Ned til hundene

Velg format

kr 229
På lager
ISBN
9788249511303
«Vakkert og sårt. Noen ganger dukker det opp en liten perle av en bok. Danske Helle Helles siste roman Ned til hundene er en slik»
JON ÅGE FISKUM, TRØNDER-AVISA
«Tilsynelatende enkle og nedtonede menneskelige relasjoner dekker over dirrende sårbarhet i denne nye, intense romanen fra danske Helle Helle ... Ned til hundene er nominert til Nordisk Råds litteraturpris for 2008, og bør være en sterk vinnerkandidat»
SINDRE HOVDENAKK, VG
«en overbevisende kandidat til årets Nordisk Råds litteraturpris ... en hundre prosent tilstedeværende og troverdig historie, på overflaten dønn hverdagslig, men like under så full av lag og innhold. Språket er ujålete, enkelt og naturlig, dialogene likeså»
MARIA ALNÆS, AFTENPOSTEN
«Helle leverer som alltid en vakker, minimalistisk prosa som krever mer oppmerksomhet fra leseren enn man i utgangspunktet skulle tro ... Tragedien og den forestående katastrofe lurer bestandig under overflaten og trigger på formidabel og rutinert vis nysgjerrigheten og leselysten»
LINDA SKAARET, FREDRIKSSTAD BLAD
«Helle skriver om hverdager og bedøvet følelsesliv. For sin siste roman, Ned til hundene, er hun nominert til Nordisk Råds litteraturpris. Fordi den er god .. Både plutselig urovekkende setninger og understatement-humor er karakteristisk for stilen ... Helle er en varm betrakter av menneskers liv og en stilist som imponerer»
MAJA TROBERG DJUVE, DAGBLADET
«Kraftfull dansk realisme. Ned til hundene er ei nydeleg bok. Mykje på grunn av det enkle, men tindrande klare språket som har så stor biletskapande kraft ... Helle Helle skriv tilsynelatande om små ting, med små setningar, men skaper store litterære rom. Dette er for meg eit kjenneteikn på god litteratur»
ALF KJETIL WALGERMO, VÅRT LAND
«Det er noe med Helle Helles språk og i dette "noe" ligger forklaringen på hva som får Helles tekster til å fange leserens oppmerksomhet og ønske om innlevelse fra teksten åpner som her; "Jeg lengter etter et bra sted å gråte" til man sitter der 150 sider senere og er trist, full av undring og vet at; her lærte jeg noe ... Uhyre gjennomtenkt og finslipt»
LEIF EKLE, NRK P2
«Helles observasjonsevne er stor, hun får fram de små trekkene og særegenhetene som skiller oss fra hverandre, gode og dårlige sider, det er fascinerende og innholdsrikt ... strålende skrevet. Korte, presise og beskrivende setninger får fram følelseslivet på en måte jeg nesten ikke kan huske å ha lest før. Utrolig befriende og deilig, i en roman om hverdagens realisme - men med dramatikk i fleng allikevel»
KJETIL SKOTTE, OPPLAND ARBEIDERBLAD
«Enkelheten ligger til tider farlig nær det banale og trivielle. Men nettopp mestringen av denne grenseoppgangen, gjør Helles romaner til noe enestående i nordisk litteratur. Romanene hennes er alltid større enn seg selv. Det gjelder spesielt for denne nyeste og siste ... . Det er vanskelig å finne en forfatter som så suverent behersker underdrivelsen og underteksten som denne danske forfatteren»
TURID LARSEN, DAGSAVISEN
«hennes beste roman til nå ... Det avgjørende i denne romanen er det usagte og det bare forsiktig antydende. Det er det som alltid skaper spenning i Helle Helles romaner, og i Ned til hundene er hun på sitt aller beste. Sjelden eller aldri har hun skapt en så effektiv spenning mellom de ulike språklagene som her»
GEIR VESTAD, HAMAR ARBEIDERBLAD
«En sjelden gang hender det jeg treffer på en bok som minner meg om hva det i sin tid var som dro meg til litteraturen. Ned til hundene er en slik bok.»
LILLIAN MUNK RŐSING, INFORMATION (Danmark)
«Stort og mesterlig... Ned til hundene er nominert til Nordisk Råds Litteraturpris for 2008, den nominasjonen er det vanskelig å være uenig i etter å ha lest boka ... en roman det er nesten umulig å legge fra seg før den er ferdiglest. Det er driv og spenning i teksten ... som leser sitter jeg igjen med opplevelsen av å ha lest en skikkelig god bok. Det er en fin følelse»
ELIN LINDBERG, NATIONEN
«Hvis det var en overrumplende glede å lese Helle Helles forrige roman, som vant Kritikerprisen, den sagnomsuste Rødby–Puttgarden fra 2005, så er det en skamløs fryd å lese hennes nye roman med den illevarslende tittelen Ned til hundene.»
LARS BUKDAHL, WEEKENDAVISEN (Danmark)
«Forventningene innfris til fulle. … Helle Helles prosa er diamantskarpt skåret til. Den henter opp brokker av henkastet dagligspråk, hun lytter med sitt mesterlige Herman Bang´ske øre, fullt av underforståtte betydninger, som sakte samles i større mønstre i løpet av romanen. Det er veldig godt gjort. Helle Helle har tilført dansk realisme en ny dimensjon, og man kan bare beundre hennes fine og sobre stemmeføring, som får de stille eksistensene til å vise seg – og vise frem noe.»
MAY SCHACK, POLITIKEN (Danmark)
«Helle Helle forteller en moralsk historie om menneskelige hensyn i sin helt egen overbevisende stil.»
LARS HANDESTEN, BERLINGSKE TIDENDE (Danmark)
«Nok en fremragende roman av Helle Helle … en av samtidens store danske prosaister.»
JON HELT HAARDER, JYLLANDS-POSTEN (Danmark)
"en skamløs fryd å lese" WEEKENDAVISEN

NOMINERT TIL NORDISK RÅDS LITTERATURPRIS.

En kvinne med rullekoffert går av bussen et sted på Sjælland. Hun er en forfatter som har forlatt sin mann og leter etter et godt sted å gråte. John og Putte, to vennlige fremmede, tar henne med hjem og innlosjerer henne på hjørnesofaen i stua.

John og Putte sliter begge med whiplash etter en bilulykke og må klare seg med småjobber. De passer hundene til Puttes onkel, mens han er innlagt på sykehuset. Puttes bror Ibber bor også i nærheten. Og så er det den eldre kvinnen ved siden av, Elly, som har bruk for hjelp innimellom.

John og Puttes liv er på en og samme tid trygt og fremmed. Og det rommer en historie, som bare langsomt avsløres for kvinnen med rullekofferten.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2013
ISBN 9788249511303
Innbinding Pocket
Tittel Ned til hundene
Bokgruppe 504
Oversetter Trude Marstein
I salg 10.01.2013
Emne Danmark Skjønnlitteratur Forfattere Romaner
Helle Helle

Helle Helle

Helle Helle er født i 1965 og oppvokst i Rødby i Danmark. Hun er en av Danmarks mest betydelige forfattere. Helle debuterte i 1993 med kortprosasamlingen Eksempel på liv, og har siden skrevet novellesamlingene Rester og Biler og dyr, samt romanene Hus og hjem, Forestillingen om et ukomplisert liv med en mann, RødbyPuttgarden, Ned til hundene, Dette burde skrives i nåtid, Hvis du vil, de og BOB.  I 2024 utkom romanen Hafni forteller på norsk.

Helle Helle har mottatt en rekke priser for sitt forfatterskap, bl.a. Kritikerprisen i Danmark for Rødby–Puttgarden i 2005, P.O. Enquists Pris 2009 og Det danske akademis store pris 2016. Hun har blitt nominert til Nordisk råds litteraturpris tre ganger, i 2009 for Ned til hundene, i 2015 for Hvis du vil (orig. Hvis det er) og i 2019 for de. For romanen Dette burde skrives i nåtid ble hun tildelt De Gyldne Laurbær, en av Danmarks største og viktigste litteraturpriser. Novellene og romanene hennes er oversatt til over 20 språk.

 

Litterære priser:

2016 Den Danske Akademis Store Pris
2012 De Gylne Laurbær
2009 Per Olov Enquists Pris
2005 Kritikerprisen (i Danmark)

 

Utgitt på Oktober:

2024 Hafni forteller (Roman)
2022 BOB (Roman)
2019 de (Roman)
2015 Hvis du vil (Roman)
2012 Dette burde skrives i nåtid (Roman)
2009 Ned til hundene (Roman)
2006 Rødby–Puttgarden (Roman)
2003 Forestillingen om et ukomplisert liv med en mann (Roman)
2002 Biler og dyr (Noveller)
2001 Hus og hjem (Roman)
Les mer

Nyheter

Helle Helles nye roman rett inn på bestselgerlista

Helle Helles kritikerroste roman BOB inntar denne uken 9. plassen på Bokhandlerforeningens bestselgerliste for skjønnlitteratur. BOB er også på 5. plass på bestselgerlista for e-bøker.
Les mer