Bla i boken

Den magre kvinnen i hagen i flukt med tennisbanene

roman

Velg format

kr 379
På lager
ISBN
9788249523924
"Rikt og finstemt. Hos Terje Holtet Larsen finn du alt det handlar om, litt på sida av handlinga … Han skildrar gjerne ein hovudperson som gjer alt han kan for ikkje å handle … Litteratur om ein meir eller mindre likegyldig mann er sjølvsagt ikkje sjølv likegyldig. Det er utruleg kor entusiastisk ein kan bla seg framover i denne romanen for å høyre kor stille det står på neste side. Det er fordi det rike og finstemte språket til Larsen på ingen måte står stille. Det byr òg på innsikter, som ofte følgjer relasjonane, samtalane personane imellom, psykologien i dei. Korleis det ikkje er til å unngå at nokre av replikkane våre ikkje kjem ‘frå hjartet’, men er instinktivt kalkulerte … At så mykje av stoffet vert halde oppe av replikkar, skaper assosiasjonar til eit teatermanus ... Kanskje bruker Terje Holtet Larsen desse metodane for å minne oss på at skal ein skape noko som blir opplevd som realisme i litteraturen, krevst store, kunstige fakter"
INGVILD BRÆIN, DAG OG TID
"Terje Holtet Larsen skriver omstendelige og hengslete setninger. Likevel føles de som honning i øret. Terje Holtet Larsens forfatterskap er blant Norges mest konsekvente og stilsikre. Han er kjent for sine dvelende portretter av ensomme, mistilpassede og selvbedragersk misantropiske menn, åndssnobber som vil ha seg frabedt å bli kalt suicidale, men akter å gå stille og forsiktig til grunne, tilsynelatende av verdighetsgrunner. I kombinasjon med høyfranske tankevaser og elegant riksmål, blir det noe tørrvittig og eksentrisk over fortellingene hans … Forfatteren er spesielt flink til å snike inn små ord og fraser som først virker som muntligpregede overflødigheter, men som skrur til betydningen eller tilfører ironi … Slutten, hvor dramaet antar en ytterside og reelle psykologiske dyp trer frem, er godt utført og verdt å vente på"
FRODE JOHANSEN RIOPELLE, MORGENBLADET
"Med årets roman feirer Holtet Larsen 30 år som forfatter, og språket i denne romanen lever opp til ryktet han har som en stilistisk kresen forfatter … Holtet Larsens roman overbeviser her som kritikk av samtidslitteraturens store kjærlighet for graving i familiehistorier. Men Holtet Larsen begeistrer med et helt annet grep: Han har en evne til å koble seg tett på virkeligheten ved aktivt å avvise den"
ELIN KITTELSEN, KLASSEKAMPEN
"Jeg skulle komme til å la det gå drøyt to år før jeg oppsøkte graven hennes. Jeg var klar over at jeg kunne klandres for å ha ventet altfor lenge, og da jeg endelig sto der, var det fremdeles uten å vite hva det egentlig var meningen at jeg skulle føle, eller hva jeg eventuelt ønsket å si, hvis det hadde hatt noen hensikt å si noe. Det ville kanskje ha vært naturlig å tro at jeg ønsket å ta et slags stille farvel, i håp om å slutte en sirkel."

Fortelleren i denne romanen er en farløs mann som i barndommen ble forlatt av sin mor, overdratt, så å si, til besteforeldrene. Etter morens død blir han bedt om å rydde ut av den kommunale leiligheten hun har disponert.
Det er her han kommer på sporet av den magre kvinnen i hagen i flukt med tennisbanene. Hun serverer limonade i høye glass, og hun serverer biter av en historie om fortellerens mor, som hun på et tidspunkt skal ha tatt seg av og latt opptre som selskapsdame for velbeslåtte herrer.

Selv har han en tid fristet en bortgjemt tilværelse som vokter av noen lyssky affærer i et kontorbygg i sentrum. Mer eller mindre viljeløst har han dessuten viklet seg inn i et forhold til en kunststudent med flommende hår og gullsandaler. For hennes del like mye som for hans skal det hele vise seg skjebnesvangert.

Hvorfor har han latt det gå så lang tid før han oppsøker graven? Og hvem er kvinnen som ligger der?

"Den magre kvinnen i hagen i flukt med tennisbanene" er Terje Holtet Larsen på sitt ypperste. I et forfinet og tilsynelatende sorgløst språk setter han døren på gløtt til et svart gap av taushet, forstillelse og ensomhet.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2021
ISBN 9788249523924
Innbinding Innbundet
Tittel Den magre kvinnen i hagen i flukt med tennisbanene
Bokgruppe 411
I salg 02.09.2021
Emne Romaner Mødre Ensomhet Skjønnlitteratur
Terje Holtet Larsen

Terje Holtet Larsen

Terje Holtet Larsen (f. 1963) debuterte med romanen Sønnen i 1991. For novellesamlingen Variasjoner (1995) mottok han Gyldendals legat, og for romanen Dilettanten (2012) mottok har Riksmålsforbundets litteraturpris. For Kjærlighet mellom intelligente menn (2014) og Angiveren (2016) ble Holtet Larsen nominert til Ungdommens kritikerpris og langlistet til P2-lytternes romanpris. Holtet Larsen skriver i en særegen og unorsk stil: formbevisst og kjølig distansert, og samtidig i inderlig protest mot banalisering, forstillelse og ukritisk samstemmighet. Den magre kvinnen i hagen i flukt med tennisbanene er Holtet Larsens tolvte roman.

 

Litterære priser:

2012 Riksmålsforbundets litteraturpris
1996 Gyldendals legat

 

Utgitt på Oktober:

2021 Den magre kvinnen i hagen i flukt med tennisbanene (Roman)
2020 Oppskrittingen av et indre landskap (Roman)
2018 Hjemløsheten (Essay)
2017 Forsøk på å bevege seg med mørkets hastighet (Noveller)
2016 Angiveren (Roman)
2014 Kjærlighet mellom intelligente menn (Roman)
2012 Dilettanten (Roman)
2008 Home is where you die, sier Mr. Saunders (Roman)
2004 Fra et mislykket forsvinningsnummer (Fortellinger)
2003 Peer Gynt-versjonen (Roman)
2001 Forestillingen (Roman)
1998 Sander (Roman)
1997 Beundrerens tålmodighet (Roman)
1995 Variasjoner (Noveller)
1993 Akkurat som et ekorn (Noveller)
1992 Kastanjetid (Roman)
1991 Sønnen (Roman)
Les mer

Nyheter

Ny roman av Terje Holtet Larsen - Oppskrittingen av et indre landskap

Terje Holtet Larsen med ny roman. I "Oppskrittingen av et indre landskap" sitter fortelleren på en bingokafé i byen og følger med på gjensynet mellom to tidligere bandkompiser.
Les mer

Terje Holtet Larsen og Lars Amund Vaage nominert til P2-lytternes romanpris 2020

Nominasjonene til P2-lytternes romanpris 2020 er nå offentliggjort. Terje Holtet Larsens Oppskrittingen av et indre landskap og Lars Amund Vaages Det uferdige huset er begge nominerte.
Les mer