Den hjelpsomme okkupanten

roman

Velg format

kr 199
På lager
ISBN
9788249518043
"Med en autentisk historisk ramme tegner Kjersti Ericsson et portrett av et skadeskutt menneske … Ericsson er en dyktig, og noen ganger burlesk hverdagsskildrer … romanen [gir] interessante assosiasjoner til flere store, internasjonale romanverk: Curzio Malapartes grotesk-grisete og brutale Ukraina-skildringer i «Kaputt», W. G. Sebalds insisterende vitnemål om skadene ved å legge taushet over krigserfaringer i «Austerlitz» og – kanskje mer uventet – Thomas Manns undergangspregete og fantasifostrete erotiske besettelse hos en isolert eldre mann i «Døden i Venezia». Kjersti Ericsson får fram noe alle disse romanene har felles: de skildrer menneskelige erfaringer i et ordløst grenseland mellom begjær, sorg og tap"
JANNEKEN ØVERLAND, KLASSEKAMPEN
"en interessant utforskning av forholdet mellom okkupasjonsmakt og de okkuperte, sett fra førstnevntes synsvinkel … Kjersti Ericsson skriver stødig, støyfri prosa. Romanen stiller flere spørsmål enn den svarer på. Men det er skjønnlitteraturens privilegium"
GERD ELIN STAVA SANDVE, DAGSAVISEN
"Syrlig og nifst om okkupasjonsmakta ... Fortelleren holder avstanden men slår til innimellom med elegante og tøffe standpunkt ... Romanen tar et godt og interessant grep om det ubegripelige rommet mellom okkupant og okkuperte"
GURI HJULSTAD, TRØNDER-AVISA
"Innsiktsfull krigsskildring ... får meg til å minnast Curzio Malaparte, og dei ufatteleg brutale skildringane frå 2. verdskrigen i Ukraina, «Kaputt» ... Litterært er Kjersti Ericsson handverkar på høgt plan. Skildringane av det vesle kystsamfunnet er gode, og her og der krydrar ho små og store hendingar med innslag av humor - ofte med ein skarp snert ... ei god bok som fortel mykje om kvardagane under krigen i eit utkantsamfunn"
BJARNE TVEITEN, FÆDRELANDSVENNEN
Året er 1943. Den tyske major Welser ankommer ei kystbygd i Nord-Norge. Han har fått i oppdrag å lede arbeidet med å bygge en del av forsvarsverket Atlanterhavsvollen. I kofferten har han sin røde Baedeker reisehåndbok samt retningslinjer for opptreden ved personlig kontakt med det norske folk. Der heter det at «nordmannen er ytterst frihetselskende og selvbevisst». Welser ønsker seg et godt forhold til lokalbefolkningen. Han møter skepsis og taushet, men opplever også at mennesker kommer til ham med problemer og behov.

Den norske vinteren er kald, og nyhetene på det skurrete radiosambandet melder om tyske nederlag. Welser klamrer seg til troen på seier, samtidig som han får øynene opp for noe nytt og levende: den unge og egenrådige gutten Terje. Han har lys lugg, et heftig temperament og er den vakreste skapningen Welser noen gang har sett.

Den hjelpsomme okkupanten gir en sterk og original framstilling av krigens siste fase, sett fra okkupantens perspektiv. Krigshverdagen i den vesle norske bygda er som en trykkoker, der brutalitet og tragedie plutselig kan utløses.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2017
ISBN 9788249518043
Innbinding Ebok
Tittel Den hjelpsomme okkupanten
Bokgruppe 852
I salg 12.01.2017
Design Exil Design
Emne Romaner Skjønnlitteratur Nord-Norge 1939-1945 Andre verdenskrig
Kjersti Ericsson

Kjersti Ericsson

Kjersti Ericsson (1944) er en norsk kriminolog, forfatter og tidligere politiker fra Oslo. Ericsson var nestleder i AKP fra 1980 til 1984 og partileder dra 1984 til 1988. Kjersti Ericsson har også gitt ut en rekke faglitterære bøker og politiske skrifter, blant annet Drift og dyd: Kontrollen av jenter på femtitallet (1997), Krigsbarn i fredstid (2005, med Eva Simonsen) og Samfunnets stebarn (2009). Ericsson debuterte som skjønnlitterær forfatter i 1968 med diktsamlingen Fotnoter i rødt. I 1988 utkom den kritikerroste diktsamlingen By oss ikke noe smått  I flere av sine romaner har hun hentet stoff fra egen familiehistorie, som i den kritikerroste Den andre døden fra 2022. I Hun, han og kvinnekampen (2019) ble omkostningene av kvinnekampen utforsket, en roman som ga Ericsson flere nye lesere. Ericssons særegne stil, det nøkterne og sanselige i stadig veksling, og et skarpt sosiologisk overblikk, har gitt henne en stadig voksende leserskare. Våren 2024 er hun aktuell med romanen I begynnelsen var mødrene.

 

Litterære priser:

2009 Språklig Samlings Litteraturpris

 

Utgitt på Oktober:

2024 I begynnelsen var mødrene (Roman)
2022 Den andre døden (Roman)
2019 Hun, han og kvinnekampen (Roman)
2017 Den hjelpsomme okkupanten (Roman)
2013 Et hjertes beliggenhet (Roman)
2011 Alene (Roman)
2008 Gunhild fra Vakkerøya (Roman)
2005 Hjemkomst (Roman)
2001 Hekketid (Roman)
2000 Paradisfugl. En fortelling om de andre (Roman)
1998 Far og mor(Roman)
1997 Alkekongeriket (Dikt)
1995 Mosestille. Kjerringrokk (Dikt)
1993 Katten stryker seg inntil oss (Dikt)
1991 Den flerstemmige revolusjonen (Roman)
1990 Å passe et fuglebrett (Dikt)
1988 By oss ikke noe smått! (Dikt)
1987 Søstre, kamerater! (Politikk)
1986 Kvinnekamp: Vi eier morgendagen! (Faglitteratur)
1981 Drømmen og kompasset (Dikt)
1978 Våpnet er smidd på ny (Dikt)

 

Les mer

Nyheter

7.03.24 | Boklansering! I begynnelsen var mødrene av Kjersti Ericsson @Tronsmo

Kjersti Ericsson kommer til Tronsmo for å lansere sin nye bok "I begynnelsen var mødrene".
Les mer

20.03.24 | åpen oktober: POESI

I mars åpner vi forlagshuset og inviterer til poesikveld med vårens poeter. Velkommen!
Les mer