Malin C.M. Rønnings debutroman Skabelon til Ungarn

 

 

 

 

Malin C.M. Rønnings debutroman Skabelon til Ungarn

 

 

 

Malin C.M. Rønnings kritikerroste debutroman Skabelon er nå solgt til Ungarn. Rettighetene er tidligere solgt til velrenommerte forlag i Tyskland og Danmark. 

 


Skabelon er nominert til Tarjei Vesaas’ litteraturpris 2020. Boken vakte oppsikt da den ble lansert i fjor vår og Rønning ble tildelt Subjektprisen 2020 i kategorien «Årets litteratur». 

Skabelon har fått svært gode skussmål fra anmeldere. I Aftenposten ble boken omtalt som «en imponerende debut om uhyggelig barndom». VGs anmelder kastet terningkast 5 og mente at Skabelon er «noe helt for seg selv!». «Mens stemningene og den eventyrlige sender tankene til Sara Stridsbergs romaner, mikser språket skittenrealisme med en Karen Blixen-aktig gotikk», het det i Morgenbladets anmeldelse. 

”Det er ingen tvil om at dette er et sterkt debutantarbeid … Rønning behersker antydningens kraft til det fulle og gir spredte hint om at noe foregår … Det blir aldri verken overtydelig eller påtatt tilbakeholdent, og ikke på noe tidspunkt vet jeg sikkert hvor vi skal. For hvor skal vi? Rønning gjør et utmerket valg når hun ikke holder seg til en enkelt grunnlagstekst. Først i etterkant oppdager jeg for eksempel den åpenbare Grimm-referansen”

ELIN KITTELSEN, KLASSEKAMPEN 

«Noe helt for seg selv! ... Malin C.M. Rønning har skrevet en sterk debutroman som både utfordrer og imponerer, ikke minst språklig. ... Det hviler et streif av grøss og ubehag over den verden Skabelon skildrer, like deler eventyr og rå realisme"

 GABRIEL MICHAEL VOSGRAFF MORO, VG 

 

“Rønning behersker språk og virkemidler på en måte langt mer rutinerte forfattere kan misunne henne. Fortellerstemmen sitter fra første setning … en underlig varm, nærmest oppløftende bok … De skadeskutte menneskene i Skabelon er omfattet av en omsorg og respekt fra forfatterens side, og på sitt fattige vis også for hverandre. Det finnes medmenneskelighet og varme her. Rønning klarer gjennom dette kunststykket å få den skakke familien til å fremstå som hele mennesker, og dermed også få leseren til å bry seg om dem. Skabelon bygger slik opp sitt eget univers og oppleves som både troverdig og ekte …. en virkelig lovende debutroman»

OLA JOSTEIN JØRGENSEN, BLA 4/2020

"en roman som gjør bruk av den norske skogens gotiske potensial … Det er [fortellerens] eiendommelige stemme, samt vekslingen mellom gjenkjennelige skolegårdsscener og nifse, men nære skildringer av uhyrlige hendelser som gjør Skabelon til en usedvanlig roman … Mens stemningene og den eventyrlige sender tankene til Sara Stridsbergs romaner, mikser språket skittenrealisme med en Karen Blixen-aktig gotikk … Rønnings fordreide oppvekstfortelling minner om at grensene mellom uro og oppfinnsomhet ikke bare tilhører gammel folketro"

CARINA ELISABETH BEDDARI, MORGENBLADET

”Imponerende debut om uhyggelig barndom. Setningene hoper seg opp og samler energi i Malin C.M. Rønnings rare fortelling om Urd og familien i skogen … Urds enkle, rå setninger tar oss med på en vanskelig oppvekst hvor tristessen er mellom linjene … Selv om setningene er enkle, er Urds ordforråd sofistikert. Paradokset er sentralt i bokens fortelling og språkføring … Skabelon lar Urds voksende innsikt i eget liv bli en utdanning i seg selv”

EMILIO SANHUEZA, AFTENPOSTEN

 

Skabelon er spekket med trolske, skumle og vakre beskrivelser av norsk skog, dyr og insekt- og planteliv … en innsiktsfull og troverdig fortelling om destruktive familier fra et barns perspektiv”

ANNA SERAFIMA SVENDSEN KVAM, UNIVERSITAS

 

”en unik leseropplevelse hvor vi betrakter den unektelige nærheten mellom det dyriske og det menneskelige … … En av romanens største prestasjoner er den antydende fortellermåten, hvor det knappe språket tegner et klart bilde på situasjonen uten å røpe den med forklaringer»

THULA KOPREITAN, SUBJEKT

  

https://oktober.no/skabelon

https://oktober.no/Malin-C-M-_Ronning

Relevante utgivelser