Jeg drømte at alle bøkene mine sto i kjøkkenskap

artikler og essays

Velg format

kr 199
På lager
ISBN
9788249520275
"Hanne Ørstaviks nye essaysamling utforsker eksistensen og det å være et synlig subjekt i verden, gjennom kropp og språk... I essayet reflekterer hun over at patriarkatet ikke bare finnes i menn og i samfunnet, men at den er kroppsliggjort hos oss alle... Det som blir veldig tydelig med disse tekstene, er deres ærlighet. Forfatteren er dypt seriøs i sine betraktninger. Samtidig som dette jeg-et hun forsøker å gripe, ifølge henne selv, sklir unna, er det veldig tydelig for leseren at det hele tiden er tilstede."
TORBORG IGLAND, FÆDRELANDSVENNEN
"som leser merker man at erfaring står i det absolutte høysete når man beveger seg gjennom Ørstaviks sakprosaforfatterskap … Tekstene penser inn på ulike kunstverk og forfattere, og de fenger i sin lærdom. Men samtidig er det hele tiden et spørsmål om jeg-et og dets tankespinn som kanal for kunstens mening. Ørstavik stiller spørsmål ved egen utsagnsposisjon: «Hvem er jeg til å mene dette?» Dette er et modig spørsmål å stille, et som savnes fra skribenter som ikke har rettferdiggjort sine egne skriblerier på en like god måte som Ørstavik."
BRAGE HERLOFSEN, UNIVERSITAS
"Tidløst: Hanne Ørstavik skjærer gjennom menneskeheten... Tekstene til Hanne Ørstavik dirrer av liv... I likhet med to av sine tydeligste forbilder, Marguerite Duras og Birgitta Trotzig (hun vender seg stadig til dem i boka), beveger hun seg rundt i en slags tidløs menneskelighet, på det indre og ytre plan, reflekterende rundt kroppslighet, ensomhet og relasjoner, uten at det noen gang virker umoderne eller avleggs."
SINDRE ANDERSEN, KLASSEKAMPEN
"Uten å lade språket med uvanligheter og sjargong, går Hanne Ørstavik rett på sak, eller på det i saken som berører smertepunktene i henne selv... Gjennom hennes lesninger av både andres og egne verk, kronologisk ordnet, avtegner seg her en erkjennelsesprosess som fremstår som både kamp og lykke."
KARI LØVAAS, MORGENBLADET
«Denne samlinga er et utvalg av artikler og essays jeg har skrevet, fra de aller første og fram til nå. Nesten alle har vært publisert tidligere eller blitt framført som foredrag. De er ordnet i kronologisk rekkefølge, og er valgt ut ifra tematikk, dette er tekster som har med tanker om litteratur og skriving å gjøre, egen og andres, og tanker i møte med andre kunstformer, som billedkunst, dans og film.

Jeg har ikke skrevet om tekstene. Enkelte steder har jeg utdypet så vidt eller tatt noe bort, men veldig lite, og begge deler for å tydeliggjøre, men med en intensjon om ikke å forandre. Det har vært viktig for meg å la dem stå som de var da de kom, for derved å la bevegelsen som har funnet sted, komme fram.

Det har tatt veldig lang tid å tro at jeg har noe å si. Dette er toleddet. Det handler om jeg, som et sted å snakke fra, utsagnsposisjonen, det i det hele tatt å kunne si jeg. Og det handler om å ha noe å si, med andre ord sak. Å si, og å si jeg, er å ta plass.»

"Jeg drømte at alle bøkene mine sto i kjøkkenskap" er Hanne Ørstaviks første samling av essays og artikler, skrevet over nesten tjue år. Flere av tekstene sirkler rundt det emosjonelle og eksistensielle i kunsten og litteraturen og tekstene i samlingen er både vidtfavnende og dyptborende. Ørstavik skriver om egen skriving og om bøker av Marguerite Duras, Christa Wolf, Birgitta Trotzig, Guy Talese, Søren Kierkegaard og Henrik Ibsen, verk av kunstneren Louise Bourgouis, og filmer av Michael Haneke, Michelangelo Antonioni og Ingmar Bergman.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2018
ISBN 9788249520275
Innbinding Ebok
Tittel Jeg drømte at alle bøkene mine sto i kjøkkenskap
Bokgruppe 852
I salg 17.08.2018
Emne Faglitteratur Essay Litteratur
Hanne Ørstavik

Hanne Ørstavik

Hanne Ørstavik er en av vår tids mest markante og særpregete forfattere. Hun debuterte med romanen Hakk i 1994, og har utgitt til sammen fjorten romaner og et lesestykke, samt boka Der alt er klart i samarbeid med Pierre Duba. I tillegg har hun gjendiktet Leslie Kaplans Overskuddet – fabrikken, og oversatt Marguerite Duras’ Stedene. Hanne Ørstavik har mottatt en rekke litterære priser, blant annet Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen og Doblougprisen. I 2007 fikk hun Aschehougprisen for hele forfatterskapet, og i 2010 ble hun valgt ut som Festspilldikter. I 2019 ble romanen Kjærlighet kortlistet til  prestisjetunge National Book Award for Translated Literature og The Republic of Consciousness Prize. Samme år ble Ørstaviks oversetter Martin Aitken tildelt PEN Translation Prize 2018 for årets beste oversettelse. Ørstaviks bøker er oversatt til over 30 språk.

 

Flere forfatterportretter

 

Litterære priser:

Aschehougprisen 2007

Klassekampens litteraturpris 2004

Brageprisen 2004

Doblougprisen 2002

Amalie Skram-prisen 2002

Havmannprisen 2000

Oktoberprisen 2000

P2-lytternes romanpris 1999

Sultprisen 1999

Tanums kunststipend 1998

 

Av Hanne Ørstavik:

2023 bli hos meg. Roman
2020 ti amo. Roman
2019 Roman. Milano. Roman
2018 Jeg drømte at alle bøkene mine sto i kjøkkenskap. Artikler og essays
2017 Over fjellet. Roman
2014 På terrassen i mørket. Roman
2013 Det finnes en stor åpen plass i Bordeaux. Roman
2011 Hyenene. Roman
2009 48 rue Defacqz. Roman
2008 Der alt er klart. I samarbeid med Pierre Duba
2007 I morgen skal det være åpent for alle. Lesestykke
2006 kallet – romanen. Roman
2004 Presten. Roman
2002 Uke 43. Roman
2000 Tiden det tar. Roman
1999 Like sant som jeg er virkelig. Roman
1998 Overskuddet – fabrikken. Av Leslie Kaplan. Gjendiktning
1997 Kjærlighet. Roman
1995 Entropi. Roman
1994 Hakk. Roman

 

 

Les mer

Nyheter

Hanne Ørstaviks Kjærlighet kortlistet til The Republic of Consciousness Prize 2020

Les mer

Hanne Ørstaviks Kjærlighet på over 30 språk

Hanne Ørstaviks roman Kjærlighet fortsetter sin ferd ut i verden. Nå er boken solgt til hele 31 land, senest til forlaget Kastaniotis i Hellas.
Les mer

Hanne Ørstavik - Flere forfatterportrett

Les mer

Hanne Ørstaviks Ti amo forhåndsolgt til Italia, Storbritannia og Tyskland

Fredag 2. oktober lanseres Hanne Ørstaviks nye roman Ti amo i Norge. Rettighetene til boken er allerede solgt til Italia, Tyskland og Storbritannia. 
Les mer

Hanne Ørstaviks nye roman solgt til Tyskland

Hanne Ørstaviks roman bli hos meg ble nylig lansert til svært gode kritikker. Nå er rettighetene solgt til det velrenommerte tyske forlaget Karl Rauch Verlag. Dette er den sjuende av Ørstaviks bøker som utkommer i Tyskland. 
Les mer

Hanne Ørstavik tildelt Gyldendalprisen 2024

Ørstavik berømmes av juryen for «et unikt trettigårig litterært arbeid».
Les mer