Dette burde skrives i nåtid

Velg format

kr 229
På lager
ISBN
9788249511297
«Dronningen av dansk samtidslitteratur er tilbake med minimalisme som dundrer ... Helle suger også denne gangen leseren inn i et trangt univers, gjennom side etter side, i det man kanskje kunne kalle en økonomisk underrapporterende fortelling med maksimal effekt»
MARI NYMOEN NILSEN, VG
«Økonomisk underrapporterende fortelling med maksimal effekt»
MARI NYMOEN NILSEN, VG Årets beste bøker 2012
«overvelder meg på en så voldsom måte»
NANNA GOUL, WEEKENDAVISEN
«Hvordan kan det egentlig være at man leser Helle Helles bøker om ensomme, søvnløse kvinners tilsynelatende uspennende liv i søvnige stasjonsbyer med en besettelse som om det var effektfulle spenningsromaner? For det gjør man, man suges inn i dem og vender glupsk og dvelende hver side – på tross av deres sparsomme bruk av plot som pirringsmiddel. Det er ikke noe å gjøre med det – er man først i gang, er det ingen vei tilbake. Heller ikke i Helles nyeste roman Dette burde skrives i nåtid.»
POLITIKEN
«Selvsagt er Dette burde skrives i nåtid en fremragende roman, enda et slankt og nonsjalant mesterverk fra Helle Helles hånd.»
INFORMATION
«en virkelig skjønn leseopplevelse, så det er sagt. … Det er så man får vondt i hjertet. Men det er også mye humor, riktig mye, på vanlig underspilt måte.»
BERLINGSKE TIDENDE
«en blendende god og fornyende roman»
KRISTELIGT DAGBLAD
«Enklere - og bedre - kan det ikke gjøres ... For Ned til Hundene (2009) ble hun nominert til Nordisk Råds Litteraturpris. Den burde hun få for Dette burde vært skrevet i nåtid ... Det er så teknisk godt at det kunne blitt dødt. Og så smått at det kunne blitt helt uinteressant. Men så er det sånn at virkelig god litteratur egentlig kan handle om hva som helst. Det angår oss samme hva. ... Dette høres sikkert fryktelig kjedelig ut. Men det er vanvittig godt. En pageturner. Forunderlig nok»
CATHRINE KRØGER, DAGBLADET
«At det går an å si så mye interessant ved å skrive så lite! ... Uten at man helt vet hvordan det skjer, og dermed på desto mer fascinerende vis, drar Helle Helle leseren inn i Dortes lille, akvariumslignende univers.Det er sted der alle følelser, tanker, refleksjoner er dempet, som i vann. De er kun framvist ... Dorte er ingen selvanalyserende person, og det gjør henne i seg selv interessant som litterær karakter ... Helle Helles roman sier mye, mest gjennom det den ikke sier. Den fortjener mange lesere»
GERD ELIN STAVA SANDVE, DAGSAVISEN
«Det er lett å fryde seg over eksistensiell hverdagsdramatikk når den er så godt fremstilt ... Hennes strengt underspilte prosa fremstiller en tilsynelatende triviell hverdagsoverflate, men like under og mellom de enkle, tilforlatelige setningene syder og koker det i lag på lag med mening. Slik skaper Helle dype, underjordiske sjøer for leseren å dykke ned I ... Det er stilen og den håndverksmessige perfeksjonen ... som gjør bøkene hennes til helt unike fremstillinger av eksistensielle hverdagsdramaer.»
ANNE MERETHE K. PRINOS, AFTENPOSTEN
«Å lese Helle Helles nye bok er gjenkjennelighet og opplevelsen av noe nytt og unikt på samme tid ... Forfatteren nevner den ikke med et ord, men over og under alle de daglige, små og større hendelsene og ikke-hendelsene i kvinnens liv – i blant komiske, oftere ikke – gir Helle Helle innhold til den krisen hun er på vei inn i. Om den er alvorlig eller av et mer alminnelig og ungdommelig slag er ikke godt å si – Helle Helles fortellinger tar ikke slutt i det boka gjør det. Tekstens kraft bor i det usagte – det er som å lese en novelle som løper i romanens hele lengde. Dette burde skrives i nåtid er roman som hekter deg fast fra første setning. Den drøyer en stund med å slippe det taket»
LEIF EKLE, NRK KULTURNYTT
«Det som skjer, det skjer, med en slik passivitet at det skaper ubehag. Språket avspeiler på en lekker måte denne tilstanden av mangel på mål og mening.»
GURI HJULSTAD, TRØNDER-AVISA
«I Dette burde skrives i nåtid skildrar Helle Helle katastrofen som berre nesten skjer. Det er klaustrofobisk, og det er morosamt ...Det handlar om drama der dramaet ikkje viser seg, og dette underspelet skaper ein fin intensitet ... Dette burde skrives i nåtid viser endå ein gong at Helle Helle veit korleis ein skal skrive ei medrivande historie der humoren er like fin, svart og viktig som alvoret»
MARGUNN VIKINGSTAD, DAG OG TID
«Også i denne boka beskriver forfatteren unge kvinners søken etter mening og holdepunkter i livet, og måten hun gjør det på er besettende. Det er ingen store fakter eller dramatikk, men til tross for det tilsynelatende fraværet av handling er Dette burde skrives i nåtid en roman som griper meg. Det er noe med det allmennmenneskelige som beskrives, det gjenkjennbare, som gjør denne boka til en spesiell leseropplevelse»
KJETIL SKOTTE, OPPLAND ARBEIDERBLAD
«Fininnstilte lekkasjer ... Å skildre tomhetsfølelse og kommunikasjonssvikt krever sin penn i en skandinavisk samtidslitteratur der tilbaketrekning råder. Helle Helle får det til ... Et befriende trekk ved Helles behandling av disse temaene, er at humor også finnes i elendigheten. Men viktigere er en imponerende fingerspissfølelse som kommer til syne i kalibreringen av opplysninger, tidsplan og dialoger»
ANE FARSETHÅS, MORGENBLADET
«Helle Helle er knipen med virkemidlene. Likevel holder det i massevis ... formen er romanens store styrke, den understreker stillstanden i Dortes tilværelse, og gjør den både smertefull og morsom. Den rydder også plass til presise dialoger og fortettede beskrivelser, der mye av forholdet mellom karakterene kan leses ut fra det som forblir usagt. Her viser Helle Helle at hun hører hjemme i romanforfatternes elitedivisjon. Mange avsnitt er så flotte og overrumplende at de kunne ha stått for seg selv som dikt eller kortprosa ... en utrolig betagende roman»
CATO FOSSUM, BERGENS TIDENDE
«Kan hende vitner disse ørsmå avvikene fra standarden om at en ny dreining er på gang i Helles forfatterskap, kan hende er hun er på vei bort fra den minimalistiske overflateenkelheten som har vært hennes kjennetegn fram til nå. Framtiden vil vise, enn så lenge er det fremdeles hennes evne til ikke å komme leseren i møte med psykologiske fortolkninger og forklaringer som gjør Helle til en eksepsjonelt interessant, krevende og dyktig forfatter»
SIGRUN HODNE, STAVANGER AFTENBLAD
«fengsler meg fra første side. Denne romanen er en suverent ordknapp og engasjerende bok om nettopp denne vare og følelsestunge overgangen fra ungdom til gryende voksen ... «Less is more», sies det. Dette har Helle Helle gjort til sin ekspertise. Dette burde skrives i nåtid er et strålende eksempel på det»
TONE MJÅVATN, VÅRT LAND
«Glitrende skrivekunst ... Å skrive om dørgende kjedelig liv er ikke lett. En som gjør det sømløst, rørende og besettende for en lydhør leser er den danske forfatteren Helle Helle ... På nesten umerkelig vis får hun fram det usagte, den manglende kommunikasjonen, som i denne replikkvekslingen mellom ungjenta og tanten hennes ... Helle Helle ble nominert til Nordisk råds litteraturpris for sin forrige bok Ned til hundene. For denne bør hun få den»
KARI GISHOLT, VARDEN
«Kanskje historien høres monoton og kjedelig ut, men den er tvert om spennende! ... Det er bemerkelsesverdig hvor originalt hun kan skildre skyggetilværelser og kommunikasjonssvikt, med små doser av humor og psykologisk dynamikk, uten å falle i den tradisjonelle livssmertegryta full av eksistensielle ingredienser som lett kan bli duftende av likegyldighet. Prøv en smakebit, det er absolutt verdt det!»
STEIN ROLL, ADRESSEAVISEN
«Helle Helle er lakonisk og frigjerande humoristisk ... Dei konkrete elementa som stafferer forteljinga er i stor grad så basale og enkle som mat, klede og planter. Men det gjer ikkje dermed teksten enkel ... Den passive modusen i Dette burde skrives i nåtid blir aldri til stagnasjon for lesaren»
KJERSTI ROGNEMOEN, KLASSEKAMPEN
"Dronningen av dansk samtidslitteratur er tilbake med minimalisme som dundrer" MARI NYMOEN NILSEN, VG

En ung kvinne leier et hus ved jernbanelinjen i en liten stasjonsby. Hver dag tar hun toget inn til København. Foreldrene tror hun er i full gang med studiene, men hun kommer seg ikke på universitetet. Hun tilbringer tiden på gater og torg rundt i byen, eller sammen med dikter Hase. Hun skriver selv også, men det går ikke særlig bra. Det er så mye som forstyrrer: fortiden med Per Finland, foreldrene på trappen, og godstogene som buldrer gjennom natten.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2013
ISBN 9788249511297
Innbinding Pocket
Tittel Dette burde skrives i nåtid
Bokgruppe 504
Oversetter Trude Marstein
I salg 10.01.2013
Emne Kvinner Danmark Skjønnlitteratur Romaner 1980-1989 Forfattere
Helle Helle

Helle Helle

Helle Helle er født i 1965 og oppvokst i Rødby i Danmark. Hun er en av Danmarks mest betydelige forfattere. Helle debuterte i 1993 med kortprosasamlingen Eksempel på liv, og har siden skrevet novellesamlingene Rester og Biler og dyr, samt romanene Hus og hjem, Forestillingen om et ukomplisert liv med en mann, RødbyPuttgarden, Ned til hundene, Dette burde skrives i nåtid, Hvis du vil, de og BOB.  I 2024 utkom romanen Hafni forteller på norsk.

Helle Helle har mottatt en rekke priser for sitt forfatterskap, bl.a. Kritikerprisen i Danmark for Rødby–Puttgarden i 2005, P.O. Enquists Pris 2009 og Det danske akademis store pris 2016. Hun har blitt nominert til Nordisk råds litteraturpris tre ganger, i 2009 for Ned til hundene, i 2015 for Hvis du vil (orig. Hvis det er) og i 2019 for de. For romanen Dette burde skrives i nåtid ble hun tildelt De Gyldne Laurbær, en av Danmarks største og viktigste litteraturpriser. Novellene og romanene hennes er oversatt til over 20 språk.

 

Litterære priser:

2016 Den Danske Akademis Store Pris
2012 De Gylne Laurbær
2009 Per Olov Enquists Pris
2005 Kritikerprisen (i Danmark)

 

Utgitt på Oktober:

2024 Hafni forteller (Roman)
2022 BOB (Roman)
2019 de (Roman)
2015 Hvis du vil (Roman)
2012 Dette burde skrives i nåtid (Roman)
2009 Ned til hundene (Roman)
2006 Rødby–Puttgarden (Roman)
2003 Forestillingen om et ukomplisert liv med en mann (Roman)
2002 Biler og dyr (Noveller)
2001 Hus og hjem (Roman)
Les mer

Nyheter

Helle Helles nye roman rett inn på bestselgerlista

Helle Helles kritikerroste roman BOB inntar denne uken 9. plassen på Bokhandlerforeningens bestselgerliste for skjønnlitteratur. BOB er også på 5. plass på bestselgerlista for e-bøker.
Les mer