Hvis du vil

Velg format

kr 199
På lager
ISBN
9788249515448
«jeg har lyst til å flytte inn i Helles prosa og bare bli der»
POLITIKEN
«Absurd bra … Helle Helles suverene replikkunst utfoldes med kirurgisk presisjon, mens humoren er sublimt underspilt … Helle Helle tar sjanser, går seg lykkelig vill og finner vel hjem i sin hittil beste roman.»
EKSTRA BLADET
«Et foreløpig høydepunkt i et særegent og lekent forfatterskap ... Helle er underdrivelsens mester, men aldri har hun rendyrket sin form med så stor kløkt og med så stort hell som her. Replikkvekslingene er mesterlige. Du kan tygge på hver replikk en stund før du går videre. Situasjonen til de to amatørene på livets landevei kan synes ynkelig, tilværelsen tom og refleksjonsnivået overfladisk. Men fortellingen har solid dybde og så mange lag som hver enkelt leser gir den. Og humor? Gjett om!»
OLE JACOB HOEL, ADRESSEAVISEN
«To mennesker møtes i en skog, og anmelderen må bare bøye seg i støvet for Helle Helles hverdagsskildringer av den menneskelige tilværelse.»
KRISTELIGT DAGBLAD
«Dette er klassisk Helle Helle. Dybde og tomhet, ømhet og nærvær»
WEEKENDAVISEN
«Helle Helle skriver som hun pleier, kort og klart og melodisk, men hun har virkelig åpnet opp for humoren. Det finnes ikke en side uten en replikk med en egen musikk, kjærlighet for et ord som blir morsomt eller bare nytt.»
INFORMATION
«Med Hvis du vil har Helle Helle enda en gang vist seg som en av samtidslitteraturens aller, aller beste forfattere.»
BERLINGSKE
«Å lese en Helle Helle-roman er som å være på skattejakt med stor gevinst i form av subtile setninger, sikre replikker, detaljer, symboler og vakre ord»
BØRSEN
«Gode forfattarar kan lage stor litteratur ut av det meste, til og med av jogging ... Sjølv om det finst folk som liknar, har Helle Helle ei eiga evne til å få enkle, tilforlatelege situasjonar til å vri seg, og til å få heilt greie tekstar til å verkeleg dirre av spenning. Den nyaste romanen er ikkje noko unntak ... Ekstraordinær, men ikkje romantiserande: eit Helle Helle-trekk er å gå tett på detaljar og her er det meir gnagsår og kvalme enn drøfting av store spørsmål under stjernehimmelen. Likevel ligg dei store spørsmåla der for alle lesarar som vil sjå dei»
MARTA NORHEIM, NRK P2
«Skildringar av ein joggetur på villspor demonstrerer Helle Helles talent for dramatikk ... I denne rammeforteljinga viser Helle kor suveren ho er til å skape eit språk og litterær form for å skildre det som tilsynelatande berre ser ut til å vere eit lite avvik i kvardagen ... Helles fiffige bruk av språklege detaljar viser seg òg i eg-forteljarens sjølvrefleksjon, og skaper ein eigen nærheit, nesten noko ømt, og komisk, i teksten ... ein fininnstilt prosa som gjer lesaren merksam på det betydningsfulle og det meiningslause i detaljar på alle nivå, språklege og eksistensielle»
MARGUNN VIKINGSTAD, MORGENBLADET
«Magisk møte i gapahuken … Fabelaktig om to skadeskutte antihelter som ser helten i hverandre … på sitt beste klarer Helle å vise hvordan livet lykkes – eller raseres – av nettopp små og tilsynelatende ubetydelige hendelser. Hvis du vil er en oppvisning i denne subtile metoden … Helle Helle skaper ømhet for menneskene, helt uten å stakkarsliggjøre dem. Snarere krydrer hun eventyret med komiske situasjoner, snodige replikkvekslinger og et aldri så lite krimelement»
INGUNN ØKLAND, AFTENPOSTEN
«Knallgod Helle Helle ... Helle Helle har skapt et nytt, lite mesterverk i minimalistiske realisme ... Helle har en underlig evne til å skape en uforløst undertone av ubehag og kommende katastrofe. Det er som hos Hemingway, ni tideler av isfjellet er under vann ... Med Hvis du vil har hun perfeksjonert sin sublime fortellerform ... Den stilsikre Helle Helle byr også på mange språklige finurligheter og finesser ... Det store er at Helle Helle evner å skape skikkelser som lever i leseren lenge, lenge»
ARNE DVERGSDAL, DAGBLADET, Årets beste bøker 2015
«En imponerende oppvisning i balansekunst, underdrivelse og vakker, presis språkbruk ... Helle Helle skriver nydelig fram disse to litt hjelpeløse menneskene som har havnet i en ubekvem situasjon ... Det er mye ømhet og overbærenhet i denne fortellingen, bakt inn i språket og de mange treffsikre dialogene. Romanen kan karakteriseres som et kammerspill, et elegant og finslipt spill for to stemmer. Alt er så tilsynelatende lett og nesten vektløst hos Helle Helle. Likevel aner men det veloverveide og strengt gjennomtenkte som får denne fortellingen til å vibrere»
TURID LARSEN, DAGSAVISEN
«Helle Helle ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris for dette kammerspillet. Og her sitter alt. Den underfundige dialogen, humoren og det presise språket gjør dette til en leseropplevelse som setter seg ... Dette er prosa med kvalitet i alle ledd, og samtidig en lettlest roman med mye humor»
INGVILD KJØDE, KK
«Helle Helle stoler på sine leseres vilje til å arbeide med. Hun maler detaljrike minimalismer, beskriver det materielle, men lar emosjonene stå uskrevet. Den jobben overlater hun til leserne, det er opp til oss å følge sporene til dybde hun legger ut i det overfladiske. Hun gjør presise valg, og boka bæres ikke minst gjennom grundigheten i språket og viljen til å la det bære. Leser du for overfladisk, går du glipp av den egentlige romanen»
TURID ANDREASSEN LIE, HAMAR ARBEIDERBLAD
«en sterk beretning om de små og store eksistensielle spørsmålene ... Helles språk og fortellermåte har en unik knapphet ved seg. Hver replikk dirrer av alt som ikke uttrykkes, hver handling føles ladd med noe usagt. I dette ligger mye av hennes storhet som forfatter, for med denne stadige underspillingen antydes et hele bak dette lille utsnittet av livet, en dybde som hele tiden åpner for nye fortolkninger»
LIVE ØRA DANIELSEN, BERGENS TIDENDE
«en vakker roman om å gå seg vill, om å ikke være den man gir uttrykk for å være, om å våge, ville og gjøre, og om å gjøre ting som man vanligvis ikke gjør. Vi kommer alle til å finne ulike sider ved denne romanen. For den skjuler og viser ulikt for alle. Du kommer til å diskutere den i timevis i lesesirkelen»
ANDERS HOLSTAD LILLENG, DEMOKRATEN
«Hvis du vil er blant hennes beste bøker, en poetisk kortroman som skildrer et magisk møte mellom to joggere som har gått seg vill i skogen og mistet mobildekningen. Helle vekker leserens undring, men vokter seg vel for å la brikkene falle på plass.»
INGUNN ØKLAND, AFTENPOSTEN, Årets beste bøker 2015
Roar, 48 år, er ute på sin første løpetur i skogen, men finner ikke veien tilbake. Han møter en annen løper, en kvinne som også har gått seg vill. Mørket faller, og de to må tilbringe natten sammen der ute i skogen. De fryser, har gnagsår og er uten mat og drikke.

De finner en gapahuk der de kan overnatte. Skogen er mørk og full av lyder. For å få natten til å gå begynner de to å snakke sammen, og en avgrunn av ulevd liv kommer til syne.

Med "Hvis du vil" serverer Helle Helle et kammerspill for to personer. Komisk og alvorlig, med en sterk undertone av vemod og tomhet, i Helles umiskjennelige ordknappe, dirrende språk.

NOMINERT TIL NORDISK RÅDS LITTERATURPRIS 2015.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2015
ISBN 9788249515448
Innbinding Ebok
Tittel Hvis du vil
Bokgruppe 854
Oversetter Trude Marstein
I salg 08.04.2015
Emne Danmark Ensomhet Skjønnlitteratur Romaner
Helle Helle

Helle Helle

Helle Helle er født i 1965 og oppvokst i Rødby i Danmark. Hun er en av Danmarks mest betydelige forfattere. Helle debuterte i 1993 med kortprosasamlingen Eksempel på liv, og har siden skrevet novellesamlingene Rester og Biler og dyr, samt romanene Hus og hjem, Forestillingen om et ukomplisert liv med en mann, RødbyPuttgarden, Ned til hundene, Dette burde skrives i nåtid, Hvis du vil, de og BOB.  I 2024 utkom romanen Hafni forteller på norsk.

Helle Helle har mottatt en rekke priser for sitt forfatterskap, bl.a. Kritikerprisen i Danmark for Rødby–Puttgarden i 2005, P.O. Enquists Pris 2009 og Det danske akademis store pris 2016. Hun har blitt nominert til Nordisk råds litteraturpris tre ganger, i 2009 for Ned til hundene, i 2015 for Hvis du vil (orig. Hvis det er) og i 2019 for de. For romanen Dette burde skrives i nåtid ble hun tildelt De Gyldne Laurbær, en av Danmarks største og viktigste litteraturpriser. Novellene og romanene hennes er oversatt til over 20 språk.

 

Litterære priser:

2016 Den Danske Akademis Store Pris
2012 De Gylne Laurbær
2009 Per Olov Enquists Pris
2005 Kritikerprisen (i Danmark)

 

Utgitt på Oktober:

2024 Hafni forteller (Roman)
2022 BOB (Roman)
2019 de (Roman)
2015 Hvis du vil (Roman)
2012 Dette burde skrives i nåtid (Roman)
2009 Ned til hundene (Roman)
2006 Rødby–Puttgarden (Roman)
2003 Forestillingen om et ukomplisert liv med en mann (Roman)
2002 Biler og dyr (Noveller)
2001 Hus og hjem (Roman)
Les mer

Nyheter

Helle Helles nye roman rett inn på bestselgerlista

Helle Helles kritikerroste roman BOB inntar denne uken 9. plassen på Bokhandlerforeningens bestselgerliste for skjønnlitteratur. BOB er også på 5. plass på bestselgerlista for e-bøker.
Les mer