipris 2024

 

 

Mona Høvring nominert til Triztan Vindtorn poesipris 2024

 

 

 

Mona Høvring er nominert til Tristan Vindtorn poesipris 2024. Prisen skal tildeles «en nålevende forfatter med stor betydning for norsk poesi». I juryens begrunnelse for nominasjonen heter det blant annet at «Høvrings poetiske forfatterskap er et av de mest spennende og overraskende litterære universene på norsk».

Publisert 11.01.24


Utdrag fra juryens begrunnelse: 

«Høvring har med sine sju diktsamlinger ryddet seg en helt egen plass i norsk poesi. Ved å bringe eventyret, anekdoten og en språklig løssluppenhet inn i poesien har hun skapt et uttrykk som leseren umiddelbart vil gjenkjenne som Høvrings. Språket er også umiskjennelig: et radikalt bokmål ispedd nynorske ord og gammelmodige uttrykk. Den skakke, egensindige ordbruken og den uærbødige omgangen med diktsjangeren skaper en følelse av uforutsigbarhet og frihet i lesningen … Kjærlighet og begjær, tro og overtro, ensomhet og håp, å bli skapt og å skape seg selv er sentrale tematikker som behandles med stor undring og stor oppfinnsomhet i disse bøkene. Høvrings poetiske forfatterskap er et av de mest spennende og overraskende litterære universene på norsk».

De øvrige nominerte til årets pris er Jo Eggen og Steinar Opstad. Juryen har bestått av Henning Bergsvåg (juryleder), Hans Kristian Rustad, Ted Granlund, Katrine Heiberg og Cathrine Strøm. 

 

Triztan Vindtorn poesipris har som formål å hedre lyriske forfatterskap av høy litterær kvalitet og skape økt interesse for norsk poesi. Prisen ble etablert av Drammen kommune i samarbeid med Aschehoug Forlag og Den norske Forfatterforening. Prisen ble første gang delt ut i 2013 og er på 100 000 kroner.

 

Mona Høvrings seneste diktsamling, Himlene glitrer, utkom sommeren 2023 til svært gode kritikker:

 

«Trass i alt mørke finst det ei lys poetisk tru og håp på mennesket i Mona Høvrings dikt. Himlene glitrer er eit forsvarsskrift for mennesket og poesien»

SINDRE EKRHEIM, DAG OG TID  

 

«Mona Høvrings minimalistiske diktsamling går langt inn i en mytisk virkelighet … Høvring dikter og klipper til fliker av gammelmodige myter, og antyder et slags samfunn inni samfunnet – et sted hvor sannheten søkes på et elegant vaklepunkt mellom skarphet og sløvhet, mellom individuell og kollektiv skaperkraft. Høvrings forfatterskap er noe ganske for seg selv»

SINDRE ANDERSEN, KLASSEKAMPEN

 

«Høvring fornyer sin særegne stemme i Himlene glitrer … I det fremmede språket som finnes i eventyrene og mytene, finnes det også en mulighet til å se oss selv på nytt … Høvring tenker gjennom glasskulen, og den strekker og bøyer på verden»

FREDRIK HAGEN, BLA 10/23

 

«Himlene glitrer er en rik bok, som gir mye tilbake til en åpen leser … Hvordan tåle feilbarligheten i seg selv og verden? Hva betyr framtida i en usikker tid, for en uviss eksistens? Spørsmål som disse vokser ut av diktene mens jeg leser, de gjør seg gjeldende uten at de formuleres direkte. I stedet er de virkningen av det usagte, bildene og klangenes tale»

KATRINE HEIBERG, KRABBEN POESIKRITIKK

 

Mona Høvring (f. 1962) debuterte i 1998 med diktsamlingen IIK!! Ein dialog, og har siden utgitt en rekke kritikerroste romaner og diktsamlinger. Romanen Camillas lange netter (2013) ble nominert til Nordisk råds litteraturpris, og hun ble tildelt Kritikerprisen 2018 for romanen Fordi Venus passerte en alpefiol den dagen jeg blei født, som også ble nominert til Bokhandlerprisen samme år. I 2012 ble hun tildelt Språklig samlings litteraturpris og i 2021 Doblougprisen for hele sitt forfatterskap. Bøkene hennes er oversatt til mange språk.

 

Aktuelt