Globus

roman

Velg format

kr 349
På lager
ISBN
9788249522712

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2020
ISBN 9788249522712
Innbinding Innbundet
Tittel Globus
Bokgruppe 411
I salg 30.07.2020
Design Johanne Hjorthol
Emne Fly Romaner Familie Skjønnlitteratur Reiser
"Når jeg er på jobb, savner jeg jordkloden. Den eneste trøsten er at vi alltid er på vei tilbake dit. På én måte fra det sekundet flyet skyves fra gaten. Alle rundt meg tror de er på vei til bryllupet til en fjern slektning i Denver, en filmfestival i Budapest eller for å hente et barn de har bestilt fra et barnehjem i Longhui, og at de på den måten er ute på sin egen, unike reise. Sannheten er at vi er på vei hjem, alle sammen. Og det er det beste med flyvningen."

Hazel er i begynnelsen av tyveårene og jobber som flyvertinne. Under vei-ledning av kollegaen Europa arbeider hun raskt og effektivt i den trange flykabinen. Hun annonserer og demonstrerer, koker kaffe og te, briefer ved nødutganger og forbereder kabinen til landing. Hun roer ned de redde passasjerene og serverer vin til de utålmodige, takker for turen og ønsker velkommen igjen ved en senere anledning. Arbeidet er fint. Det gir henne et sted å gjøre av hendene.
I luften dukker minner fra Hazels barndom opp. Den nigerianske faren var lystig og lett, men visste ikke hvordan man skylte håret uten at hun fikk vann i øynene. Moren vasket håret hennes ømt og forsiktig, men forsvant siden inn i et mørke hun sjelden kom ut av. Etter at foreldrene gikk fra hverandre, var det storesøsteren Cornelia som lærte henne alt hun trengte å vite for å navigere i verden. Men hva gjør det med et barn å bli oppdratt av et annet barn?

"Globus" er en roman om tilhørighetens mange former - om familie, avhengighet og frigjøring, fortalt fra flere tusen fot over bakken.
"Språket er konkret og detaljert, så ein kan undre på kor alle kjenslene har blitt av? Dei er like kontrollerte som kroppane til flyvertinnene, men dermed blir ei rakna strømpe uttrykk for så mangt … Det tørre språket kjem særs godt til sin rett i skildringane av «sømløse koreografier» på trange fly, der det minste avvik straks får følgjer … Som biletleg skildring av ein tilstand er Globus imponerande treffsikker. Rutinane på flyet blir ein modell i miniatyr av eit samfunn der ingen kan forme verken seg sjølv eller livet på eiga hand"
MERETE RØSVIK, KLASSEKAMPEN
"Hvordan finne sin plass i roller som er utformet for noen som ikke ligner en selv? I Globus utforsker Sarah Smith Ogunbona individet i systemet, og leter etter en manual som godtar variasjoner … Ved å kretse rundt det å ikke passe helt inn i de satte premissene, stiller Ogunbona til skue tendensen vår til å bygge mange av våre systemer over lesten til én type kropp, en kropp som gjerne er funksjonsfrisk, mannlig, eller som her: hvit … Det at romanen slik får meg som leser til å løfte blikket fra den beskrevne handlingen og ut på samfunnet den er skrevet inn i, er en av dens store styrker … en debutbok som lar det nære gi gjenklang i større sammenhenger, og hvor kaffekokingen ikke er tidtrøyte, men innblikk i en krevende arbeidshverdag sentrert rundt service og omsorg"
HANNA MALENE LINDBERG, BLA
"Sterk debutroman om en flyvertinnes liv i luften … Globus bærer preg av stilistisk kontroll, men også noe langt mer enn det … Det er altfor få arbeidsplassromaner i norsk litteratur. Vi møter et vell av interessante observasjoner av passasjerer og reising i romanen … Man føler seg observert og avslørt. Med vidd og humor. Flyreisen blir aldri den samme etterpå"
HENNING HOWLID WÆRP, AFTENPOSTEN
Sarah Smith Ogunbona

Sarah Smith Ogunbona

Sarah Smith Ogunbona (f. 1989) er født og oppvokst i Oslo. Hun har studert ved Forfatterstudiet i Bø og ved Litterär gestaltning i Gøteborg. Globus er hennes første bok.

Flere forfatterportretter

Les mer