Rødby - Puttgarden

roman

Velg format

kr 229
På lager
ISBN
9788249516285
«Subtilt dansk hverdagsepos … Helle Helle har en helt spesiell stil som kjennetegner alle hennes romaner. Språket er skåret ned til beinet ... Helle Helles styrke er nettopp denne skarpe evnen hun har til å skrive fram den banale hverdagen som vi alle kjenner, den hverdagen som plutselig kan briste eller sprekke opp. Trude Marstein er ikke overraskende en følsom oversetter av denne fine lille romanen»
TURID LARSEN, DAGSAVISEN
«Den danske forfattaren Helle Helle er ein av dei mest markerte stemmene blant yngre nordiske forfattarar. Rødby-Puttgarden er den fjerde og til no beste boka av henne på norsk … Det skjer lite på sjøen og mindre på land. Likevel har Helle Helle skrive ein roman som det gløder av, det er rett og slett ein "pageturner" der sidene snur seg av glede over treffsikre formuleringar, over vittig situasjonskomikk … Det er berre store forfattarar som greier å skape ei så rik historie med så små verkemiddel. Å lese Rødby-Puttgarden tek omtrent like lang tid som overfarten, men romanen set langt meir varige spor»
MARTA NORHEIM, KULTURNYTT, NRK P2
«Helle Helle har skrevet en fin skildring av kvinnefellesskap på flere plan. Og hun er en forfatter som vet å uttrykke seg uten å drukne leseren i ord … Helle Helle skriver med et konsist og freidig språk. Småfrekt og levende. Hun får frem mye med små virkemidler og understatement, og er på den måten en viderefører av en klassisk nordisk skrivemåte»
SINDRE HOVDENAKK, VG
«Forfatteren lykkes med å skape litteratur av alminnelige menneskers alminnelige dagligliv … Handlingen er lagt til slutten av 1980-tallet, og tidskoloritten … er utmerket. Det tegnes portretter av en del personer, ikke uten lun humor … Rødby-Puttgarden er en hurtig- og lettlest roman, men på ingen måte overfladisk»
TERJE STEMLAND, AFTENPOSTEN
«Min spesialitet er hverdagen”, har den danske forfatteren Helle Helle sagt. Den skildrer hun med usedvanlig presisjon i romanen Rødby-Puttgarden … Samtalene er hverdagslige … Og likevel er teksten så rik. For undertrivialitetene løper en annen historie, om kvinner uten menn og døtre uten fedre, om savn, sorg og brå død … ”Show, don’t tell”, heter det på journalistspråket – vis. Ikke fortell. Helle Helle behersker teknikken suverent. Selv om teksten beveger seg på overflaten, er dypet virksomt»
LIV RIISER, VÅRT LAND
«Det er alminnelig dansk hverdagsliv. Helle Helle skriver det fram med en nitidig realisme som plutselig slutter å være alminnelig realisme, bildene blir overrealistiske, de står fram som stilleben, stille liv. Detaljene blir vesentlige … Helle Helle skreller heldigvis bort alt det unødvendige. Stilen hennes er kjølig observerende – og samtidig putrer det av atskillig humor i teksten»
EINAR O. RISA, STAVANGER AFTENBLAD
«Et lite mesterstykke av en roman om helt alminnelige mennesker … En stor liten roman som sitter i lenge etter at den er ferdig lest. Slik skal god litteratur være og helt fortjent fikk Helle Helle fjorårets danske kritikerpris»
TORBJØRN TRYSNES, FÆDRELANDSVENNEN
«Småbyliv, søskenkjærlighet og alenemortilværelse skildret på sjarmerende vis av kritikerrost danske … I Rødby-Puttgarden har Helle Helle skrudd på sjarmen og viser mer enn gjerne frem sine karakterer, sin småby, livet slik det leves der, gjennom flere generasjoner kvinner. Befriende. Jeg gleder meg allerede til neste bok fra denne forfatteren»
SIRI M. KVAMME, BERGENS TIDENDE
«Helle Helle har skrevet en upretensiøs roman som allikevel har dybde ... Språket er enkelt og ærlig, blottet for store ord og høytflyvende metaforikk- allikevel synes det ikke det minste fattig. Stemningen kommer godt frem gjennom små hverdagslige episoder, dialoger og miljøbeskrivelser som er særdeles treffende. Menneskene i Rødby-Puttgarden er tvers gjennom levende og så ekte … Helle Helle har klart det kunststykket det er å skrive en sammensatt bok. Den er ikke bare morsom eller bare alvorlig eller bare dyp, den er litt av alt, og det fungerer veldig bra»
NORUNN OTTERSEN SEIP, FREDRIKSTAD BLAD
«Det er en kunst å skildre alminnelige menneskers helt ordinære liv uten at det blir kjedelig å lese om. Jeg har stiftet bekjentskap med en dansk forfatter som mestrer nettopp dette svært godt»
LEIKNY GAMLEM KALVATN, FAMILIEN
Jane og Tine er søstre og bor sammen i den danske småbyen Rødbyhavn. De jobber begge i parfymeavdelingen på ferja mellom Rødby og Puttgarden og kan nesten alle duftene på rams. Tine er alenemor, som moren deres var og bestemoren før henne. I likhet med kvinnene i familien før dem, ser Tine og Jane menn komme og gå. Og i den lille havnebyen er det stadig noen som dør, mens innbyggerne sukker og lar livet fortsette som før. Tilværelsen til Jane og Tine kan synes hverdagslig på overflaten - de gir parfymeprøver til kundene, flørter med menn på båten og spiser kjøttkaker til middag - men de to unge søstrene er alt annet enn ordinære.

"Rødby-Puttgarden" er en bok om det livfulle og det livløse, om å være sammen og å være alene - skildret i en ren prosa som er både humoristisk, sår og forunderlig.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2016
ISBN 9788249516285
Innbinding Pocket
Tittel Rødby - Puttgarden
Bokgruppe 504
Oversetter Trude Marstein
I salg 18.01.2016
Emne Danmark Skjønnlitteratur Romaner Søsken 1980-1989
Helle Helle

Helle Helle

Helle Helle er født i 1965 og oppvokst i Rødby i Danmark. Hun er en av Danmarks mest betydelige forfattere. Helle debuterte i 1993 med kortprosasamlingen Eksempel på liv, og har siden skrevet novellesamlingene Rester og Biler og dyr, samt romanene Hus og hjem, Forestillingen om et ukomplisert liv med en mann, RødbyPuttgarden, Ned til hundene, Dette burde skrives i nåtid, Hvis du vil, de og BOB.  I 2024 utkom romanen Hafni forteller på norsk.

Helle Helle har mottatt en rekke priser for sitt forfatterskap, bl.a. Kritikerprisen i Danmark for Rødby–Puttgarden i 2005, P.O. Enquists Pris 2009 og Det danske akademis store pris 2016. Hun har blitt nominert til Nordisk råds litteraturpris tre ganger, i 2009 for Ned til hundene, i 2015 for Hvis du vil (orig. Hvis det er) og i 2019 for de. For romanen Dette burde skrives i nåtid ble hun tildelt De Gyldne Laurbær, en av Danmarks største og viktigste litteraturpriser. Novellene og romanene hennes er oversatt til over 20 språk.

 

Litterære priser:

2016 Den Danske Akademis Store Pris
2012 De Gylne Laurbær
2009 Per Olov Enquists Pris
2005 Kritikerprisen (i Danmark)

 

Utgitt på Oktober:

2024 Hafni forteller (Roman)
2022 BOB (Roman)
2019 de (Roman)
2015 Hvis du vil (Roman)
2012 Dette burde skrives i nåtid (Roman)
2009 Ned til hundene (Roman)
2006 Rødby–Puttgarden (Roman)
2003 Forestillingen om et ukomplisert liv med en mann (Roman)
2002 Biler og dyr (Noveller)
2001 Hus og hjem (Roman)
Les mer

Nyheter

Helle Helles nye roman rett inn på bestselgerlista

Helle Helles kritikerroste roman BOB inntar denne uken 9. plassen på Bokhandlerforeningens bestselgerliste for skjønnlitteratur. BOB er også på 5. plass på bestselgerlista for e-bøker.
Les mer