Leander Djønne og Lars Elling nominert til Lytternes romanpris 2022

 

 

Leander Djønne og Lars Elling nominert til Lytternes romanpris 2022

 

 

 

Nominasjonene til Lytternes romanpris (tidligere P2-lytternes romanpris) 2022 ble i dag offentliggjort. To av de seks nominerte bøkene er utgitt på Forlaget Oktober: Leander Djønnes Oskespiralen og Lars Ellings Fyrstene av Finntjern.

Publisert 20. desember 2022

Lars Elling og Leander Djønne

Les mer om nominasjonene her: https://www.nrk.no/kultur/dette-er-dei-seks-nominerte-til-_lytternes-romanpris_-2022-1.16211091

De nominerte romanene er valgt ut av fagjuryen i NRKs litteraturredaksjon. En håndplukket jury på seks vanlige lesere skal videre diskutere seg frem til en vinner. Finalen blir sendt på NRK Radio i mars 2023. 

Leander Djønne debuterte med romanen Oskespiralen tidlig i september. Kritikkene har vært usedvanlig gode: 

«et dristig og gysende intenst portrett av en familie der volden og traumene renner i strie strømmer gjennom generasjonene»

MAYA TROBERG DJUVE, DAGBLADET, ÅRETS BESTE BØKER 2022

«Med noen få, små unntak, føles dette som ekte litteratur, hele veien. Det er uhyre sjeldent i en debut»

BERNHARD ELLEFSEN, MORGENBLADET

«en egenartig stein som liksom lyser for seg selv i den norske bokhøsten»

KNUT HOEM, NRK BOK

«en debut med kraft og særpreg»

KÅRE BULIE, KLASSEKAMPEN

«Det kjennes i kroppen når man leser. Korthugde setninger fulle av fysisk og sjelelig mørke»

PREBEN JORDAL, AFTENPOSTEN

"Steinbra. Leander Djønnes roman er original, skakande og oppslukande"

INGVILD BRÆIN, DAG OG TID

Leander Djønne (f. 1981) er billedkunstner, lærer og gårdbruker fra Hardanger. Oskespiralen er hans første roman.

 

Fyrstene av Finntjern har fått strålende kritikker og var bokvårens mest solgte norske roman. Den var også blant de nominerte til Bokhandlerprisen 2022.

Anmelderne om Fyrstene av Finntjern:

«Helstøpt og imponerende debutroman om to brødres opplevelser i Nordmarka … en fortelling skrevet med overskudd og fortalt slik den bare måtte fortelles. Hver scene synes utvalgt for å mane frem, fylle ut og drive videre. Og alt sammen skjer i et språk som er så presist og så gjennomarbeidet at romanen både gir et tidsbilde og en sørgesang over en tapt verden»
PREBEN JORDAL, AFTENPOSTEN

"Det er en fest å lese Lars Ellings strålende, eventyraktige og dypt originale roman! … Alle karakterene vi introduseres for i denne boken skildres slik at vi husker dem. Med sine særheter, nykker, feil og styrker blir de levende og virkelige mennesker foran øynene på oss. Personligheter som hever seg langt over de hverdagslige, grå skikkelsene norsk samtidslitteratur ellers er så fylt av. Det er lenge siden jeg har lest en norsk roman med større språklig overskudd og mer fengende personer enn Fyrstene av Finntjern … For en gangs skyld har jeg mine ord i behold når jeg fastslår at denne boken er en lesefest!"

SINDRE HOVDENAKK, VG 

"Sterkt om et kunstnerliv i vekst … en usedvanlig rørende fortelling om dialogen mellom generasjonene … Det er en nytelse å lese"

KJETIL RØED, VÅRT LAND

"Her er det presis kunnskap om mye vi har glemt … Det er massevis å glede seg over i Fyrstene av Finntjern. Pakk boken ned i sekken sammen med pipetobakk og lommelerke, og la den bli en del av ditt eget hyttebibliotek"

KNUT HOEM, NRK BOK

"Boka syder av kunnskap, enten det handler om historiske forhold, kvelerslangens energibesparende avlivingsteknikk, økosystemet som finnes på et blad, eller hvordan venstre og høyre hjernehalvdel vekselvirker når en billedkunstner tegner"

JOAKIM TJØSTHEIM, DAGBLADET

"en interessant roman med lag på lag av historie under et brennende ønske om å kunne tegne. Fyrstene av Finntjern formidler innsikt i tidlige former for sjølberging i Norge … Guttenes ekspedisjon fører dem til bygging av kullmile og til tømmerfløting, med ytterligere lag av spenningsfylt fortelling … På en finurlig vis gir Lars Ellings debutroman inntrykk av at hendelser som ligger over hundre år tilbake i tid, nær utbruddet av en verdenskrig, like gjerne kunne skje her og nå"

TOM EGIL HVERVEN, KLASSEKAMPEN

Lars Elling (f. 1966) er billedkunstner, utdannet ved Kunsthøgskolen i Bergen. Han stiller ut i New York, Berlin og Oslo og er innkjøpt av bl.a. Nasjonalmuseet og Kulturrådet. Som bokillustratør har han vunnet Deutscher Jugendliteraturpreis, Kulturdepartementets barnebokpris og gull i Årets vakreste bøker.