I dag jeg, i morgen du

Velg format

kr 349
På lager
ISBN
9788249522705

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2020
ISBN 9788249522705
Innbinding Innbundet
Tittel I dag jeg, i morgen du
Bokgruppe 411
I salg 10.08.2020
Design Tore Holberg
Emne Ensomhet Skjønnlitteratur Romaner Mødre
"Hele tiden er det som om jeg hører mammas hjerte som banker, ned gjennom gulvet hennes. Det er et sunt og friskt hjerte, hun vil leve lenge, kanskje lenger enn meg. Døden er ikke mindre urettferdig enn livet, men man får om ikke annet sin egen jordflekk til evig tid."

Peter Venn bor alene i leiligheten under moren, han arbeider som oversetter ved kjøkkenbordet hjemme og går sin faste kveldstur i området rundt kirkegården. Han har et rikt indre liv, men det er stakkarslig sparsomt på ytre hendelser. Han kan ta seg i å lengte etter verden der ute, men først må han finne en måte å løsrive seg fra moren på. Han føler seg fanget av lydene hennes, væremåten og ikke minst av hennes versjon av farens siste år. Peter har ingen minner om faren, alt han har er et stort savn.

Denne fredagen spiser Peter som vanlig kveldsmat hos moren, slik han motvillig har gjort i årevis. Han vet hvilke spørsmål han må stille, men våger han? Og kan han våge å nærme seg noen andre?

Kjersti Annesdatter Skomsvold har skrevet en vidunderlig roman om ensomhet, påtrengende dødsbevissthet og om kjærlighetens frigjørende kraft. Romanen er preget av humoristisk alvor og en usedvanlig språklig oppfinnsomhet.
"I opninga tenkjer eg på Gunnhild Øyehaugs fornøyelege novelle ‘Liten knute’ … Skomsvolds absurdisme er av eit anna slag – meir kvardagsleg, men også mørkare, utan at det skortar på verken humør eller humor. Påverknaden frå mollstemte, men morosame modernistar som Samuel Beckett og Emmanuel Bove er klår … Skomsvolds språk er friskt og oppfinnsamt, og ofte frydefullt å lese"
EIVIND MYKLEBUST, KLASSEKAMPEN
"Mor og sønn-forholdet i Skomsvolds siste bok er så foruroligende at det likner en grøsser av Roald Dahl … Det er sjelden jeg har lest et mer skremmende og ondsinnet portrett av en dominerende mor … det å lese Skomsvold er en litterær-estetisk nytelse. Det er få norske samtidsforfattere som har en så hypnotisk og billedlig leken skrivestil som henne"
CATHRINE KRØGER, DAGBLADET
"Skomsvolds nyeste roman er et frydefullt grøss … en stilleflytende fortelling med absurde og litt sprø situasjoner og mye leken språklig bildebruk. Men romanen byr også på en særdeles skummel og ondskapsfull morsfigur … Det hele er sydd sammen med den litterært kompetente forfatterens fineste sting … I dag jeg, i morgen du er en kort roman som inneholder store spørsmål turnert med stort litterært overskudd og mye klokskap"
TURID LARSEN, DAGSAVISEN
"Vellykket fra livets kjeller … I dag jeg, i morgen du er Kjersti Annesdatter Skomsvolds mest helhetlige roman, mørk og sprek om et relativt klassisk familiedrama om tildekkelse av sannheter. Kanskje er den hennes beste … Et trekk ved Skomsvolds roman av året, er at den er så fri. Den er gjenkjennelig, men lite beslektet med hennes andre arbeider og har et drag av tidløshet over seg … en roman du bør se opp for i bokhøsten"
VIDAR KVALSHAUG, BOK365
Kjersti Annesdatter Skomsvold

Kjersti Annesdatter Skomsvold

Kjersti Annesdatter Skomsvold (f. 1979) er fra Lutvann i Oslo. Hun debuterte i 2009 med romanen Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg, som ble tildelt Tarjei Vesaas Debutantpris, nominert til Bokhandlerprisen 2009, P2-lytternes romanpris og kortlistet til International IMPAC Dublin Literary Award 2013. Debutromanen er solgt for oversettelse til 25 språk, og fikk enorm oppmerksomhet da den ble lansert i USA og Storbritannia høsten 2011. Våren 2014 ble Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg dramatisert på Nationaltheatret av Skomsvold og Anne Marit Jacobsen, regissert av Margreth Olin.

Skomsvolds andre bok Monstermenneske utkom i 2012. Romanen var kortlistet til P2-lytternes romanpris 2012 og ble nominert til Årets beste norske bok 2012 i Natt & Dag. I 2013 ga Skomsvold ut diktsamlingen Litt trist matematikk til glitrende mottakelse. Den kritikerroste romanen Barnet utkom i 2018. I dag jeg, i morgen du er hennes sjette bok. 

Skomsvold ble tildelt Doblougprisen 2015 for hele sitt forfatterskap.

 

Flere forfatterportretter

 

Utgitt på Oktober

2018 Barnet
2014 33
2013 Litt trist matematikk
2012 Monstermenneske
2009 Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg

 

 

Les mer