Skabelon

roman

Velg format

kr 349
På lager
ISBN
9788249522323

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2020
ISBN 9788249522323
Innbinding Innbundet
Tittel Skabelon
Bokgruppe 411
I salg 04.03.2020
Design Exil Design
Emne Familie Barn Romaner Outsidere Skjønnlitteratur Skoger
Det bor en familie på en øde plass dypt inne i skogen. Der finnes Urd. Hun er den tredje yngste i en søskenflokk på åtte. Urd har et skarpt blikk for alle slags dyr og insekter, døde og levende: ravner, rever, kråker og fluer, dyreskjeletter og hodeskaller; og en varhet for mørke og bortgjemte steder: drømmer, grotter, hull i bakken og skjulte rom i huset.

Pappa er tømmerhogger og ofte borte i uker og måneder i strekk. Når han kommer hjem, sover han i en ombygd buss som står på tunet. Mamma drikker kaffe og røyker på kjøkkenet, og hun tar lange bad når som helst på døgnet. Det er knapt med mat og ømhet. En skyggeaktig skikkelse dukker opp i skogen. Ei revesaks mellom trærne blir stadig spent opp på ny. Huset går langsomt i oppløsning; ting forsvinner fra alle rom, og rottene er på vei fra byen, de snuser seg fram til familien.

"Skabelon" er skrevet i et knapt og usentimentalt språk, samtidig som fortellingen har en svermerisk, gotisk og mørkt romantisk kvalitet, der virkeligheten og det sannsynlige brått kan settes til side.
"Noe helt for seg selv! ... Malin C.M. Rønning har skrevet en sterk debutroman som både utfordrer og imponerer, ikke minst språklig. ... Det hviler et streif av grøss og ubehag over den verden Skabelon skildrer, like deler eventyr og rå realisme"
GABRIEL MICHAEL VOSGRAFF MORO, VG
”en roman som i høy grad byr på særpreg og personlighet … Rønning behersker språk og virkemidler på en måte langt mer rutinerte forfattere kan misunne henne. Fortellerstemmen sitter fra første setning … en underlig varm, nærmest oppløftende bok … De skadeskutte menneskene i Skabelon er omfattet av en omsorg og respekt fra forfatterens side, og på sitt fattige vis også for hverandre. Det finnes medmenneskelighet og varme her. Rønning klarer gjennom dette kunststykket å få den skakke familien til å fremstå som hele mennesker, og dermed også få leseren til å bry seg om dem. Skabelon bygger slik opp sitt eget univers og oppleves som både troverdig og ekte …. en virkelig lovende debutroman, og en i lange strekk helt strålende bok”
OLA JOSTEIN JØRGENSEN, BLA 4/2020
"en roman som gjør bruk av den norske skogens gotiske potensial … Det er [fortellerens] eiendommelige stemme, samt vekslingen mellom gjenkjennelige skolegårdsscener og nifse, men nære skildringer av uhyrlige hendelser som gjør Skabelon til en usedvanlig roman … Mens stemningene og den eventyrlige sender tankene til Sara Stridsbergs romaner, mikser språket skittenrealisme med en Karen Blixen-aktig gotikk … Rønnings fordreide oppvekstfortelling minner om at grensene mellom uro og oppfinnsomhet ikke bare tilhører gammel folketro"
CARINA ELISABETH BEDDARI, MORGENBLADET
”Det er ingen tvil om at dette er et sterkt debutantarbeid … Rønning behersker antydningens kraft til det fulle og gir spredte hint om at noe foregår … Det blir aldri verken overtydelig eller påtatt tilbakeholdent, og ikke på noe tidspunkt vet jeg sikkert hvor vi skal. For hvor skal vi? Rønning gjør et utmerket valg når hun ikke holder seg til en enkelt grunnlagstekst. Først i etterkant oppdager jeg for eksempel den åpenbare Grimm-referansen”
ELIN KITTELSEN, KLASSEKAMPEN
”Imponerende debut om uhyggelig barndom. Setningene hoper seg opp og samler energi i Malin C.M. Rønnings rare fortelling om Urd og familien i skogen … Urds enkle, rå setninger tar oss med på en vanskelig oppvekst hvor tristessen er mellom linjene … Selv om setningene er enkle, er Urds ordforråd sofistikert. Paradokset er sentralt i bokens fortelling og språkføring … Skabelon lar Urds voksende innsikt i eget liv bli en utdanning i seg selv”
EMILIO SANHUEZA, AFTENPOSTEN
”Malin C.M. Rønnings debut er en fabel, et mørkt eventyr og en inngående skildring av omsorgssvikt i et moderne Norge … Skabelon er spekket med trolske, skumle og vakre beskrivelser av norsk skog, dyr og insekt- og planteliv. Her er intet sølvkre for lite, ingen elg for stor og ingen flaggermus for stygg til å gis plass i de komprimerte kapitlene. Rønnings debutroman er verdt å lese både av denne grunn og fordi den er en innsiktsfull og troverdig fortelling om destruktive familier fra et barns perspektiv”
ANNA SERAFIMA SVENDSEN KVAM, UNIVERSITAS
”en unik leseropplevelse hvor vi betrakter den unektelige nærheten mellom det dyriske og det menneskelige … Med et rått og ukonstruert språk følger vi Urd gjennom minner om hennes oppvekst … Romanen er særlig sterk der leseren er nødt til å tolke de mellommenneskelige relasjonene som kommer frem i jegets beskrivelser … Vondt fordi sårheten fremtrer umiddelbart og overveldende, men vakkert fordi skrivemåten er forfriskende jordnær … Leseren blir som en observatør som stille, men oppmerksomt betrakter det foregående, og får slik en uunngåelig nærhet til fortellingen … En av romanens største prestasjoner er den antydende fortellermåten, hvor det knappe språket tegner et klart bilde på situasjonen uten å røpe den med forklaringer … Rønnings debutroman skildrer nærheten mellom menneskene og dyrene på en underfundig og særlig vakker måte”
THULA KOPREITAN, SUBJEKT
Malin C.M. Rønning

Malin C.M. Rønning

Malin C.M. Rønning er født i Porsgrunn i 1985 og bosatt i Oslo. Hun har studert ved Forfatterstudiet i Bø og ved Litterär gestaltning i Gøteborg. Skabelon er hennes første bok.

Les mer

Nyheter

Debutromanen "Skabelon" til Tyskland

Malin C.M. Rønnings kritikerroste debutroman "Skabelon" er nå solgt til Tyskland. Boken skal utkomme på det velrenommerte Karl Rauch Verlag.
Les mer

Malin C.M. Rønnings Skabelon til Danmark

Malin C.M. Rønnings kritikerroste debutroman Skabelon er nå solgt til Danmark. Boken skal utkomme på det anerkjente forlaget Batzer & Co.
Les mer