Bla i boken

Fyrstene av Finntjern

Velg format

kr 229
På lager
ISBN
9788249525188
"To brødre, en splittet familie og fantastiske skildringer av frosker og fluer, skogsliv og oslomarka i nærstudier … en fabelaktig historie om to små brødre som livnærer seg i marka noen uker. Det er fargerikt og frodig, men noe skjer og familiens martres i all ettertid. For en debutroman!"
GURI HJELTNES, VG, ÅRETS BESTE BØKER 2022
"Det er en historie som strømmer over av elleville episoder og menneskelig varme, alt kledd i forseggjorte, nærmest impresjonistiske formuleringer. «Fyrstene av Finntjern» er en litterær nytelse fra første side!"
SINDRE HOVDENAKK, VG, ÅRETS BESTE BØKER 2022
"Norske kunstnere kan skrive! Mathias Faldbakken beviser det med «Stakkar», men min favoritt i år er Lars Ellings «Fyrstene av Finntjern», en debutroman med et frydefullt språk som viser hvor presist og lekent gode kunstnere kan male fram indre sjelsliv. Her også med ord"
ANDREAS WIESE, DAGBLADET, ÅRETS BESTE BØKER 2022
"en magisk bok om et magisk univers"
LEIF GJERSTAD, BOK 365, ÅRETS BESTE BØKER 2022
LEIF TORE SÆDBERG, STAVANGER AFTENBLAD, ÅRETS BESTE BØKER 2022
"Det er en fest å lese Lars Elling strålende, eventyraktige og dypt originale roman! … Det er som om Tom Sawyer og Huckleberry Finn har valgt Holmenkollbanen i stedet for Mississippielven. Disse gutta på tur går Lars Monsen en høy gang! … Alle karakterene vi introduseres for i denne boken skildres slik at vi husker dem. Med sine særheter, nykker, feil og styrker blir de levende og virkelige mennesker foran øynene på oss. Personligheter som hever seg langt over de hverdagslige, grå skikkelsene norsk samtidslitteratur ellers er så fylt av. Det er lenge siden jeg har lest en norsk roman med større språklig overskudd og mer fengende personer enn i «Fyrstene av Finntjern». Det er en historie som strømmer over av kreative formuleringer, elleville historier og nærmest visuelle inntrykk … For en gangs skyld har jeg mine ord i behold når jeg fastslår at denne boken er en lesefest!"
SINDRE HOVDENAKK, VG
"Eventyrlig! … en magisk og medrivende historie om brødrekjærlighet og nærhet til naturen … Alt skildret i et mesterlig språk. Det er en fryd å lese Ellings bilderike og kreative prosa … en magisk bok om et magisk univers. I Bergen har vi et uttrykk: Månebedotten. Det betyr at du er overrasket eller også lamslått, men oftest på en positiv måte. Overveldet, rett og slett. Lesingen av denne romanen etterlater en slik følelse. Jeg er månebedotten, lik denne eventyrlige historiens symbolske stein som faller fra himmelen og skal spille en rolle helt til de 357 sidene dessverre er forbi"
ATLE NIELSEN, BOK365
"Helstøpt og imponerende debutroman om to brødres opplevelser i Nordmarka … Det er en fortelling skrevet med overskudd og fortalt slik den bare måtte fortelles. Hver scene synes utvalgt for å mane frem, fylle ut og drive videre. Og alt sammen skjer i et språk som er så presist og så gjennomarbeidet at romanen både gir et tidsbilde og en sørgesang over en tapt verden"
PREBEN JORDAL, AFTENPOSTEN
"det er åpenbart at det har ligget en meget talentfull skrivestemme på lur lenge hos Elling. Denne debuten er nemlig av typen oppsiktsvekkende … Ikke så mye som minner om en usikker debutant her, nei! … «Fyrstene av Finntjern» - mer poetisk beskrivelse av Nordmarka kan jeg ikke huske å ha lest - er en sann svir å lese"
TOR HAMMERØ, NETTAVISEN
"Magisk debut … All rosen er fullt fortjent … «Fyrstene fra Finntjern» er et stykke historiefortelling av sjeldent kaliber, formidlet i et språk like frodig og rikt som skogen selv. Lars Elling maner frem både en svunnen tid og de to guttenes sommerliv i marka med enorm billedskapende kraft … Til alt overmål er han en like følsom observatør av familierelasjoner, og i Arnstein og Truls har han skapt et uforglemmelig brødrepar. Hvis du bare skal lese én bok i sommer, bør du som kjent ta deg sammen, men du kan også trygt velge denne"
LEIF BULL, DAGENS NÆRINGSLIV (Vårens beste bøker 2022)
"Sterkt om et kunstnerliv i vekst … en usedvanlig rørende fortelling om dialogen mellom generasjonene … Det er en nytelse å lese"
KJETIL RØED, VÅRT LAND
"Her er det presis kunnskap om mye vi har glemt … Det er massevis å glede seg over i Fyrstene av Finntjern. Pakk boken ned i sekken sammen med pipetobakk og lommelerke, og la den bli en del av ditt eget hyttebibliotek – om det nå befinner seg på fjellet, ved sjøen, i skogen eller i byen "
KNUT HOEM, NRK BOK
"Boka syder av kunnskap, enten det handler om historiske forhold, kvelerslangens energibesparende avlivingsteknikk, økosystemet som finnes på et blad, eller hvordan venstre og høyre hjernehalvdel vekselvirker når en billedkunstner tegner"
JOAKIM TJØSTHEIM, DAGBLADET
"en interessant roman med lag på lag av historie under et brennende ønske om å kunne tegne. Fyrstene av Finntjern formidler innsikt i tidlige former for sjølberging i Norge … Guttenes ekspedisjon fører dem til bygging av kullmile og til tømmerfløting, med ytterligere lag av spenningsfylt fortelling … På en finurlig vis gir Lars Ellings debutroman inntrykk av at hendelser som ligger over hundre år tilbake i tid, nær utbruddet av en verdenskrig, like gjerne kunne skje her og nå"
TOM EGIL HVERVEN, KLASSEKAMPEN
"Med eit stødig forteljargrep parallellfører Elling eit historisk perspektiv ispedd mytiske dimensjonar og ein kunstnarroman som legg seg tett opp til forfattarens eiga historie … Det som imponerer meg mest i denne gjennomarbeidde debuten, er korleis Ellings skildringar av skogen og insektenes magiske liv blir kopla til det som er romanens hovudmotiv … Gåta om dødens tjern, det som romanen sjølv legg opp til skal vere historias epifani, er likevel ikkje den viktigaste pulsen i romanen. Det er i staden korleis Elling evnar å skrive fram døden i skift som, i alle fall hos meg, resulterer i klare bilde av døden i teikning … Ellings portrett av to gretne brør og ein ung mann som snart er kunstnar er jamt over påtakeleg heilstøypt og viser krafta i «Det indre blikks hukommelse» - i pennens særeigne strek"
MARGUNN VIKINGSTAD, MORGENBLADET
"et særdeles levende generasjonsportrett, tett viklet inn i omgivelsene … Romanen til Lars Elling er innholdsmettet og bredt anlagt. Fortellingen har driv og viser stor kunnskap om kunst, natur og historiske forhold i skogsdrift. Men det som gjør boka særegen er hvordan de konkrete skildringene hele veien følges av et metaplan, hvor spørsmålet om hvordan vi tilegner oss kunnskap om omgivelsene våre aktiveres"
HANNA MALENE LINDBERG, KUNSTAVISEN
I 1985 går Filip siste året på videregående, men først og fremst tegner han, på evig jakt etter en strek som kjennes sann. Bestefar Arnstein holder til i første etasje i generasjonsboligen på Bekkelaget; over gjerdet bor onkel Truls, Arnsteins lillebror. Brødrene har ikke snakket sammen på en mannsalder.

Filip oppsøker den gretne bestefaren, først av plikt, siden stadig mer fascinert av Den Gamles fortelling fra guttedagene. Det er uroligheter i Europa, den store krigen nærmer seg, og Keiseren, som Truls og Arnstein kaller sin dansk-tyske far, vil herde sønnene sine. Utstyrt med fiskestang og dobbel sovepose blir guttene sendt ut i Nordmarka for å tilbringe somrene der. Sulten gnager og nattekulda svir, men de to små fyrstene av Finntjern står opp med sola, jakter og sanker og sveises tett sammen. Samtidig går en eldre, storvokst bror i sin egen verden hjemme på Bekkelaget, til Keiserens store bekymring.

"Fyrstene av Finntjern" er en eventyrlig roman basert på like deler virkelige hendelser, løse antakelser og rent oppspinn. Det handler om å være brødre i tykt og tynt, om å finne lykken under åpen himmel, og om å holde sin ulykke i hevd.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2022
ISBN 9788249525188
Innbinding Lydbok (nedlastbar)
Tittel Fyrstene av Finntjern
Bokgruppe 882
I salg 25.03.2022
Emne Besteforeldre Barndom Oslo Skjønnlitteratur Romaner Brødre 1914-1918 1980-1989
Lest av Jan Martin Johnsen
Lars Elling

Lars Elling

Lars Elling (f. 1966) er billedkunstner, utdannet ved Kunsthøgskolen i Bergen. Han stiller ut i New York, Berlin og Oslo og er innkjøpt av bl.a. Nasjonalmuseet og Kulturrådet. Som bokillustratør har han vunnet Deutscher Jugendliteraturpreis, Kulturdepartementets barnebokpris og gull i Årets vakreste bøker. Hans første roman, Fyrstene av Finntjern (2022), fikk glitrende mottakelse og er solgt til en rekke land for oversettelse. Ved porten til stillhetens skog. En fortelling om vennskap, kunsten og den ulydige hjernen  (2024) er hans første essaybok og er et portrett av en venn. 

 

Utgitt på Oktober:

2024 Ved porten til stillhetens skog. En fortelling om vennskap, kunsten og den ulydige hjernen (essay)
2022 Fyrstene av Finntjern (Roman)

 

Flere forfatterportretter

Les mer

Nyheter

Lars Elling - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Lars Elling
Les mer

Lars Ellings Fyrstene av Finntjern rett inn på 3. plass på Bestselgerlista

Lars Ellings roman Fyrstene av Finntjern utkom forrige fredag til strålende kritikker. Etter kun få dager i salg går boken inn på 3. plass på Bokhandlerforeningens bestselgerliste. Fyrstene av Finntjern ligger også på 4. plass på e-boklista. 
Les mer

Lars Ellings Fyrstene av Finntjern solgt til Danmark

Lars Ellings roman Fyrstene av Finntjern utkom forrige fredag til strålende kritikker. Nå er rettighetene solgt til Danmark. Boken skal utkomme på det anerkjente forlaget Grif, som også utgir blant andre Lars Saabye Christensen, Hanne Ørstavik, Sara Stridsberg og Kjersti Annesdatter Skomsvold.
Les mer

Lars Ellings Fyrstene av Finntjern holder stand på bestselgertoppen

Lars Ellings roman Fyrstene av Finntjern ble lansert 25. mars og gikk rett inn på 3. plass på Bokhandlerforeningens bestselgerliste i uke 12. Den kritikerroste boken beholder plasseringen også denne uken. 
Les mer

Lars Ellings Fyrstene av Finntjern solgt til Frankrike

Rettighetene til Lars Ellings kritikerroste roman Fyrstene av Finntjern er nå solgt til Frankrike.  Fyrstene av Finntjern ble også solgt til Danmark kort tid etter utgivelsen i Norge.
Les mer

Lars Ellings Fyrstene av Finntjern solgt til Nederland

Rettighetene til Lars Ellings roman Fyrstene av Finntjern er nå solgt til Nederland. Etter en auksjon ble det klart at det er forlaget Podium som skal utgi den kritikerroste boken. Rettighetene er tidligere solgt til Danmark og Frankrike. 
Les mer

Lars Ellings Fyrstene av Finntjern klatrer igjen på bestselgerlista

Lars Ellings debutroman Fyrstene av Finntjern gikk rett inn på en tredjeplass på Bokhandlerforeningens bestselgerliste da den utkom i slutten av mars. Romanen har ligget på lista siden og denne uken rykker den opp fra åttende til sjetteplass.
Les mer

Lars Ellings Fyrstene av Finntjern – vårens mest solgte norske roman

Lars Elling har hatt stor suksess med romanen Fyrstene av Finntjern som utkom i begynnelsen av mars. Boken har ligget på Bokhandlerforeningens bestselgerliste for skjønnlitteratur i hele 17 uker i strekk og er vårens mest solgte norske roman, sett bort fra krimbøker. Rettighetene er allerede solgt til Danmark, Frankrike og Nederland.
Les mer

Lars Ellings Fyrstene av Finntjern til flere land

Lars Ellings romandebut Fyrstene av Finntjern ble raskt solgt til Danmark, Frankrike og Nederland etter lanseringen i mars i år. Nå er rettighetene også solgt til Tyskland og Ungarn. I Tyskland gikk Penguin Verlag seirende ut av en budrunde med flere andre forlag. 
Les mer

Leander Djønne og Lars Elling nominert til Lytternes romanpris 2022

Nominasjonene til Lytternes romanpris (tidligere P2-lytternes romanpris) 2022 ble i dag offentliggjort. To av de seks nominerte bøkene er utgitt på Forlaget Oktober: Leander Djønnes Oskespiralen og Lars Ellings Fyrstene av Finntjern.
Les mer