Himlene glitrer

dikt

Velg format

kr 269
På lager
ISBN
9788249527175
"dikta i Himlene glitrer svingar overraskande, i stadig drift frå denne til andre verder. Ikkje minst merkar ein seg lengten i språket … I botnen av dikta til Høvring verkar det som det ligg fornyings- og forvandlingssoger, eit eldgamalt litterært motiv … Det er interessant at Høvring nyttar det eventyrlege. Høvring viser at eventyret har noko grunnleggjande tragisk og sorgfullt ved seg fordi det ber med seg eit medvit om at den verda og dei samanhengane eventyra høyrde til, er borte, har gått under … Trass i alt mørke finst det ei lys poetisk tru og håp på mennesket i Mona Høvrings dikt. «Himlene glitrer» er eit forsvarsskrift for mennesket og poesien"
SINDRE EKRHEIM, DAG OG TID
"Mona Høvrings minimalistiske diktsamling går langt inn i en mytisk virkelighet … Høvring dikter og klipper til fliker av gammelmodige myter, og antyder et slags samfunn inni samfunnet – et sted hvor sannheten søkes på et elegant vaklepunkt mellom skarphet og sløvhet, mellom individuell og kollektiv skaperkraft. Høvrings forfatterskap er noe ganske for seg selv"
SINDRE ANDERSEN, KLASSEKAMPEN
"Himlene glitrer er en rik bok, som gir mye tilbake til en åpen leser. Eventyr og myter, bibelske fortellinger og salmer utgjør et forråd Høvring fortsetter å hente språk, klanger og bilder fra. Dette er sjangere og tekster som blander i hop det kjente og det ukjente, og får verden til å framstå fordreid og symbolsk — for ikke å si skjebnesvanger. Høvring bruker dem som en eklektisk inngang til å bearbeide livets mer eller mindre dunkle bestanddeler. Hvordan henger død og livskraft sammen? Hva slags håp kan man ha i en verden som inneholder så mye lidelse, sorg og tap? Hvordan tåle feilbarligheten i seg selv og verden? Hva betyr framtida i en usikker tid, for en uviss eksistens? Spørsmål som disse vokser ut av diktene mens jeg leser, de gjør seg gjeldende uten at de formuleres direkte. I stedet er de virkningen av det usagte, bildene og klangenes tale"
KATRINE HEIBERG, KRABBEN POESIKRITIKK
"Høvring fornyer sin særegne stemme i Himlene glitrer … Denne samlingen er fylt opp med både mytiske og religiøse referanser, men hun prøver ikke å gjøre dem moderne eller latterliggjøre dem. I stedet fremstår det som et forsøk på å bevare det fremmede ved dem, og samtidig insistere på at de kan være meningsfylte for oss. I det fremmede språket som finnes i eventyrene og mytene, finnes det også en mulighet til å se oss selv på nytt … Høvring tenker gjennom glasskulen, og den strekker og bøyer på verden"
FREDRIK HAGEN, BLA 10/23

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2023
ISBN 9788249527175
Innbinding Ebok
Tittel Himlene glitrer
Bokgruppe 852
I salg 31.07.2023
Emne Lyrikk Skjønnlitteratur
Mona Høvring

Mona Høvring

Mona Høvring (f. 1962) debuterte i 1998 med diktsamlingen IIK!! Ein dialog, og har siden utgitt en rekke kritikerroste romaner og diktsamlinger. Romanen Camillas lange netter (2013) ble nominert til Nordisk råds litteraturpris, og hun ble tildelt Kritikerprisen 2018 for romanen Fordi Venus passerte en alpefiol den dagen jeg blei født, som også ble nominert til Bokhandlerprisen samme år. I 2012 ble hun tildelt Språklig samlings litteraturpris og i 2021 Doblougprisen for hele sitt forfatterskap. Bøkene hennes er oversatt til mange språk.

Litterære priser:

Doblougprisen 2021

Kritikerprisen 2018

Språklig samlings litteraturpris 2012

 

Utgitt på Oktober:

2023 Himlene glitrer
2022 Samlede dikt. 1998–2022
2018 Fordi Venus passerte en alpefiol den dagen jeg blei født
2017 Jente med dødningehode
2013 Camillas lange netter
2012 Venterommet i Atlanteren
2010 Ekornet og den vaklevorne brua
2008 Å Paradis
2006 Helt vanlige mirakler
2004 Noe som hjelper
2000 Ensomme badedager og andre dikt
Les mer

Nyheter

Mona Høvring-roman til Spania

Mona Høvrings prisbelønte roman Fordi Venus passerte en alpefiol den dagen jeg blei født er nå solgt til Spania. Det er det velrenommerte forlaget Malpaso som skal utgi boken.
Les mer

Kjartan Hatløy og Mona Høvring tildelt Doblougprisen 2021

Doblougprisen 2021 er tildelt Kjartan Hatløy og Mona Høvring. Tildelingen fant sted under Norsk Litteraturfestivals åpningsforestilling i går kveld.
Les mer

Mona Høvring nominert til Triztan Vindtorn poesipris 2024

Mona Høvring er nominert til Tristan Vindtorn poesipris 2024. Prisen skal tildeles «en nålevende forfatter med stor betydning for norsk poesi». I juryens begrunnelse for nominasjonen heter det blant annet at «Høvrings poetiske forfatterskap er et av de mest spennende og overraskende litterære universene på norsk».
Les mer

Marte Nøklegård Dahl blir kommunikasjonssjef i Forlaget Oktober

Forlaget Oktober gjør endringer i markedsavdelingen. Nå rykker Marte Nøklegård Dahl opp og blir kommunikasjonssjef i Oktober.
Les mer