Bla i boken

BOB

roman

Velg format

kr 199
På lager
ISBN
9788249525249
"Danskenes dronning av rare, poetiske og minimalistiske romaner forteller med ømhet og komikk om unggutten Bob, som går seg vill i københavngatene, i egne tankevaser, og i livet. Et rørende stykke romankunst om å befinne seg i voksenlivets startgrop "
MAYA TROBERG DJUVE, DAGBLADET, ÅRETS BESTE BØKER 2022
"Det er sårt, og mens vi grunner over hvilke valg Bob skal ta, kan vi nyte Helle Helles presise språk"
LEIF GJERSTAD, BOK 365, ÅRETS BESTE BØKER 2022
"Minimalistisk og lavmælt roman som rommer den helt store dramatikken … Helle Helle har skrevet en mesterlig roman. Kanskje hennes aller beste … på den ene siden et fascinerende tidsbilde av en by, denne boka lukter og smaker gamle København sånn som byen fortsatt var på 1980-tallet. Men viktigere: et dramatisk kammerdrama formidlet lavmælt, presist og uten sentimentalitet"
OLE JACOB HOEL, ADRESSEAVISEN
"Helt Helle! Få kan som Helle Helle skrive om ingenting og få det til å bli mye. Hennes nye roman Bob er et utmerket eksempel på dette … Uansett hvor ferden går, er ensomheten til å ta og føle på, og under murrer desperasjonen … mens vi grunner over hvilke valg Bob skal ta, kan vi nyte Helle Helles presise språk. Med et slags klimaks når hun avrunder rammefortellingen med et suverent stilistisk grep"
LEIF GJERSTAD, BOK365
"Selvbevisst innertier om avmakt og ansvar … Helles åttende roman handler om å holde fast i noe som er i ferd med å gå tapt og å være på vei i riktig retning … At Bob ikke kommer til orde selv, er et elegant grep for å vise hans maktesløshet som synliggjøres rent språklig … Med BOB har Helle skrevet en innertier som selvbevisst peker på den sammenhengende kraften i dette uvanlige sterke forfatterskapet"
ASTRID FOSVOLD, VÅRT LAND
"Det er [..] ingen realistisk fortellerstemme vi har med å gjøre, men det er dette som gjør romanen så fascinerende. Kjæresten har et kjølig, nærmest Helle Helle-aktig forfatterblikk på Bob, men denne snodige fortellermåten tvinger leserne til selv å vurdere det som blir framlagt for oss. Samtidig er det et svært kjærlig og sjenerøst blikk … det skal ligge et ganske stort emosjonelt trykk mellom linjene for å få det til å fungere. Helle får det til. Leseren blir glad i den vankelmodige Bob, samtidig som hun gjør selve den litterære formen intenst interessant"
BJØRN IVAR FYKSEN, KLASSEKAMPEN
"Gi denne dama en pris … blant Skandinavias mest særpregede forfattere … Planen var å lese «BOB» langsomt, drøye. Det gikk ikke - drivet i teksten er for sterkt … Bildene er som alltid slående, som når Helle skriver om Bob: «Tilbake på Vesterbrogade med stadig lengre armer». Istedenfor å si at vår bortkomne vandrer er nedslått. Det er elegant, presist og komisk. Kort sagt: Et rørende stykke romankunst"
MAYA TROBERG DJUVE, DAGBLADET
"Helles tilknappede språk konsentreres nesten utelukkende om konkrete ting og hverdagsligheter … i fraværet av store, forklarende sveip åpner det seg et vidt rom, som gjør romanen rik på tolkningsmuligheter … Gjennom muligheten for at [Bobs] versjon ville vært annerledes, minnes vi om blindheten vår i møte med hverandre – både i livet selv, og litteraturens verden"
ANNA KVAM, STAVANGER AFTENBLAD
"ein genistrek av ein roman. Helle Helle skriv sensasjonelt bra om det usensasjonelle. Korleis får ho det til? Det er ikkje spenning, det er eit sug … Helle har ein særeigen måte å få fram sinnsstemningar på: Bøkene hennar er gåvepakker til dei som synst det kan bli vel klaustrofobisk under huda til romanpersonar. Utanfor huda, på overflata, får Helle Helle mykje rart til å skje med få og tilsynelatande enkle verkemiddel. Det er som om ho har valt bort store deler av verktøykassa og så utnyttar ho det som er att til fulle"
MARTA NORHEIM, NRK BOK
"Helle Helle, dronningen av minimalistisk skrivekunst, har levert en ny strålende roman ... Helle Helles registrerende og skarpt observerende skrivemåte avdekker og avslører Bobs tilsynelatende frihet. Det friske, nysgjerrige blikket på byen viker for en stille desperasjon. Og hvem kan som Helle Helle la en diger ananas spille en nesten sorgmunter rolle i fortellingen? …. Disse trivielle markørene i hverdagslivet er Helle Helle en mester i å utnytte, bruke dem som sterke bilder på lengsel og hjelpeløshet vi ikke klarer å sette ord på"
TURID LARSEN, DAGSAVISEN
"en appellerende roman med like deler komikk og alvor. Fortellingen er lagt i munnen på jenta som mistet moren sin i «De» – og ble kjæreste med Bob … Kjæresteparet på 20 og 22 flytter til København i første kapittel. Deretter trer fortelleren tilbake. Det er ikke seg selv hun vil snakke om, det er Bob. Grepet er forfriskende. Helle Helle bryter tvert med den sterke jeg-orienteringen i skandinavisk samtidslitteratur, og legger ordene i munnen på en jente som ikke er litterært skolert, men liksom tilfeldigvis kommer til å skrive morsomme, rørende og triste setninger om kjæresten sin … Portrettet er dels en hyllest, dels et forsøk på å finne ut hvorfor de to begynner å gli bort fra hverandre"
INGUNN ØKLAND, AFTENPOSTEN
 
"Suverent språklig gehør"
LILIAN MUNK RÖSING, POLITIKEN
 
"lengselen og desperasjonen, savnet og håpet er til å ta og føle på. BOB er ganske enkelt fremragende"
MARIE LOUISE WEDEL BRUUN, BERLINGSKE
 
"BOB er en stor historie"
JYLLANDS-POSTEN
 
"Mesterlig godt"
KRISTELIGT DAGBLAD
 
"BOB er en elegant og rørende roman om å vente på voksenlivets begynnelse"
LINEA MAJA ERNST, WEEKENDAVISEN
 
"En klassisk Helle Helle-roman ... I BOB briljerer hun både i situasjonene og ordenes komikk"
TUE ANDERSEN NEXØ, INFORMATION
En ung mann flytter med kjæresten sin fra Lolland til København. Kjæresten, som er henne fra romanen de, skal studere. Bob, som han heter, vet ikke riktig hva han skal. Han tar ekstravakter på Sjømannshotellet i Nyhavn, innreder den lille ettromsleiligheten deres og fortaper seg i Københavns gatenavn.

Mest av alt ønsker han seg en fremtid med henne.

Hun er romanens jeg-forteller. Men hun forteller utelukkende om Bobs liv - særlig det som hun ikke selv er en del av.

"BOB" er en roman om å vente på voksenlivet. Helle Helle skriver som bare hun kan: presist, humoristisk og varmt om hverdagslig tristesse og dramatikken som ulmer under overflaten.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2022
ISBN 9788249525249
Innbinding Ebok
Tittel BOB
Bokgruppe 854
Oversetter Trude Marstein
I salg 21.01.2022
Emne 1980-1989 Skjønnlitteratur Identitet Danmark Romaner 1990-1999 Hverdagsliv Ekteskap og parforhold
Helle Helle

Helle Helle

Helle Helle er født i 1965 og oppvokst i Rødby i Danmark. Hun er en av Danmarks mest betydelige forfattere. Helle debuterte i 1993 med kortprosasamlingen Eksempel på liv, og har siden skrevet novellesamlingene Rester og Biler og dyr, samt romanene Hus og hjem, Forestillingen om et ukomplisert liv med en mann, RødbyPuttgarden, Ned til hundene, Dette burde skrives i nåtid, Hvis du vil, de og BOB.  I 2024 utkom romanen Hafni forteller på norsk.

Helle Helle har mottatt en rekke priser for sitt forfatterskap, bl.a. Kritikerprisen i Danmark for Rødby–Puttgarden i 2005, P.O. Enquists Pris 2009 og Det danske akademis store pris 2016. Hun har blitt nominert til Nordisk råds litteraturpris tre ganger, i 2009 for Ned til hundene, i 2015 for Hvis du vil (orig. Hvis det er) og i 2019 for de. For romanen Dette burde skrives i nåtid ble hun tildelt De Gyldne Laurbær, en av Danmarks største og viktigste litteraturpriser. Novellene og romanene hennes er oversatt til over 20 språk.

 

Litterære priser:

2016 Den Danske Akademis Store Pris
2012 De Gylne Laurbær
2009 Per Olov Enquists Pris
2005 Kritikerprisen (i Danmark)

 

Utgitt på Oktober:

2024 Hafni forteller (Roman)
2022 BOB (Roman)
2019 de (Roman)
2015 Hvis du vil (Roman)
2012 Dette burde skrives i nåtid (Roman)
2009 Ned til hundene (Roman)
2006 Rødby–Puttgarden (Roman)
2003 Forestillingen om et ukomplisert liv med en mann (Roman)
2002 Biler og dyr (Noveller)
2001 Hus og hjem (Roman)
Les mer

Nyheter

Helle Helles nye roman rett inn på bestselgerlista

Helle Helles kritikerroste roman BOB inntar denne uken 9. plassen på Bokhandlerforeningens bestselgerliste for skjønnlitteratur. BOB er også på 5. plass på bestselgerlista for e-bøker.
Les mer