Ekornet og den vaklevorne brua

dikt og salmer

Velg format

kr 199
ISBN
9788249507917
"utmerker seg med et sjeldent språklig driv, utsøkt formuleringsevne og vidløftig persongalleri ... Diktene er dypt originale, ofte morsomme, lekne, språksikre og underfundige ... En definitiv «højdare» i Høvrings mangslungne poetiske forfatterskap"
ARNE HUGO STØLAN, VG
"Mona Høvring gir maskuline forteljingar nytt liv med jenter i hovudrollene ... I staden for å skriva i forlenginga av Brorson, Landstad eller Ellingsen, registrerer Høvring presist at det religiøse språket i dag ikkje er fast knytt til ein dogmatikk, ein liturgi, eller ein religiøs praksis. Denne lausrivinga gjer at det kan utnyttast friare; det står til disposisjon for den som treng det"
JAN INGE SØRBØ, MORGENBLADET
"Den særpregede tonen i boka synes å oppstå i møtet mellom brechtiansk saklighet og en surrealistisk poetikk (jeg tenker på sammenfallet mellom det hverdagslige og hellige, det forgangne og det nye, og den konfliktfylte dyrkingen av fantasi, begjær og drøm). Det bemerkelsesverdige er at resultatet ikke er en svak surrealisme eller flåsete Brecht, men at de tilsynelatende motsetningene styrker hverandre. På en og samme tid tar Høvrings nye dikt pusten fra meg og fyller meg med inspirasjon ... Boka ber om å bli sitert i sin helhet"
ELLEF PRESTSÆTER, KLASSEKAMPEN
"Dette er dikt å hente fram, nippe til for å se om gåtene kanskje åpner seg etter hvert. Lekenhet og alvor side om side. Religiøsitet, Jesus, og et samlende feministisk blikk. En bok som varer"
TRULS HORVEI, HAUGESUND AVIS
"Den nydelige covertegningen til denne samlingen er hentet fra Flickornas julbok (1933) av Mai Lindman, og for en tittel også på denne boka! "Skyene rasler, himmelen er fremdeles djup," skriver Høvring og beviser at hun vet hva hun snakker om"
FREDRIK WANDRUP, DAGBLADET, ANBEFALTE BØKER 2010
"Mona Høvring har markert seg som en særegen stemme innenfor norsk samtidspoesi. Hennes femte diktsamling, Ekornet og den vaklevorne brua, befester posisjonen til en lyriker på egne veier ... Vakkert er det unektelig"
CAMILLA SØRBYE, DRAMMENS TIDENE
"Dette er dikt og prosadikt som vanskelig kan beskrives, de må leses eller lyttes til, og gjerne hele diktsamlingen - for disse tekstene gjør noe så sjeldent med leseren som å få ham eller henne til å lytte og undres, og til å se på nytt"
KNUT ØDEGÅRD, VÅRT LAND
"En eventyrblanding av en diktsamling; personlig og leken, full av sprengte historier og fjollete fakter, visdom og sårbarhet"
ARNE HUGO STØLAN, VG, Årets 5 på topp 2010
"Mona Høvrings poesi ligner ingen annen norsk poesi. Den er bedragersk på en alldeles ypperlig måte. Barndommen aldri den samme igjen etter denne boka. Med intens stillsomhet lokkes leseren inn i diktene hvor blankt stål og kokende vann venter. Hun kombinerer barndom og død og skriver fram uskyld og undergang i en opprivende kombinasjon - i et poetisk univers som er både våkent og sovende på samme tid. Det er aldri natt eller dag, men begge deler samtidig"
TERJE THORSEN, DAGBLADET Årets 3 beste bøker 2010
“’I just wasn’t made for Christmas’ er tittelen på et av diktene i denne fantastiske boka som alle burde få til jul”
ELLEF PRESTSÆTER; KLASSEKAMPEN Årets beste bøker 2010
"For meg er disse diktene, og de tidligere diktene [Høvring] har skrevet sånne som jeg alltid kommer tilbake til, som man ikke blir ferdig med, og det ligger en motstand i meg i å gå inn og tolke dem og gjøre meg ferdig med dem der og da, de skal arbeides med over tid ... [Høvring] må regnes som en av våre fremste poeter"
ASTRID HYGEN MEYER & BRYNJULF JUNG TJØNN, DIKTPRAT BOK I P2
I EKORNET OG DEN VAKLEVORNE BRUA arbeider Mona Høvring med motiver vi kjenner fra barndommens bibelfortellinger, fra skillingsviser og pikebøker. Med stort alvor og skjerpet lekenhet skriver Høvring frem en påfallende novellistisk poesi der de klassiske allegoriene og "skjebnehistoriene" forvandles til en særegen og inspirert skrift preget av humanisme, med et klart og empatisk feministisk engasjement.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2010
ISBN 9788249507917
Innbinding Innbundet
Tittel Ekornet og den vaklevorne brua
Bokgruppe 413
I salg 23.09.2010
Design Exil Design
Emne Lyrikk Skjønnlitteratur
Mona Høvring

Mona Høvring

Mona Høvring (f. 1962) debuterte i 1998 med diktsamlingen IIK! Ein dialog, og har siden utgitt en rekke kritikerroste romaner og diktsamlinger. I 2012 ble hun tildelt Språklig samlings litteraturpris for sitt forfatterskap. Romanen Camillas lange netter (2013) ble nominert til Nordisk råds litteraturpris. I 2018 utkom Høvrings fjerde roman Fordi Venus passerte en alpefiol den dagen jeg blei født til strålende kritikker. For denne romanen ble Høvring tildelt Kritikerprisen 2018. Hun ble også nominert til Bokhandlerprisen samme år. Høvrings bøker er oversatt til flere språk, og nylig utkom Fordi Venus passerte en alpefiol den dagen jeg blei født på engelsk. Boka har også fått svært god mottakelse i blant annet Danmark og Tyskland. I 2021 ble Høvring tildelt Doblougprisen for hele sitt forfatterskap.

 

Litterære priser:

Doblougprisen 2021

Kritikerprisen 2018

Språklig samlings litteraturpris 2012

 

Utgitt på Oktober:

2023 Himlene glitrer
2022 Samlede dikt. 1998–2022
2018 Fordi Venus passerte en alpefiol den dagen jeg blei født
2017 Jente med dødningehode
2013 Camillas lange netter
2012 Venterommet i Atlanteren
2010 Ekornet og den vaklevorne brua
2008 Å Paradis
2006 Helt vanlige mirakler
2004 Noe som hjelper
2000 Ensomme badedager og andre dikt
Les mer

Nyheter

Mona Høvring-roman til Spania

Mona Høvrings prisbelønte roman Fordi Venus passerte en alpefiol den dagen jeg blei født er nå solgt til Spania. Det er det velrenommerte forlaget Malpaso som skal utgi boken.
Les mer

Kjartan Hatløy og Mona Høvring tildelt Doblougprisen 2021

Doblougprisen 2021 er tildelt Kjartan Hatløy og Mona Høvring. Tildelingen fant sted under Norsk Litteraturfestivals åpningsforestilling i går kveld.
Les mer