Isaak Babel'

Isaak Babel'

Isaak Babel ble i 1884 født inn i en kjøpmannsfamilie i Moldavanka, en fattig, jødisk bydel i Odessa i Ukraina. Han debuterte som forfatter med en fortelling i et tidsskrift i 1913 og fortsatte å publisere hyppig i tidsskrifter og magasiner. I 1925 kom boka Historien om mitt dueslag, som var en samling av hans barndoms- og ungdomsfortellinger. I 1926 kom Fortellinger fra Odessa. Samme år utga han Rytterarméen (norsk utg. 1963).

Babel var korrespondent for kommunistene under den russiske borgerkrigen, og i flere år jobbet han som oversetter for Tsjekaen, det sovjetiske sikkerhetspolitiet, og som krigskorrespondent og nyhetsreporter.

Isaak Babel ble den første betydningsfulle russisk-jødiske forfatteren som skrev på russisk, og var svært populær i sin samtid. Da Stalin strammet grepet om kulturen på 1930-tallet, ble Babel beskyldt for å være en «estetiserende» forfatter. Han ble arrestert i 1939, anklaget for spionasje, utsatt for tortur, og henrettet i 1940, 45 år gammel.  Alle manuskripter han hadde arbeidet med – noveller, skuespill, filmmanus og oversettelser – ble konfiskert. Han ble rehabilitert på femtitallet, men det var først etter Sovjetunionens fall at de av hans skrifter som ikke var gått tapt, ble utgitt i usensurert form.

Nyheter

Isaak Babels klassiker Fortellinger fra Odessa i nytt opplag

Isaak Babels Fortellinger fra Odessa utkom på norsk i 2015 i Marit Bjerkengs oversettelse. Boken ble nylig relansert i pocketutgave og interessen viser seg å være stor for den kritikerroste klassikeren.
Les mer