Sara Smith Ogunbona og Malin C.M. Rønning nominert til Tarjei Vesaas’ Debutantpris 2020

I dag ble det kjent at Malin C.M. Rønning og Sarah Smith Ogunbona er nominert til Tarjei Vesaas’ Debutantpris 2020. Vi gratulerer!

I år har Det Litterære Råd valgt å publisere en kortliste på hele fem debutanter. Dette reflekterer at 2020 etter juryens mening inneholdt usedvanlig mange sterke og løfterike nye stemmer.

 


 

 

Sarah Smith Ogunbona fikk strålende kritikker og mye oppmerksomhet for romanen Globus da den utkom tidlig i fjor høst. Boken ble blant annet trukket frem som en av kritikernes favoritter i Aftenposten. "Sterk debutroman om en flyvertinnes liv i luften …  Man føler seg observert og avslørt. Med vidd og humor. Flyreisen blir aldri den samme etterpå", skrev anmelder Henning Howlid Wærp. 

Juryens begrunnelse:


«Med Globus har Sarah Smith Ogunbona (f.1989) skrevet en flott og stilistisk konsekvent gjennomført roman. Hovedpersonen Hazel er flyvertinne, og boken belyser og kretser rundt yrkets særegenheter. Hazel og hennes kolleger lever en på mange måter kunstig tilværelse, uten normal døgnrytme eller årstider. Den trange flykroppen påtvinger dem fysisk nærhet med hverandre og med passasjerene, samtidig som den krever mental avstand for å holde ut. Stadige tilbakeblikk til tokulturelle Hazels oppvekst og hennes forhold til søsteren og faren, gir større psykologisk dybde til hovedpersonen og utvider fortellingens klangbunn».
 

https://oktober.no/globus
https://oktober.no/Sarah-Smith_Ogunbona

 


 

 

Malin C.M. Rønnings roman Skabelon vakte oppsikt da den utkom våren 2020. Rettighetene til debutboken er solgt til Tyskland og Danmark. Tidligere i år mottok hun Subjektprisen 2020 i kategorien «Årets litteratur». VGs anmelder kastet terningkast 5 og skrev blant annet av boken var «noe helt for seg selv! ... Malin C.M. Rønning har skrevet en sterk debutroman som både utfordrer og imponerer, ikke minst språklig. Det hviler et streif av grøss og ubehag over den verden Skabelon skildrer, like deler eventyr og rå realisme".

Juryens begrunnelse:

«Malin C. M. Rønning (f.1985) debuterer med den særpregete romanen Skabelon. Jeg fortelleren – en ung jente- vokser opp i et hus i skogen sammen med sju søsken. Far er tømmerhugger og mye borte, mor ligger mest under dynen på sofaen og røyker. Nærhet og kjærlighet er mangelvare i familien og søsknene er langt på vei overlatt til seg selv. Skabelon er imidlertid ikke en realistisk fortelling om oppvekst og omsorgssvikt. Romanen har eventyraktige kvaliteter og sterke innslag av naturmystikk noe som tidvis skaper en gotisk stemning. Det, samt forfatterens evne til å skrive frem de vondeste scener på en tilforlatelig måte, gjør Skabelon til en roman helt utenom det vanlige.»

 

https://oktober.no/skabelon

https://oktober.no/Malin-C-M-_Ronning

Aktuelle utgivelser