Bla i boken

de

roman

Velg format

kr 199
På lager
ISBN
9788249521012
"Danske Helle Helle viser med årets vemodige provinsbyfortelling hvorfor hun er en av Skandinavias beste forfattere... Både tematisk og stilistisk er universet gjenkjennelig, men den danske forfatteren fornyer seg: «de» er en annerledes perle i et særpreget forfatterskap... Forholdet mellom en tenåring og moren, som blir syk, er bevegende skildret i Helle Helles nye roman... Årets Helle- roman er en varm og finstemt fortelling om samhørighet, proppfull av ømhet for hverdagsslitere, som i bunn og grunn er oss alle."
MAYA TROBERG DJUVE, DAGBLADET
"Helle Helle beskriver sorg og gleder i en 16 år gammel jentes dagligliv i den språklig mesterlige romanen «De»... Varmt og gjensidig omsorgsfullt, men samtidig veldig skrøpelig, forhold mellom mor og datter – formidlet med sorgmunter, poetisk hverdagsrealisme... Helle Helle er blitt en fanebærer for moderne nordisk minimalisme. Uten overflødige ord eller omstendelige utflukter, men absolutt ikke uten humor, formidler hun dagligliv og eksistensiell tomhet i utkant-Danmark... I denne boka er hun på sitt beste... Det er en finstemt blanding av varme og distanse i boka som kanskje er både den morsomste og tristeste Helle Helle har skrevet..."
OLE JACOB HOEL, ADRESSEAVISEN
"Helle Helle er like stilsikker som alltid ... Skildringene minner om Tove Ditlevsen på sitt beste, med enkle detaljer åpenbarer de små episodene i jentas liv seg, der det store i de små øyeblikkene blir tydelig ... Hun er like stilsikker som hun er kostelig kortfattet. Så hvorfor vi leser hennes romaner om ensomme kvinner som effektfulle spenningsromaner, er vanskelig å si. Men vi gjør det også med de».
IDA VÅGSETHER, STAVANGER AFTENBLAD
"Bak den ekstremt opne tittelen de skjuler det seg eit intenst lite drama. Underspelt på den måten berre danske Helle Helle kan det. Helle Helle har nemleg ei eineståande evne til å skape ei kjensle av at alt står på spel, utan at ho fortel det til oss ... Å få eit val av grammatikalsk tid til å fortelje historia, er eit uvanleg godt grep. Tida går liksom ikkje, noko som også vert understreka ved at første og siste scene er den same: Jenta går over jordene med eit blomkålhovud. Berre at på slutten veit vi lesarar kva som er i gang og blir djupt rørt"
MARTA NORHEIM, NRK BOK
"En særegen blanding av hverdagsrealisme og hemmelighetskremmeri har gitt Helle Helle (53) en sterk posisjon i nordisk litteratur ... Portrettet av moren er ­fabelaktig og bokens store styrke. Alenemødre kan ofte være preget av sosialrealistisk tristesse i litteraturen. Denne lille familien er stadig på flyttefot, men datteren formidler aldri en følelse av at det er traurig eller fattigslig hjemme. Moren selv vil hverken klage eller gi etter for smertene. I stedet uttrykkes hennes ubehag i bilder av klassisk Helle-støpning ... Helles roman er en bok som vokser ved andre gangs lesing - og som er verdt den ekstra tiden det tar"
INGUNN ØKLAND, AFTENPOSTEN
"Rørende om ventesorg. Etter å ha lest Helle Helles roman, kan du få behov for å ringe noen du er glad i. Noen ganger treffer underdrivelser sterkest ... Denne boka er rørende.Og det uten at Helle har vist oss heftige sykdoms-scener eller latt oss få komme inn i karakterenes hoder. Hun beskriver på mesterlig vis hvordan vi ikke klarer tanken på å miste, eller dø fra, de man er glad i"
ANETTE OS, FÆDRELANDSVENNEN
"Småborgerlig triumf... jeg husker hvorfor jeg gang på gang vender tilbake til denne forfatteren... Helle Helle er min klippe i verden... en Helle Helle-classic... En genistrek... når Helle Helle setter sine karakterer i sårbare situasjoner, er det for å gi dem mulighet til å vise hvem 'de' også er. Slik gjør en stor strateg."
KASPER DAM NIELSEN, VINDUET 3/2018
"Helle Helles roman "de" er en oppvisning i lavmælt styrke... Denne romanen er som en trykkoker... imponerende original... oversetteren Trude Marstein synes å ha et spesielt fint øre for Helle Helles språk. Romanen med den anonyme tittelen «de» viser Helle Helles store kvaliteter og originalitet som forfatter."
TURID LARSEN, DAGSAVISEN
"Hennes tristeste og beste bok på lenge"
INFORMATION
"Man ler og ler, gråter og gråter. Ikke høylytt brølende eller hulkende, men stille og intenst og nærmest samtidig. Sånn er det å lese Helle Helle"
POLITIKEN
"Helle Helles minimalisme er ikke kjedelig, den er knitrende mystisk. Og likevel hverdagslig. Og likevel insisterende vakker. En bok jeg har lyst til å lese på nytt med det samme"
WEEKENDAVISEN
"Rommer alle de kvaliteter forfatteren er kjent for"
KRISTELIGT DAGBLAD
"Persontegningen er presis, fremstillingen er knapp og fortettet. Det menneskelige dramaet mangler ingenting. de er en stor historie i en liten historie"
JYLLANDS-POSTEN
"de er en varm fortelling om et mor-datter-forhold, der den unge jentas sorg over morens sykdom ikke så lett lar seg utskille fra de følelsene som ellers preger det å være ung og identitetssøkende"
TORA ASK FOSSEN, BOKVENNEN LITTERÆR AVIS 2/2018
"Helle er en mester i antydningens kunst, og ved hjelp av en minimalistisk fortellemåte, ofte med vare lyriske innslag, gir hun leseren stadige glimt som til sammen skaper et bilde av livets store alvor - den korte avstanden mellom liv og død. Det er gjort på en imponerende måte. Etter endt lesing, blir jeg jeg sittende lenge å bla fram og tilbake i boka for å legge enda flere brikker på plass i historien om hun og moren hennes. Romanen de er en roman som ikke vil slutte"
ODD LETNES, BOK OG BIBLIOTEK
"En av danske Helle Helles aller fineste og mest vemodige romaner om smålåtent provinsbyliv og de små og gigantiske menneskelige dramaene som utspiller seg der. Boka var nominert til Nordisk Råds Litteraturpris og er et ømhjertet portrett av en mor og en datter som tier om det viktigste"
MAYA TROBERG DJUVE, DAGBLADET, Årets beste bøker 2019
«Mengden av innbo holdes naturlig nede, moren hennes kasserer med hard hånd, det er døde ting. Hun har en remse med alle adressene, moren stikker fingrene i ørene, tørkleet faller fram i pannen. Det er rødt og blått og hvitt. Det er fra Sans Souci, det overlever.»

I en provinsby på Lolland begynner en seksten år gammel jente på gymnaset. Moren hennes skulle egentlig ha vært på arbeid i forretningen på torget. Og datteren skulle egentlig ha vinket til moren på vei til bussen om morgenen. Men dette året er ingenting som det egentlig skal være.

«de» er en skildring av et mor-datter-forhold. Det er en fortelling om sykdom og kjærlighet og om å gå på gymnaset på åttitallet. Om ønsket om å kunne formulere seg i lengre setninger. Og det er en fortelling om å holde fast, og å slippe når man må. Med humor og alvor og dirrende ømhet skriver Helle Helle fram et portrett av en ung jente på vei inn i voksenlivet.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2019
ISBN 9788249521012
Innbinding Ebok
Tittel de
Bokgruppe 854
Oversetter Trude Marstein
I salg 08.01.2019
Emne Danmark Skjønnlitteratur Romaner Sorg Mødre Sykdommer Ungdomstid 1980-1989
Helle Helle

Helle Helle

Helle Helle er født i 1965 og oppvokst i Rødby i Danmark. Hun er en av Danmarks mest betydelige forfattere. Helle debuterte i 1993 med kortprosasamlingen Eksempel på liv, og har siden skrevet novellesamlingene Rester og Biler og dyr, samt romanene Hus og hjem, Forestillingen om et ukomplisert liv med en mann, RødbyPuttgarden, Ned til hundene, Dette burde skrives i nåtid, Hvis du vil, de og BOB.  I 2024 utkom romanen Hafni forteller på norsk.

Helle Helle har mottatt en rekke priser for sitt forfatterskap, bl.a. Kritikerprisen i Danmark for Rødby–Puttgarden i 2005, P.O. Enquists Pris 2009 og Det danske akademis store pris 2016. Hun har blitt nominert til Nordisk råds litteraturpris tre ganger, i 2009 for Ned til hundene, i 2015 for Hvis du vil (orig. Hvis det er) og i 2019 for de. For romanen Dette burde skrives i nåtid ble hun tildelt De Gyldne Laurbær, en av Danmarks største og viktigste litteraturpriser. Novellene og romanene hennes er oversatt til over 20 språk.

 

Litterære priser:

2016 Den Danske Akademis Store Pris
2012 De Gylne Laurbær
2009 Per Olov Enquists Pris
2005 Kritikerprisen (i Danmark)

 

Utgitt på Oktober:

2024 Hafni forteller (Roman)
2022 BOB (Roman)
2019 de (Roman)
2015 Hvis du vil (Roman)
2012 Dette burde skrives i nåtid (Roman)
2009 Ned til hundene (Roman)
2006 Rødby–Puttgarden (Roman)
2003 Forestillingen om et ukomplisert liv med en mann (Roman)
2002 Biler og dyr (Noveller)
2001 Hus og hjem (Roman)
Les mer

Nyheter

Helle Helles nye roman rett inn på bestselgerlista

Helle Helles kritikerroste roman BOB inntar denne uken 9. plassen på Bokhandlerforeningens bestselgerliste for skjønnlitteratur. BOB er også på 5. plass på bestselgerlista for e-bøker.
Les mer