Ung jente, voksen mann

roman

Velg format

kr 199
På lager
ISBN
9788249513130
"Forbrytersk aldersforskjell forsterker både det forferdelige og det vakre ved kjærligheten i Eline Lund Fjærens vellykkede debutroman ... Med utgangspunkt i det helt konkrete ser vi kjærligheten som noe uvirkelig og selsomt: 'Det regner i virkeligheten og lakkskoene kan høres tydeligere enn før; du holder sjelen min og jeg hånden din og slik går vi langs veien, snarere i veien, i veien for det som kalles natur.' Til tross for det kledelige nikket til Espedal og hans roman Imot naturen (2011) er det det unaturlige ved selve det å hengi seg til ett menneske, uavhengig av hvor gammel den andre er, som slår meg i øynene. Og den vellykkede utforskningen av dette grunnleggende aspektet ved kjærligheten – som Slavoj Zizek kaller 'voldelig' – gjør romanen til en flott debut"
BERNHARD ELLEFSEN, MORGENBLADET
"Fjæren skildrer den lykkelig-ulykkelige forelskelsen med innsikt og nærhet. Flere av scenene er forbløffende intime, intense og såre ... Fjæren har krøpet inn i dette forholdet, festet seg til det, analysert det med vidd og omsorg. Hun får leseren til å tenke. En føler seg litt mer aksepterende, litt mindre dømmende, litt klokere, etterpå"
ELLEN SOFIE LAURITZEN, KLASSEKAMPEN
"Den pur unge debutanten Fjæren skildrer forbudt kjærlighet med kløkt og presisjon. Boken er på knappe 121 sider og veksler mellom synspunktene til to navnløse elskere, på vidt forskjellige stadier i livet aldersmessig"
THEA URDAL, DAGSAVISEN Årets beste bøker 2013
"Voksen mann er synonymt med overgriper, ung pike med offer. Debutanten Eline Lund Fjæren har skrevet seg dypt inn i de to rollene og fremkalt nyansene i et slikt, av samfunnet fordømt, kjærlighetsforhold ... I Fjærens formbevisste debutroman er 13-åringen høyst bevisst sin seksualitet og begjær til en voksen mann på 33 ... Slutten er åpen for leseren i denne modige debuten som ikke feller noen dom"
ANNE SHCÄFFER, BERGENS TIDENDE
"Nært og følsomt om et kjærlighetsforhold mellom et barn og en voksen, skrevet av løfterik, 18-årig debutant ... maktbalansen i forholdet her er langt mer uavklart enn i Nabokovs klassiker. Forfatteren veier opp det forholdsvis statiske handlingen med et oppfinnsomt språk. Uten å bli konkret beskriver forfatteren forholdets sensualitet med stor innlevelse ... En debut med svært løfterikt anslag"
MARIA ÅROLILJA RØ, ADRESSEAVISEN
"19-årig debutant skildrer forbudt kjærlighet med kløkt og presisjon ... på tross av det nøkterne språket, de sparsomme skildringene og det rolige tempoet, makter hun å formidle en grensesprengende kjærlighet med forbausende patos ... Det er svært sensuelle scener som skildres; vakre og såre øyeblikk i avkledde situasjoner, og alt er så skummelt gjenkjennbart ... Boken er et forbløffende verk av og om en ung kvinne, som formidler dyp innsikt om hva kjærlighet er, på tross av alder"
THEA URDAL, DAGSAVISEN
"Denne debutanten kan virkelig skrive. Hun kjenner også til menneskets evne til kjærlighet, skam og skyld, og får illustrert hvor vanskelig det er når en mann i 30-årene henger seg på en 13-åring ... Lund Fjæren skildrer først og fremst hvor vanskelig det er å være nær en annen. Jeg føler at aldersforskjellen, og forskjellen i modenhet, viser godt hvorfor det faktisk er dypt problematisk at et voksent menneske blir kjæreste med et barn. Det er ikke vakkert, det er bare fælt. Men det skal Lund Fjæren ha, hun utbroderer ikke det fysiske samlivet på en spekulativ måte, og hun er ærlig om det som faktisk er fint"
ESKIL SKJELDAL, VÅRT LAND
"Lund Fjæren skildrer godt et fascinerende maktspill mellom de to. Av og til har han styringen - oftere er det hun ... Lund Fjæren skriver drivende godt. Intenst. Dvelende. Hun skriver så du blir klam i hendene og svett i panna. Og dét...det er heldigvis fullt lovlig"
KARIANNE THORBJØRNSEN, TELEMARKSAVISA
"Hun rydder i tingene sine, de flyter utover trebenken, utover de andre jentenes ting. Jeg spør om hun vil komme hjem til meg i morgen.
- Visste du at jeg fyller fjorten på tirsdag?
- Gjør du? Nei, det visste jeg ikke."

"Ung jente, voksen mann" er en åpen og hemmelighetsfull fortelling om to som møter hverandre og faller for hverandre. Hjemme hos ham er det bare de to. Men hver for seg lever de svært forskjellige liv. Og kjærlighetshistorien de deler er ulik for ham og for henne.

NORLI DEBUTANTPRIS 2013
OSLOPRISEN 2013 - Årets litteratur

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2013
ISBN 9788249513130
Innbinding Ebok
Tittel Ung jente, voksen mann
Bokgruppe 852
I salg 09.08.2013
Emne Skjønnlitteratur Kjærlighet Romaner
Eline Lund Fjæren

Eline Lund Fjæren

Eline Lund Fjæren (f. 1994) bor i Bergen. Hun debuterte i 2013 med romanen Ung jente, voksen mann, som høstet strålende kritikker og fikk mye oppmerksomhet. Romanen ble tildelt Norlis debutantpris og Osloprisen 2013. I 2015 ble Fjæren ble nominert til Årets bok av Natt&Dag for sin andre roman Klokken og sengen, og i 2016 mottok hun Bokhandelens forfatterstipend.

 

Litterære priser:

2013 Osloprisen
2013 Norli debutantpris

 

Utgitt på Oktober:

2018 Forbruk i september (Roman)
2015 Klokken og sengen (Roman)
2013 Ung jente, voksen mann (Roman)
Les mer