På terrassen i mørket

Velg format

kr 179
På lager
ISBN
9788249514519
"Jeg måtte skrive denne anmeldelsen med hatt på, slik at jeg kunne ta den av meg ... Med denne romanen bekrefter hun både sin litterære posisjon og en slags ny, kanskje mer kroppslig eksplisitt vending i forfatterskapet. Det er ekstremt intimt, jo visst - men samtidig så reflekterende allmenngyldig ... Ørstavik velger en tematikk som lett kan avvises, men nivået i skriften hennes umuliggjør det. Språket er til å ta og føle på. Det er vondt, sårt og nesten så det verker å lese, fordi leseren aldri står utenfor ... Modig om kjærlighetens aller innerste, uten kompromiss."
MARI NYMOEN NILSEN, VG
"Ørstavik gjør tilsynelatende ekstreme erfaringer relevante med en språklig intensitet og en konsistent litterær stil som knapt har sin like"
BJØRN IVAR FYKSEN, KLASSEKAMPEN, Årets beste bøker 2014
"Bokas forteller famler seg fram nakent og uten forbehold, i en prosa som taler til de skjøreste delene i oss"
SILJE BEKENG, KLASSEKAMPEN, Årets beste bøker 2014
"Om begjær, lengsel og alenehet i skjørt, glassklart språk. Etter romanen Det finnes en stor åpen plass i Bordeaux har Hanne Ørstavik i sannhet gitt nytt innhold til begrepet nære relasjoner. Alle som er interessert i seksualitet og utforming av presis norsk prosa, bør studere Ørstavik"
ARNE DVERGSDAL, DAGBLADET, Årets beste bøker
"Insisterende og selvgranskende der jeg-fortelleren gjenopplever et avsluttet kjærlighetsforhold som ikke fungerte seksuelt. Sedvanlig stilsikkert"
DAGSAVISEN, Året beste bøker 2014
«Med På terrassen i mørket føyer Ørstavik et nytt og meningssterkt kapittel til sin undersøkelse av den avhengigheten og underkastelsen som elskende mennesker utsetter hverandre for … Som så mange ganger før har hun altså skrevet en roman som virkelig treffer der det gjør vondt. Få norske forfattere har stilistisk tålmodighet og grundighet nok til å finne veien dit»
BERNHARD ELLEFSEN, MORGENBLADET
"Velkomponert tekst om å ikke bli elsket tilbake ... De lange utlegningene om hva kjærlighet er og kan være, om lengselen Paula lever i, kunne fort blitt pinlig og pretensiøs lesning hos en mindre begavet forfatter enn Ørstavik, men her er det umulig å motstå setningene, de desperate formuleringene og rytmen i dem ... Det er ikke mange som klarer å skrive så hudløst, klokt og trist om det å ikke bli elsket/begjært, og det er helt klart også derfor Ørstavik høster anerkjennelse og ros langt utover Norges grenser"
ERLE MARIE SØRHEIM, DAGBLADET
Vakkert, insisterende og heftig berørende om den uinnfridde lengselen etter kjærlighet. Ikke mange kan skildre de intense følelsenes utvikling, såre sprang og brå kast som Hanne Ørstavik. I På terrassen i mørket er hun på sitt aller beste … Det som alltid har vært spesielt ved Hanne Ørstaviks beskrivelser av vanskelig gripbare følelser og lengsler, er måten hun gir konkret og kroppslig uttrykk for det på. Få kan på lignende vis beskrive lengselen som konkret og kroppslig bevegelighet. Og knapt noensinne har hun dyrket denne formen til et mesterskap som her."
GEIR VESTAD, HAMAR ARBEIDERBLAD
"ei granskingsferd som både er opprivande, provoserande og gripande. Ørstavik er på sitt beste når ho gyv laus på rå og usminka kjensler med eit insisterande og borande intellekt."
MARTA NORHEIM, NRK
"Ørstavik skildrer indre virkelighet slik få andre i norsk samtidslitteratur mestrer ... I årets velkomponerte bok, strammere enn fjorårets, erstattes lengselen med resignasjon over at foreningen med den eneste ene fremstår som en tapt illusjon ... På terrassen i mørket formår å si noe allmenngyldig om sårbarhet, om behovet for å bli sett, og å bli elsket og tatt imot av den man elsker. Derfor bør denne romanen leses"
ASTRID FOSVOLD, VÅRT LAND
"Når hun finner et enkelt, talende motiv, og gir det en abrupt og original setningsstruktur. Ofte må hun bruke mange ord for å komme dit; grave, spørre og kverne. Men når hun kommer dit, blir det til lysende partier man lover seg selv aldri å glemme"
INGUNN ØKLAND, AFTENPOSTEN
"en spennende sammenveving av ulike perspektiv og som vanlig godt skrevet av Ørstavik"
VIGDIS MOE SKARSTEIN, ADRESSEAVISEN
"Ørstaviks kanskje viktigste bedrift er å vise hvor stor betydning seksualiteten har for selvfølelsen vår ... i årets og fjorårets roman, som bør leses i sammenheng, knyttes trådene i forfatterskapet sammen ... Det aner meg at Ørstavik ikke er ferdig med tematikken, og jeg ser frem til neste roman, for ja, seksualiteten er privat, men den er også rettet utover, mot andre, og Ørstavik er i ferd med å gi form til noe vi, jeg, sjelden snakker alvorlig om"
BJØRN IVAR FYKSEN, KLASSEKAMPEN
"en sår fortelling om å prøve å heles etter å ha vært i et destruktivt forhold, og om å frigjøre seg fra den vonde kjærligheten .... Ørstavik skriver godt og nesten fabulerende om livets store spørsmål - og den indre lengselen"
INGVILD KJØDE, KK
Etter bruddet med Jostein reiser sosialantropologen Paula til Sør-Spania. Der tilbyr hun eskortetjenester. Hun låner et rom i gjestehuset til Málagas universitet, det ligger på en høyde med utsikt over havet. Om kveldene sitter hun på terrassen der, i mørket.

I huset bor også Vera, biolog fra Ecuador og halvt indianer. Vera tar Paula med på en reise innover i henne selv.

"På terrassen i mørket" er en roman hvor dyrene og de indre bildene blir levende. Margaret Mead og Gregory Bateson, barndom og forlatthet og lengselen etter nærhet og å dele et liv veves i hverandre, og romanen undersøker hvordan seksualiteten er forbundet med dette. "På terrassen i mørket" handler om sorg, om å bli knust, og om å heles igjen.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2014
ISBN 9788249514519
Innbinding Ebok
Tittel På terrassen i mørket
Bokgruppe 852
I salg 10.09.2014
Design Exil Design
Emne Seksualitet Romaner Skjønnlitteratur Sorg Spania
Hanne Ørstavik

Hanne Ørstavik

Hanne Ørstavik er en av vår tids mest markante og særpregete forfattere. Hun debuterte med romanen Hakk i 1994, og har utgitt til sammen fjorten romaner og et lesestykke, samt boka Der alt er klart i samarbeid med Pierre Duba. I tillegg har hun gjendiktet Leslie Kaplans Overskuddet – fabrikken, og oversatt Marguerite Duras’ Stedene. Hanne Ørstavik har mottatt en rekke litterære priser, blant annet Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen og Doblougprisen. I 2007 fikk hun Aschehougprisen for hele forfatterskapet, og i 2010 ble hun valgt ut som Festspilldikter. I 2019 ble romanen Kjærlighet kortlistet til  prestisjetunge National Book Award for Translated Literature og The Republic of Consciousness Prize. Samme år ble Ørstaviks oversetter Martin Aitken tildelt PEN Translation Prize 2018 for årets beste oversettelse. Ørstaviks bøker er oversatt til over 30 språk.

 

Flere forfatterportretter

 

Litterære priser:

Aschehougprisen 2007

Klassekampens litteraturpris 2004

Brageprisen 2004

Doblougprisen 2002

Amalie Skram-prisen 2002

Havmannprisen 2000

Oktoberprisen 2000

P2-lytternes romanpris 1999

Sultprisen 1999

Tanums kunststipend 1998

Les mer

Nyheter

Hanne Ørstaviks Kjærlighet kortlistet til The Republic of Consciousness Prize 2020

Les mer

Hanne Ørstaviks Kjærlighet på over 30 språk

Hanne Ørstaviks roman Kjærlighet fortsetter sin ferd ut i verden. Nå er boken solgt til hele 31 land, senest til forlaget Kastaniotis i Hellas.
Les mer

Hanne Ørstaviks Ti amo forhåndsolgt til Italia, Storbritannia og Tyskland

Fredag 2. oktober lanseres Hanne Ørstaviks nye roman Ti amo i Norge. Rettighetene til boken er allerede solgt til Italia, Tyskland og Storbritannia. 
Les mer