Bla i boken

I begynnelsen var mødrene

roman

Velg format

kr 329
På lager
ISBN
9788249528004
"En usentimental hyllest av husmødrenes arbeid … Med varme og ydmykhet skriver Ericsson sin egen skapelsesberetning, som er begynnelsen på den moderne tida vi nå lever i. Romanen er mer enn et historisk dokument, den løfter fram verdien i blikket til noen som sjøl har blitt eldre. «Med alderen skjer det en landheving i minnet», skriver hun. I kombinasjon med litteraturens evne til å ta oss til andre steder og tider, utfordrer denne landhevinga oss til å granske vår egen plass i historien"
SIGRID ELISE STRØMMEN, VÅRT LAND
"Dette er en varm hyllest til mødrene, men både selvbiografisk og allment handler det også om kjønn og klasse … Det ligger mye understatement i formuleringene. Korte setninger om faktiske hendelser er dyp analyse av den tida det skrives om"
VIGDIS MOE SKARSTEIN, ADRESSEAVISEN
"en rørende, raus og ektefølt hyllest av en generasjon arbeidsomme kvinner"
MAYA TROBERG DJUVE, DAGBLADET
"Kjersti Ericsson dissekerer det sammensatte forholdet mellom mødre og døtre i en skarp og øm roman … Mor-datter-forholdet gir fortellingen dybde, gjør den vakker og vemodig … Teksten vrimler av detaljerte observasjoner, men blir aldri oppramsende eller repetitiv. Styrken i Ericssons fortellemåte er at hun er konkret, og samtidig lader det konkrete med underliggende betydning"
JANNEKEN ØVERLAND, KLASSEKAMPEN
"«I begynnelsen var mødrene» er en sterk, rørende og vakker tekst jeg unner alle å skaffe seg. Legg fra deg mobilen noen øyeblikk og la seg fascinere … Observasjonene er skarpe, de er skildret i et språk som er presist og helt fritt for moralske undertoner … en hyllest til mødrene, de som har kjempet og grått, de som gjorde - og fortsatt gjør - den ofte usynlige jobben for at samfunnet skal henge sammen"
JAN-ERIK ØSTLIE, FRI FAGBEVEGELSE
I begynnelsen var mødrene er en memoar-roman av Kjersti Ericsson. I flere av sine bøker har hun hentet stoff fra egen familiehistorie, seinest i den kritikerroste Den andre døden fra 2022. I Hun, han og kvinnekampen (2019) ble omkostningene av kvinnekampen utforsket, en roman som gav Ericsson flere nye lesere. I årets roman vendes blikket mot barndommen. Fram trer et tidsbilde fra femtitallet, med mødrene som prisme.
Mødrene var store og mektige i døtrenes liv, de «skapte og voktet verden». Når døtrene ønsket seg noe, var det mødrene, ikke Vårherre, de måtte be til. Men mødrene kunne også gjøres små, av arrogante funksjonærer på offentlige kontorer, av skolens autoriteter, av overlegne ekspeditriser i fine sentrumsforretninger, og av sin egen frykt for at «klasselukta» skulle avsløre at de hadde adresse «langs de kommunale dotømmernes fjortendaglige rute». Tida, miljøet og samfunnsstrømningene fortelles fram gjennom hverdagslivets små dramaer og gjøremål, og gjennom forholdet mellom selve husmorgenerasjonen i norsk historie og dattergenerasjonen, som etter hvert skulle bli både opprørsk og grensesprengende. Boka kan leses som en hyllest til mødrene fra den gangen, med en sår undertone.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2024
ISBN 9788249528004
Innbinding Ebok
Tittel I begynnelsen var mødrene
Bokgruppe 852
I salg 01.03.2024
Emne Barndom Etterkrigstiden Skjønnlitteratur Romaner Mødre Biografisk litteratur
Kjersti Ericsson

Kjersti Ericsson

Kjersti Ericsson (1944) er en norsk kriminolog, forfatter og tidligere politiker fra Oslo. Ericsson var nestleder i AKP fra 1980 til 1984 og partileder dra 1984 til 1988. Kjersti Ericsson har også gitt ut en rekke faglitterære bøker og politiske skrifter, blant annet Drift og dyd: Kontrollen av jenter på femtitallet (1997), Krigsbarn i fredstid (2005, med Eva Simonsen) og Samfunnets stebarn (2009). Ericsson debuterte som skjønnlitterær forfatter i 1968 med diktsamlingen Fotnoter i rødt. I 1988 utkom den kritikerroste diktsamlingen By oss ikke noe smått  I flere av sine romaner har hun hentet stoff fra egen familiehistorie, som i den kritikerroste Den andre døden fra 2022. I Hun, han og kvinnekampen (2019) ble omkostningene av kvinnekampen utforsket, en roman som ga Ericsson flere nye lesere. Ericssons særegne stil, det nøkterne og sanselige i stadig veksling, og et skarpt sosiologisk overblikk, har gitt henne en stadig voksende leserskare. Våren 2024 er hun aktuell med romanen I begynnelsen var mødrene.

 

Litterære priser:

Språklig Samlings Litteraturpris 2009

 

Utgitt på Oktober:

2024 I begynnelsen var mødrene (Roman)
2022 Den andre døden (Roman)
2019 Hun, han og kvinnekampen (Roman)
2017 Den hjelpsomme okkupanten (Roman)
2013 Et hjertes beliggenhet (Roman)
2011 Alene (Roman)
2008 Gunhild fra Vakkerøya (Roman)
2005 Hjemkomst (Roman)
2001 Hekketid (Roman)
2000 Paradisfugl. En fortelling om de andre (Roman)
1998 Far og mor(Roman)
1997 Alkekongeriket (Dikt)
1995 Mosestille. Kjerringrokk (Dikt)
1993 Katten stryker seg inntil oss (Dikt)
1991 Den flerstemmige revolusjonen (Roman)
1990 Å passe et fuglebrett (Dikt)
1988 By oss ikke noe smått! (Dikt)
1987 Søstre, kamerater! (Politikk)
1986 Kvinnekamp: Vi eier morgendagen! (Faglitteratur)
1981 Drømmen og kompasset (Dikt)
1978 Våpnet er smidd på ny (Dikt)

 

Les mer

Nyheter

7.03.24 | Boklansering! I begynnelsen var mødrene av Kjersti Ericsson @Tronsmo

Kjersti Ericsson kommer til Tronsmo for å lansere sin nye bok "I begynnelsen var mødrene".
Les mer

20.03.24 | åpen oktober: POESI

I mars åpner vi forlagshuset og inviterer til poesikveld med vårens poeter. Velkommen!
Les mer