Dag Solstad

uskrevne memoarer

Velg format

kr 249
På lager
ISBN
9788249513642
"Den store norske romanforfatteren Dag Solstad, som bærer et i seg selv lysende navn, har for lengst erklært at han ikke har tenkt å skrive erindringer ... Det kunne en bokleser saktens si seg tilfreds med, hvis det ikke var for en simpel og nåtidstypisk nysgjerrighets skyld. Når den usedvanlig store memoarbokens utrettelige samtaleparter, journalisten og forfatteren Alf van der Hagen likevel ikke virker trettende eller uvelkommen, skyldes det ikke minst den energi Solstad selv legger i betoningen av sitt liv som et verk, som en frigjørelsens vei til skapelsen av et originalt kunstnerisk uttrykk ... den voksende musikalitet i hans samlede verker ... er innlysende og bekreftes her i hans muntlige - skrevne - tilstedeværelse"
TORBEN BOSTRÖM, INFORMATION (Danmark)
"Jeg kunne gå så langt som å si at mannen bak Professor Andersens natt, T. Singer, Ellevte roman, boka atten og andre herligheter er den største nålevende nordiske forfatteren, hvis det ikke var fordi selve begrepet 'stor forfatter' klinger hult i forbindelse med en mann som han. Dag Solstads storhet ligger i detaljen, i en språklig presisjon som er en lyriker verdig, uten at språket i seg selv blir lyrisk ... Alf van der Hagen har skrevet ned samtaler med forfatteren, ført gjennom flere år. Det er blitt til nesten 500 gode sider med den nå 71-åriges refleksjoner over litteraturen og verden"
SØREN KASSEBEER, BERLINGSKE TIDENDE (Danmark)
"svært interessant ... Alf van der Hagens intervjubok Uskrevne memoarer er en god investering for den som vil sette seg inn i Solstads bakgrunn"
RUNE HALLHEIM, AFTENPOSTEN Årets tre beste bøker 2013
"Det lange intervjuportrettet, basert på flere års møter over god rødvin og fungerende opptaksteknologi, er blitt en lesefryd. Van der Hagen er en ekstremt god og kunnskapsrik lytter, Solstad en overdådig, morsom og særegen forteller"
SVEN EGIL OMDAL, STAVANGER AFTENBLAD Årets beste bøker 2013
"Det er liten tvil om at van der Hagen har utført dette arbeidet med stor omsorg for den andre. Det er heller ikke tvil om at denne boken er en viktig begivenhet, en samtale-biografi som savner sidestykke, iallfall i norsk kultur ... denne boken kommer mye nærmere hovedpersonen enn det ordinære litterære biografier vanligvis gjør ... Van der Hagens redigering av materialet er eminent ... Solstad utvider sitt forfatterskap ikke bare ved å presentere en god og ganske sammenhengende - ikke for sammenhengende -historie om sitt eget liv, men gjennom måten å gjøre det på: Han styrker sin ethos ved nesten konsekvent å utstråle vennlighet, klokskap, toleranse og velvilje ... det vi iallfall lærer av dette, er en holdning, en følsomhet, en stil – og med dette følger egentlig en hel verden, Solstads verden"
ERIK BJERCK HAGEN, MORGENBLADET
"Levende og velskrevet ... Alf van der Hagen bringer oss nærmere både mennesket og forfatteren Dag Solstad i denne intervjuboken som på en vellykket måte knytter sammen liv og verk ... den kronologiske gjennomgangen av Dag Solstads liv og arbeid er både engasjerende, lærerik og spennende"
SINDRE HOVDENAKK, VG
"dette er ikke bare en morsom og lett bok, det er også et seriøst dokument om diktergjerning og om det å bo i Norge og føle seg utafor, slik Solstad alltid har gjort. Fortellingen om en fattiggutt fra Sandefjord som bestemmer seg for å bli forfatter etter å ha lest Hamsun i tenåra, og som tross motstand og hindringer, og et til dels utsvevende liv, aldri viker en tomme fra sitt prosjekt, og makter å levere et såpass vesentlig forfatterskap, er fengslende ... en gøy bok for Solstad-fansen, og en viktig bok fordi den er blitt den selvbiografien som Solstad ikke vil skrive med egen penn. Dermed har vi et referanseverk for framtidig Solstad-forskning"
JON ØYSTEIN FLINK, KLASSEKAMPEN
"Van der Hagens innstilling gir boken liv og dynamikk ... boken er full av lattervekkende observasjoner og sitatvennlige utsagn om kolleger, egne bøker, alkohol, kommunisme, fotball og samfunnsklima .. en sann fryd å lese ... en herlig bok som både setter forfatterskapet i perspektiv og gir Solstad ro nok til å tenke i lange linjer"
INGUNN ØKLAND, AFTENPOSTEN
"I Alf van der Hagens nye bok svarer Solstad på oppsiktsvekkende mye. Dag Solstad. Uskrevne memoarer er en interessant ny genre: et memoar-intervju ... Dette verdensrekordforsøket i intervjulengde er aldri kjedelig ... ypperlig journalistisk håndverk, og en leseverdig bok å bryne sine forestillinger om litteraturen og livet på"
SUSANNE HEDEMANN HIORTH, DAGENS NÆRINGSLIV
"Kanskje er det først i denne boken at (denne) leseren for alvor skjønner hvor viktig drømmer og det ubevisste har vært for forfatteren Dag Solstad ... en bok som oppfyller den gode biografiens og kanskje også den gode litteraturens fremste funksjon. Den gjør deg ikke til noe bedre menneske, men tilbyr noen times meningsfullt samvær med to mennesker som lever sine liv gjennom litteraturen til glede for alle der ute som er i samme situasjon"
KNUT HOEM, NRK P2
"Norges beste intervjuer, Alf van der Hagen, gir oss en unik tilgang til Dag Solstads liv, personlighet og verk ... en ytterst gjennomarbeidet bok ... en bok som enhver fremtidig Solstad-biograf vil måtte forholde seg til"
FRODE HELMICH PEDERSEN, BERGENS TIDENDE
"Høyst leseverdig samtalebok om tidsforræderen som definerte tidsånden ... Boka lykkes i å plassere Solstad som en ledende kraft i norsk litteratur de siste 50 år. Den lykkes i å vise på bredt plan hvorfor Dag Solstad ble Dag Solstad og hvorfor noen av hans bøker ble vesentlige ... bedre bok om Solstad er ikke skrevet"
OLE JACOB HOEL, ADRESSEAVISA
"Solstad snakkar både utprøvande, velformulert og uhyre interessant om liv, litteratur og Guds eksistens ... Det dialogmeisteren van der Hagen driv med, ligg i skjeringspunktet mellom samtale og litteratur, mellom journalistikk og kunst ... Og Solstad imponerer, visst gjer han det! Ikkje minst for dei som måtte tru at han knapt har lirt av seg ei heilsetning i munnlege samanhengar. Resonnementa er skarpe og vittige, nesten aldri sjølvsagte ... ein viktig samtale, både bakover og framover. Dette er godt stoff, til glede for alle som har interesse for Solstads bøker. Og det burde vere mange"
ALF KJETIL WALGERMO, VÅRT LAND
"Det er altså en veldig morsom bok Hagen/Solstad har kokkelert fram - med noe å humre av på omtrent fjerde hver side. Boka sprudler av muntre anekdoter, fyllekuler og lettvinte spydigheter. Den er en svir å lese"
JON ROGNLIEN, DAGBLADET
"Norgeshistoriens lengste bokintervju byr på mye nytt og mange friske meldinger ... Boka gir ny, unik innsikt i etterkrigstidens kanskje fremste norske forfatterskap"
BERNT ERIK PEDERSEN, DAGSAVISEN
"en sann svir av et bokverk. Dag Solstad. Uskrevne memoarer er et oppkomme av lokal- og kulturhistorie, anekdoter, leseanvisninger og litterære refleksjoner. Boken er gjennom-syret av boblende og - ikke minst - selvironisk (meta)humor, marinert i vellagret rødvin og sprudlende dialog. Den er med andre ord, på tross av sitt omfangsrike volum, en jublende fryd å lese, og det holder fra start til mål"
SIGURD OHREM, SANDEFJORDS BLAD
"Solstads forfatterskap er i positiv forstand det mest egenartede i norsk samtidslitteratur. Han har en stor leserskare som vil berikes av å lese verket til Alf van der Hagen. Uskrevne memoarer er i tillegg til å være interessant også forbløffende lettlest. En gavepakke til alle Solstad-beundrere"
FINN STENSTAD, TØNSBERGS BLAD
"Velskrevet intervjubok … en vakker bok"
BROR HAGEMANN, PROSA
"Solstad, denne mystiske og rare mannen, har aldri vært mer løssluppen og i siget enn her, i van der Hagens 500 sider lange intervju, og anekdotene krøller seg utover sidene som mannens gråsprengte lokker. Han er ertelysten og envis; selvmotsigende og suveren"
HANS PETTER SJØLI, VG, kommentar
"Kanskje stemmer det, som Alf van der Hagen skriver i etterordet till boken, at Dag Solstad er Norges største nålevende forfatter. Intervjubiografien Uskrevne memoarer i hvert fall noe enestående - i omfang og anslag. Det har tatt åtti timers innspilte samtaler over to år for å jobbe den frem. Det har blitt et litterært verk, i en aldeles egen sjanger, som man legger fra seg med stort utbytte, og også beundring"
ANDERS BJÖRNSSON, DIXICON.SE (Sverige)
«Hva var din største leseropplevelse i 2013? – Uskrevne memoarer, intervjuboka med Dag Solstad. Alt som stod der var bra, men det aller beste: hans lovprising av oppvaskmaskinen – eit skap perfekt til å plassere skittent bestikk og servise i.»
AGNES RAVATN, NATT&DAG
"Dag Solstad. Uskrevne memoarer" er fortalt til Alf van der Hagen gjennom en periode på mange år. Materialet er deretter bearbeidet til én sammenhengende tekst: en forbløffende åpen samtale om liv og verk, om slekt, barndom og ungdom, om voksne år og begynnende alderdom. Solstad forteller levende og konsentrert om kunstnerisk selvsikkerhet og sosial usikkerhet, om tidsånd og historiebevissthet, om politikk og metafysikk, om diktning og atter diktning.

"Dag Solstad. Uskrevne memoarer" er en stor bok om hvordan en bemerkelsesverdig mann med en broket fortid er i ferd med å bli det stadig flere gjenkjenner ham som: Norges betydeligste kunstner i dag, uansett sjanger.

KRITIKERPRISEN for beste sakprosabok 2013.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2014
ISBN 9788249513642
Innbinding Pocket
Tittel Dag Solstad
Bokgruppe 501
I salg 19.05.2014
Emne Forfattere Faglitteratur Biografier Norge
Alf van der Hagen

Alf van der Hagen

Alf van der Hagen (f. 1962) var medredaktør i Vagant 1988–1994, redaktør i NRK Kritikertorget 1990–1995 og i De Norske Bokklubbene 1996–2003, og ansvarlig redaktør og administrerende direktør i Morgenbladet 2003–2012. I tidsrommet 1993–2000 utga han intervjubøkene Dialoger 1–3, med til sammen 23 norske forfattere, blant annet Jon Fosse, Tor Ulven, Linn Ullmann og Karl Ove Knausgård. I 1994 utkom hans første samtalebiografi En annen Mykle. For Dag Solstad. Uskrevne memoarer (2013) mottok van der Hagen Kritikerprisen for beste sakprosabok, og for Kjell Askildsen. Et liv (2014) ble han nominert til Brageprisen. I 2016 utkom Leseren. En samtale med Henning Hagerup, i 2018 Marvin Halleraker. Satiriker med helvetesangst og i 2019 Suzanne Brøgger. Samtalememoarer, alle til strålende kritikker. Boken om Brøgger kom også på svensk og dansk. De seneste årene har han utgitt samtalebøker om billedkunst med to så ulike personer som dronning Sonja (2021) og Bjørn Ransve (2022). Ønsk meg heller god tur er Alf van der Hagens bok nummer femten siden debuten i 1993, og den niende i hans egen sjanger «samtalememoarer».

 

Litterære priser:

2013 Kritikerprisen for beste sakprosabok

 

Utgitt på Oktober:

2023 Ønsk meg heller god tur. Samtaler med Ingvar Ambjørnsen
2019 Suzanne Brøgger. Samtalememoarer
2016 Leseren. En samtale med Henning Hagerup
2014 Kjell Askildsen. Et liv
2013 Dag Solstad. Uskrevne memoarer
1996 Dialoger II. Åtte forfattersamtaler
1994 En annen Mykle. Møter med Jane Mykle
1993 Dialoger. Samtaler med ti norske forfattere

 

Flere forfatterportretter

 

Les mer
Dag Solstad

Dag Solstad

Dag Solstad (f. 1941 i Sandefjord) debuterte med novellesamlingen Spiraler i 1965 og har siden vært en av landets mest markante forfattere. Solstad har fått Kritikerprisen tre ganger, og i 1989 mottok han Nordisk råds litteraturpris for Roman 1987. Han har også mottatt blant annet Doblougprisen, Språklig samlings litteraturpris, Aschehougprisen, Gyldendalprisen, Brageprisen og Brages hederspris. For Genanse og verdighet ble han nominert til Independent Foreign Fiction Prize i Storbritannia (2007), til Le Prix Femina i Frankrike (2008), og boken ble kåret til 1990-tallets beste roman i Århundrets bibliotek. I 2009 ble Solstad nominert til Independent Foreign Fiction Prize  i Storbritannia for Ellevte roman, bok atten. I 2011 ble Dag Solstad tildelt Statens æreslønn for sitt forfatterskap. Bøkene hans er oversatt til nærmere 40 språk. I 2012 ble Solstad nominert til Independent Foreign Fiction Prize i Storbritannia for tredje gang, for romanen Professor Andersens natt. Våren 2013 utkom Alf van der Hagens memoarbok om Solstad, Dag Solstad. Uskrevne memoarer. Solstad ble tildelt Svenska Akademiens nordiske pris i 2017. I 2019 utkom Tredje, og siste, roman om Bjørn Hansen, Solstads 19. roman og avslutningen på trilogien om Bjørn Hansen. 

 

Litterære priser:

Neshornet, Klassekampens kulturpris 2019

Svenska Akademiens nordiske pris 2017

Bøker i Bø-prisen 2014

Vestfold fylkeskommunes Kunstpris 2007

Brageprisen 2006

Aschehougprisen 2004

Kritikerprisen 1999

Brages hederspris 1998

Doblougprisen 1996

Gyldendalprisen 1996

Kritikerprisen 1992

Nordisk råds litteraturpris 1989

Språklig samlings litteraturpris 1982

Kritikerprisen 1969

Mads Wiel Nygaards legat 1969

Les mer

Nyheter

Solstad-trilogi til Spania

Dag Solstads tre romaner om Bjørn Hansen er nå solgt til Spania. Bøkene skal utkomme på forlaget Nordica, som spesialiserer seg på nordisk litteratur.
Les mer

24.08.21| Hvordan lese Dag Solstad i dag? 

DAG SOLSTAD // KJERSTI ANNESDATTER SKOMSVOLD // DEMIAN VITANZA // MARIA NAVARRO SKARANGER // CATHRINE SANDNES
Les mer

Dag Solstad på toppliste i The New Yorker

The New Yorker har nå offentliggjort en liste over de 14 beste bøkene i 2021. Det eksklusive utvalget omfatter både skjønnlitteratur og sakprosa. På listen finner vi Ellevte roman, bok atten [Novel 11, Book 18] av Dag Solstad.
Les mer

Tre norske forfattere på svensk kritikertoppliste

Blant de ti utvalgte bøkene finner vi Maria Navarro Skarangers Emily Forever, Dag Solstads Tredje, og siste, roman om Bjørn Hansen og Linn Ullmanns Jente 1983.
Les mer

Alf van der Hagen - flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Alf van der Hagen
Les mer