Dilettanten

roman

Velg format

kr 389
ISBN
9788249509201
"Med Dilettanten fortsetter Terje Holtet Larsen sine elegante litterære forsvinningsnumre ... Holtet Larsen skriver en prosa som er en nytelse å lese. Han hensetter leseren i en slags litterær-estetisk rus, der stilen forsterker tematikken. Og så er det en eksistensiell tyngde i boka. En formløs sorg om du vil. Det gjør denne uttværede romanen til ei bok du bare vil skal vare og vare"
CATHRINE KRØGER, DAGBLADET
"Leserkontrakt revet i filler, på med hjelmen, denne boken er ikke ute etter å berolige deg ... Muris historie er et rystende dokument over følelseskulde, forstillelse, skjult vold, kuende umyndiggjøring, truende taushet med mer ... Holtet Larsen spiller kortene sine i en stø, urokkelig rytme ... Kritikken av en forloren borgerlighet er gjennomgående og uhyre skarp ... i denne boken ligger et av de største av alle temaer og tabuer enda lenger inn mot kjernen av løken, som ormen i et eple, som trollet i en eske som aldri kan åpnes, men som likevel forgifter alt og alle som kommer i nærheten"
LASSE MIDTTUN, MORGENBLADET
"Eg prøver å trøyste meg med at ingen har lese alt, men Terje Holtet Larsen skulle eg ønskje at eg hadde følgt sidan debuten i 1991 ... stilistisk særpreg, også her i slektskap med Oscar Wilde. Språket er eit gamaldags og tidvis omstendeleg riksmål spekka med «anbehetelser», men det sit på forteljinga som den dyre smokingen på Muri. Vidare balanserer Larsen på grensa mellom det triste og det perfide på ofte underhaldande vis ... Dilettanten vil ikkje berre vere eit passande tilskot til ei smakfull bokhylle, dette smakar av ekte daning."
MERETE RØSVIK GRANLUND, DAG OG TID
"Vakkert om et liv under vrang vrede … Sårt og opprivende om livet i en fasadefamilie … Terje Holtet Larsen skriver mer medrivende enn mange … Hva er det å skrive godt? På Holtet Larsen’sk er det å forfine der det er nødvendig … og språket blir en elegant hinne over alt det vonde, en hinne som gjør lesingen til å holde ut"
VIDAR KVALSHAUG, AFTENPOSTEN
"Bare de få, som Terje Holtet Larsen (1963, debut 1991), makter å forme sitt stoff (og sånn sett sitt liv) til betagende kunst. Med vårens Dilettanten gjør han det kunststykket igjen, i det som epilogen kaller et speilvendt selvportrett ... Det er strålende gjort - særlig når man betenker at speilbilder alltid gjenspeiler betrakteren, enten han heter Narcissus, Holtet Larsen eller Leseren ... Holtet Larsen har skapt en hjemlig verden av livsudugelig forstillelse, i en roman full av allusjoner, glupe ord og kyniske utsagn, i et alle måter fornemt språk"
JAN ASKELUND, STAVANGER AFTENBLAD
"Holtet Larsen skriver lett, men stilen er uten lettvintheter. Hver setning, hver situasjon, hvert tankeforløp uttrykker seg i flytende, naturlig prosa. Under den formfullendte setningsmelodien ligger såret lidenskap og distansert nærvær. Det skaper dyp overensstemmelse mellom det skrevne og den skrivende. Holtet Larsens prosa er troverdig - litterært som psykologisk. Innflettede sitater fra Gyldendals Store Konversasjonsleksikon gjør det vonde enda vondere, det talende mer talende. En rystende god roman, rett og slett!"
ARNE HUGO STØLAN, VG
"Terje Holtet Larsen skriver med et rikt og imponerende nyansert språk, som på tross av en overflod av innskutte bisetninger flyter aldeles utmerket. Den stedige strømmen av fremmedord og modererende innskytelser, kunne i utgangspunktet fremstått som unødig ornamental, men i en roman som eksplisitt tematiserer fiksering på overflate som en overlevelsesstrategi, er den både hensiktsmessig og berikende .... å bruke en slik karikert mangel på menneskelig varme til å si noe innsiktsfullt om mellommenneskelige relasjoner, er et kunststykke som på alle måter krever sin forfatter ... Dilettanten er kort og godt norsk samtidslitteratur av aller beste merke"
AXEL KIELLAND, BERGENS TIDENDE
"Dilettanten har en suggererende effekt på leseren; fra en trekkes inn i Oskar Muri jr.’s univers, vil en nødig ut igjen ... Holtet Larsen byr på en familiehistorie bestående av økonomisk ruin, utroskap og selvmord: Noen ganger nitrist, oftest tvers igjennom provoserende, men også latterlig underholdende .. Dilettanten er ei sånn bok som titt og ofte får meg til å gripe etter blyanten og fylle sidene med understrekninger. Romanen er også en forlengelse av Holtet Larsens selvbiografiske og særegne prosa, og vekker en iver etter å lese alt jeg ennå ikke har fått lest av denne mannen. I løpet av 400 sider skriver han fram et liv og en speilvendt skjebne så tragisk, så fascinerende - og sammen med den finurlige slutten, har Dilettanten fått meg til å bryte ut i spontan humring og plutselige grøss, dager derpå"
ELLEN SOFIE LAURITZEN, DAGSAVISEN
"Et inntrengende og særdeles velskrevet portrett av "en overflødig mann" og av en mildest talt dysfunksjonell familie. Stappfull av litterære visitter"
SINDRE HOVDENAKK, VG Årets beste bøker 2012
"Språklig maktdemonstrasjon fra en av våre fineste prosaforfattere"
ARNE HUGO STØLAN, VG Årets beste bøker
"Språket gleder ein pensjonert norsklærar: enkelt, malmfullt, presist - og likevel nyanserikt ... Sanseleg, sårt og nært, men usentimentalt skildrar forfattaren den gamle mannen og møtet hans med døden i næraste familie"
BJARNE TVEITEN, FÆDRELANDSVENNEN
Forfatteren av romanen Home is whereyoudie, sier Mr. Saunders blir invitert til herreklubben The Dandy Dilettants, hvor han treffer på lapsen og dagdriveren Oskar Muri jr. Fortellingen som følger er en nedtegnelse av Oskar Muri jr.s oppvekst og liv hos foreldrene på Slemdal og hos tanten på Frogner, om forfedrenes storhet og ruin og om tilværelsen i skyggen av den foretrukne lillebrorens fall; som et slags forvrengt speilbilde av en mulig selviscenesettelse. I sine tre siste bøker har Terje Holtet Larsen skrevet frem en akutt og personlig prosakunst som har gjort inntrykk på mange. Om en av disse bøkene skrev kritikeren Tom Egil Hverven at han "skrur tendensen til selvbiografisk skriving i norsk samtidslitteratur til et smertepunkt og kvalitetsnivå få andre forfattere kommer i nærheten av". Med Dilettanten gjør Holtet Larsen en ny dreining i sitt eget forfatterskap.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2012
ISBN 9788249509201
Innbinding Innbundet
Tittel Dilettanten
Bokgruppe 411
I salg 20.04.2012
Design Exil design
Emne Skjønnlitteratur Familie Overklassen Døden Ulykker Oslo Romaner
Terje Holtet Larsen

Terje Holtet Larsen

Terje Holtet Larsen (f. 1963) debuterte med romanen Sønnen i 1991. For novellesamlingen Variasjoner (1995) mottok han Gyldendals legat, og for romanen Dilettanten (2012) mottok har Riksmålsforbundets litteraturpris. For Kjærlighet mellom intelligente menn (2014) og Angiveren (2016) ble Holtet Larsen nominert til Ungdommens kritikerpris og langlistet til P2-lytternes romanpris. Holtet Larsen skriver i en særegen og unorsk stil: formbevisst og kjølig distansert, og samtidig i inderlig protest mot banalisering, forstillelse og ukritisk samstemmighet. Den magre kvinnen i hagen i flukt med tennisbanene er Holtet Larsens tolvte roman.

Litterære priser:

Riksmålsforbundets litteraturpris 2012

Gyldendals legat 1996

 

Av Terje Holtet Larsen:

2021 Den magre kvinnen i hagen i flukt med tennisbanene. Roman
2020 Oppskrittingen av et indre landskap. Roman
2018 Hjemløsheten. Essay
2017 Forsøk på å bevege seg med mørkets hastighet. Noveller
2016 Angiveren. Roman
2014 Kjærlighet mellom intelligente menn. Roman
2012 Dilettanten. Roman
2008 Home is where you die, sier Mr. Saunders. Roman
2004 Fra et mislykket forsvinningsnummer. Fortellinger
2003 Peer Gynt-versjonen. Roman
2001 Forestillingen. Roman
1998 Sander. Roman
1997 Beundrerens tålmodighet. Roman
1995 Variasjoner. Noveller
1993 Akkurat som et ekorn. Noveller
1992 Kastanjetid. Roman
1991 Sønnen. Roman
Les mer

Nyheter

Ny roman av Terje Holtet Larsen - Oppskrittingen av et indre landskap

Terje Holtet Larsen med ny roman. I "Oppskrittingen av et indre landskap" sitter fortelleren på en bingokafé i byen og følger med på gjensynet mellom to tidligere bandkompiser.
Les mer

Terje Holtet Larsen og Lars Amund Vaage nominert til P2-lytternes romanpris 2020

Nominasjonene til P2-lytternes romanpris 2020 er nå offentliggjort. Terje Holtet Larsens Oppskrittingen av et indre landskap og Lars Amund Vaages Det uferdige huset er begge nominerte.
Les mer