Kjell Askildsen

et liv

Velg format

kr 199
På lager
ISBN
9788249514434
 
"Interessant, velfortalt og medrivende om en av våre aller mest anerkjente prosaister. I tillegg til å være et glimrende forfatterportrett, er denne boken også et stykke levende fortalt kulturhistorie"
SINDRE HOVDENAKK, VG, Årets beste bøker 2014
"En sjelden sjanse til å bli kjent med forfatterikonet. Hagens metode er samtale, og teksten flyter like lett av gårde som en passiar mellom to gode venner"
KRISTINE ISAKSEN, VG, Årets beste bøker 2014
"Hvilket liv og hvilken bok! Alf van der Hagen løfter intervjusjangeren til nye høyder etter starten med den ellers gode Dag Solstad-boken. Her kommer han tett innpå og dypt ned i livet til en mann som ikke umiddelbart byr på seg selv, men som under Hagens nennsomme boring framstår som breddfull av besk humor, refleksjon og litterær fortellerglede"
MODE STEINKJER, DAGSAVISEN, Årets beste bøker 2014
"Biografien om Kjell Askildsen er full av overraskelser, historiske detaljer og kuriøse opplysninger. Alf van der Hagen løfter forfatterintervjuet til et nytt nivå, og får Askildsen til å snakke åpent og uanstrengt om kriser og gleder i eget privatliv. Boken er også en nydelig og personlig introduksjon til hans berømte novellesamlinger"
INGUNN ØKLAND, AFTENPOSTEN, Årets beste bøker 2014
" Timevis med samtaler med novellemesteren Kjell Askildsen ligger bak intervju-biografien av Alf van der Hagen. Boken om en av etterkrigstidens største norske forfatterskap, gir dyp lesefryd"
ARNHILD SKRE, NRK P2, Årets beste bøker 2014
"Samtalen mellom Alf van der Hagen og Kjell Askildsen er så godt skrevet at det er som å snakke med forfatteren selv. En fantastisk biografi, ulikt alt annet"
KAREN FRØSLAND NYSTØYL, VÅRT LAND, Årets beste bøker 2014
"Interessant, velfortalt og medrivende. Det er en sann svir å lese Alf van der Hagens intervjubok med Kjell Askildsen. Bare ett år etter at han skrev Dag Solstads Uskrevne memoarer, kan Norges trolig beste litterære intervjuer igjen legge på bordet et imponerende grundig og velskrevet stykke arbeid ... I tillegg til å være et glimrende forfatterportrett, er denne boken også et stykke levende fortalt kulturhistorie ... Et førsteklasses litterært liv"
SINDRE HOVEDENAKK, VG
"et usedvanlig sterkt og talende dokument, først og fremst om et langt og krevende forfatterskap, men også om et levd liv som befinner seg nokså langt fra det alminnelige"
EMIL OTTO SYVERTSEN, FÆDRELANDSVENNEN
"Kjell Askildsen fremstår med ny tyngde som innbygger i sitt eget litterære univers … Vi får et bilde av forfatteren som passer godt til hans mest tiltalende kunstverk … Alf van der Hagen [er] behagelig til stede gjennom hele teksten: Han breier seg ikke mye, men vi føler hans fulle nærvær. Også i denne boken klarer han å samle og fortette fremstillingen mot slutten. Askildsens biografi, hans tanker om familien og hans tanker om litteratur får alt sammen en stigende dramatisk kurve inntil det oppstår et dempet crescendo et sted etter side 300 … Til overmål sørger van der Hagen for at Askildsens avslutningsreplikk – den skal stå usitert – blir en av bokens aller beste, en ladet oppsummering som opplyser de fineste novellene innenfra. Forfattere som snakker med van der Hagen, er i trygge hender. Deres mørkere sider kommer klart frem, men bare i den grad dette tjener litteraturen"
ERIK BJERCK HAGEN, MORGENBLADET
"en liv- og litteraturhistorie preget av gjensidig respekt mellom biograf og forfatter. Det pågår et usminket samtale om liv og litteratur, politikk og kjærlighet som på befriende vis virker helt blottet for mistenksomhet, posisjoneringer og syting. Likevel er erindringene nakne og uten taktiske overveielser. Smertefulle erfaringer, morsomme kommentarer, gjennomreflekterte synspunkter på litterær teknikk og kunsten i å tørre å vente, avvente og vite når punkum skal settes. Jeg kan ikke tenke meg en vakrere redegjørelse for dette forfatterlivet, ett av moderne europeisk prosas fremste, som nå for tiden får mye oppmerksomhet, med oversettelser til et tyvetalls språk"
THOMAS FORSER, DIXICON (Sverige)
"Livet til Kjell Askildsen har vært like turbulent som litteraturen hans er stillfaren. Dette 350 siders intervjuet går til bunns i det som er vanskelig å snakke om ... Askildsen er ingen lett mann å intervjue, men van der Hagen har oppnådd en fin tone med Askildsen, og gjengir ham godt ... Askildsens mørkt presise blikk på tilværelsen - noen kaller ham pessimist og misantrop, selv sier han realist - forløser en besk humor. Dermed blir dette en morsom bok, litt på samme måte som Thomas Fs siste nedtegnelser til allmennheten er en morsom bok. Det er ikke langt mellom drammene her"
BERNT ERIK PEDERSEN, DAGSAVISEN
"Presis forfatter møter norgesmester i intervjulengde i en av høstens beste bøker… forbløffende åpenhjertig intervjubok ... Det viser seg at Askildsen har levd et overraskende begivenhetsrikt liv ... Dialogen flyter lett i et verdifullt dokument, som gir forfatterskapet et bakteppe og beskriver en kunstnerrolle som er både utsatt og stri. Boken får presist frem det sammensatte: Samtalen avdekker stadig nye sider ved livet, og Askildsen beskriver selv hendelser uhyre konsentrert ... De lange linjene kommer gradvis til syne i en imponerende og vakkert utformet bok om og med Kjell Askildsen, som aldri strander i grinebiterske bekjennelser, men er blitt usedvanlig leseverdig og åpen"
SUSANNE HEDEMANN HIORTH, DAGENS NÆRINGSLIV
"boka får frem Askildsens metode og lynne, i kritisk gjennomgang av hele hans karriere ... Askildsen påstår han ikke har mye til hukommelse, men samtalen drives slik at påstanden jevnlig motbevises ... det er vanskelig å se for seg at noen biografi vil lodde dypere og bedre i Askildsens forfatterskap"
TERJE EIDSVÅG, ADRESSEAVISEN
"Dette er ei bok som dei fleste kan ha glede av, men særleg lesande folk som har funne fram til Askildsens forfattarskap. Her får me forvitnelege detaljar om arbeidsmåten så vel som tenkjemåten til forfattaren, og van der Hagen har balansert det biografiske og det litterære så fint at det er ei jamn utvikling, nær sagt eit plot i heile boka, og det hjå ein forfattar som har skrive utan å vita kvar han skulle med tekstane sine"
ODD W. SURÉN, DAG OG TID
"ein stor hugnad å lese ... eit viktig kjeldeskrift og ein inngang til forfattarskapen ... Dei pregnante svara til Askildsen, og stilen elles i boka, verkar tidvis som henta direkte frå novelleuniverset. Den forsiktige stilsmitten er eit godt grep, samstundes som van der Hagen passar på å ikkje kapsle forfattaren heilt inn i tekstuniverset. Det er blitt ei innsiktsfull og underhaldande bok"
SINDRE EKRHEIM, BERGENS TIDENDE
"Befriende samtalekunst ... Sokratiske spørsmål, mye god nøling og partier med ren samtalekunst gjør Kjell Askildsen. Et liv til litterær høytid. Boka, som altså mangler en treffende sjangerbenevnelse, vil sette en ny standard innenfor biografiens sjangermangfold. Det skyldes, tror jeg, hovedpersonens kompromissløse og befriende arbeid i språket"
FREDDY FJELLHEIM, KLASSEKAMPEN
"Askildsens noveller er kort og konsentrert liv .... Biografien er frodigere, rausere og står dermed i en kontrast til både forfatterskapet og forfatteren, slik han trer fram i boka ... Biografien er også interessant som tidsbilde, fordi Askildsen har vært med på så mye og på grunn av måten han kommenterer historien på, gjennom sitt levde liv"
GURI HJULSTAD, TRØNDER-AVISA
"en overraskende rikholdig intervjubok med en forfatter som gjerne har framstått som både tilbakeholden og privat. Askildsen er ikke en forfatter som oftest har tatt ordet i offentligheten. Så hva skjer når en ellers ordknapp 85-åring som i tillegg påstår han er uten hukommelse setter seg ned med Alf van der Hagen for å snakke om livet og litteraturen? Da er det som det likevel åpner seg kanaler inn til steder der liv har vært levd og diktning blitt til"
GEIR VESTAD, HAMAR ARBEIDERBLAD
"Glimrende om Kjell Askildsen ... Det har vært en utsøkt glede å lese denne boka. Det er en bok om en stor forfatter og om stor skrivekunst. Den varmer"
KJELL MOE, KULTURSPEILET.NO
Med "Kjell Askildsen. Et liv" videreutvikler Alf van der Hagen sin særegne blanding av intervju, biografi og memoarer. Van der Hagen har en unik evne til å lytte seg fram til det som er viktig, og Askildsen forteller mer åpent om livet sitt enn noen gang før: Om hvordan han som tolvåring ble med i motstandsbevegelsen og siden ble avhørt av Gestapo, om sin tid i Tysklandsbrigaden, om kjærlighet og ekteskap, skilsmisse og familieliv, om å være et Guds barn og så vende seg vekk fra religionen, om mørke perioder og store lidenskaper, og om hva litteraturen har betydd, og kan bety. Van der Hagen gjengir levende og elegant Askildsens livsanskuelse og syn på samfunn, politikk og religion, kunst og litteratur.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2014
ISBN 9788249514434
Innbinding Ebok
Tittel Kjell Askildsen
Bokgruppe 851
I salg 29.09.2014
Emne Faglitteratur Biografier Forfattere
Alf van der Hagen

Alf van der Hagen

Alf van der Hagen (f. 1962) var medredaktør i Vagant 1988–1994, redaktør i NRK Kritikertorget 1990–1995 og i De Norske Bokklubbene 1996–2003, og ansvarlig redaktør og administrerende direktør i Morgenbladet 2003–2012. I tidsrommet 1993–2000 utga han intervjubøkene Dialoger 1–3, med til sammen 23 norske forfattere, blant annet Jon Fosse, Tor Ulven, Linn Ullmann og Karl Ove Knausgård. I 1994 utkom hans første samtalebiografi En annen Mykle. For Dag Solstad. Uskrevne memoarer (2013) mottok van der Hagen Kritikerprisen for beste sakprosabok, og for Kjell Askildsen. Et liv (2014) ble han nominert til Brageprisen. I 2016 utkom Leseren. En samtale med Henning Hagerup, i 2018 Marvin Halleraker. Satiriker med helvetesangst og i 2019 Suzanne Brøgger. Samtalememoarer, alle til strålende kritikker. Boken om Brøgger kom også på svensk og dansk. De seneste årene har han utgitt samtalebøker om billedkunst med to så ulike personer som dronning Sonja (2021) og Bjørn Ransve (2022). Ønsk meg heller god tur er Alf van der Hagens bok nummer femten siden debuten i 1993, og den niende i hans egen sjanger «samtalememoarer».

 

Litterære priser:

2013 Kritikerprisen for beste sakprosabok

 

Utgitt på Oktober:

2023 Ønsk meg heller god tur. Samtaler med Ingvar Ambjørnsen
2019 Suzanne Brøgger. Samtalememoarer
2016 Leseren. En samtale med Henning Hagerup
2014 Kjell Askildsen. Et liv
2013 Dag Solstad. Uskrevne memoarer
1996 Dialoger II. Åtte forfattersamtaler
1994 En annen Mykle. Møter med Jane Mykle
1993 Dialoger. Samtaler med ti norske forfattere

 

Flere forfatterportretter

 

Les mer

Nyheter

Alf van der Hagen - flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Alf van der Hagen
Les mer