Uglybugly

Velg format

kr 369
ISBN
9788249502738
”Lars Ramslie stiller opp et persongalleri som mangler sidestykke i nyere norsk romankunst. Man må til nyere, forholdsvis rabiat amerikansk film for å finne tilsvarende … I Uglybugly har Ramslie en svært god historie om et helt usedvanlig tvillingpar”
NRK
”Burlesk og mørk fabel. Lars Ramslies femte bok er rå og musikalsk i rytmen … Som i de andre bøkene til Lars Ramslie finnes det også i Uglybugly en intens opptatthet av fysiske, kroppslige detaljer, misdannelser, amputasjoner, dysfunksjoner og alle mulige varianter av menneskelegemets former. Det er rått og røft skildret, støttet av det nesten musikalske trøkket som har gjort Ramslies prosa så spesiell fra debutboka av”
DAGBLADET
”Overdådig, rå og rytmisk skildring av menneskelig avhengighet og fornedrelse fra en forfatter som konsekvent bruker kroppen som utgangspunkt for sine undersøkelser … Fortellerstemmens vekselvise råskap, brutalitet og fortvilelse skaper en finstemt, musikalsk rytmikk i en roman som nok en gang bekrefter forfatterens ry som historieforteller … Han er i språket og dveler ved de avgjørende detaljene i stoffet, hele tida, i historien om de to stygge, utstøtte individene”
AFTENPOSTEN
”Klokskap og burleskeri … Boka er full av surrealistiske hendelser, bisarr humor og ordkåte oppramsinger … Samtidig utgjør Ramslies språklige utforskning av dette enestående jeget med to kropper som er snurpet inn i hverandre, nok en litterær triumf … Lytter man gjennom sin egen latter når man leser denne burleske romanen, hører man den sprø lyden av en god, gammeldags klok humanisme”
DAGSAVISEN
”Lars Ramslie debuterte i 1997 med romanen Biopsi, som han fikk Tarjei Vesaas debutantpris for. Og siden har det i grunnen bare gått oppover. I Uglybugly utvider han repertoaret og tar i bruk et vidt register av virkemidler og godt forfatterhåndverk når han skaper fabelen om de siamesiske tvillingene Earl og Betty Merrik … Ramslie skaper et helt eget univers; det er litt Elefantmannen møter von Triers Riget, litt roadmovie, litt gonzo og litt som om syretriphallusinasjonene til Burroughs skulle vært normaltilstanden … Som alltid er det en særegen musikalitet og rytme i Ramslies prosa. Det er driv, tempo og energi i teksten … I det hele tatt kan det sies mye godt om Uglybugly, som er både grotesk og vakker, morsom og tragisk, rå og var, fantasifull, løssluppen, vilt fabulerende, språklig oppfinnsom og samtidig også presis og rammende … Dette er kort fortalt god litteratur. Ramslie er i ferd med å skrive seg fra det lovende til det betydelige. Herved anbefales hele hans forfatterskap”
STAVANGER AFTENBLAD
”En mørk og slående fabel om de siamesiske tvillingene Earl og Betty viser at Lars Ramslie er en helstøpt forfatter som kan sine ting … Ramslies tette språk kommer til sin rett med stort driv i Earls fortelling om tvillingenes opplevelser … En interessant sansning oppstår fordi fortellerens kropp henger sammen med en annen, men også på grunn av et overbevisende litterært uttrykk. Uglybugly fremstår som langt mer enn et påfunn – det er en fullblods roman hvor alt stemmer”
VG
”Lars Ramslie har gjort det igjen, Med Uglybugly har han skrevet en fabelaktig fortelling om kropp og ubehag, om utilstrekkelighet og fysiske dysfunksjoner … Ramslie beskriver personene i et språk så sanselig, så melodisk, så personlig, at fortellingen fanger leseren, ikke bare mentalt, men også kroppslig. Vi sanser smerten og kriblingen sammen med personene, og nettopp ved å pirke borti det nedrige og primitive fokuserer Ramslie på det som vi normalt skyver unna vår bevissthet”
FREDRIKSTAD BLAD
” … Ramslie rammer leseren midt i mellomgulvet, et knyttneveslag av en roman, ikke bare handlingsmettet som den er, men også stilistisk og typografisk der forfatteren eksperimenterer med innsmett av tekstmeldinger utført med andre skrifttyper. Men det er det episke som virkelig tar tak … Ramslie er hardtslående og skaper sin egne særegne stil”
SARPSBORG ARBEIDERBLAD
”… i motsetning til en rekke andre unge menn som dominerer mediebildet er Lars Ramslie både klok, intelligent og ikke minst: han har noe å si. Lars Ramslie skriver romaner som ikke bare er godt skrevet, men som også handler om noe viktig … Uglubugly er utvilsomt en god roman. Den er godt skrevet. Den har handling, nerve og driv. Den berører … Den stiller de helt store spørsmål: hva vil det si å være menneske, hva er det gode og hva er det onde …Uglubugly er en absolutt lesverdig roman. For øvrig anbefales hele forfatterskapet”
NY TID
Earl og Betty er siamesiske tvillinger. De har forsøkt å livnære seg som sirkusartister og freaks, men blir alltid utstøtt av de andre - de er for merkverdige, også for de andre freaksene. Dessuten er ikke Earl ydmyk nok, han vil opp i verden,og sliter med den religiøse søsteren sin. Mellom seg har de en tredje hånd, som ingen av dem klarer å kontrollere. Uglybugly er en burlesk fabel og en roman om kroppslig og sosial fornedrelse. På en merkelig og motsatt måte er dette også en roman om menneskelig verdighet.

I 2009 ble "Uglybugly" satt opp som teater på Det kongelige danske teater i København.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2004
ISBN 9788249502738
Innbinding Innbundet
Tittel Uglybugly
Bokgruppe 411
Emne Romaner Tvillinger Skjønnlitteratur Outsidere
Lars Ramslie

Lars Ramslie

Lars Ramslie (f. 1974) er en av de mest markante og særpregede forfatterne i norsk samtidslitteratur. Han debuterte i 1997 med romanen Biopsi, som han fikk Tarjei Vesaas’ debutantpris for. Senere har han utgitt romanene Mikrokaos (1999), Destroyer (2000), Fatso (2003), Uglybugly (2004), Liten fugl. Mors bok. Sangen om skogen og kornet (2014) og Liten fugl. Alt som blir gjort av kjærlighet (2016). Fjellet, geværet, vannet er Ramslies sjuende roman.

 

Litterære priser:

Tidenprisen 1999

Tarjei Vesaas' debutantpris 1997

 

Av Lars Ramslie:

2023 Fjellet, geværet, vannet. Roman
2016 Liten fugl. Alt som blir gjort av kjærlighet. Roman
2014 Liten fugl. Mors bok. Sangen om skogen og kornet. Roman
2004 Uglybugly. Roman
2003 Fatso. Roman
2000 Destroyer. Roman
1999 Mikrokaos. Roman
1997 Biopsi. Roman

 

Les mer

Nyheter

11.05.23 |Lansering av Lars Ramslies «Fjellet, geværet, vannet» @Rouleur

Velkommen til lansering av Lars Ramslies nye roman «Fjellet, geværet, vannet» på Rouleur torsdag 11. mai, kl. 19.
Les mer

15.08.23 |Lansering av høstens bøker på Forlaget Oktober

Velkommen til lansering av høstens bøker på Forlaget Oktober!
Les mer

Lars Ramslie tildelt Oktoberprisen 2023

Lars Ramslie ble i dag tildelt Oktoberprisen 2023. Tildelingen fant sted under Forlaget Oktobers pressekonferanse. Oktoberprisen har som mål å bidra til å styrke og videreutvikle et betydelig, gjerne yngre, forfatterskap som i særlig grad er preget av litterært mot.
Les mer

Frode Grytten og Lars Ramslie nominert til Brageprisen 2023

Nominasjonene til Brageprisen 2023 ble i dag offentliggjort. To de fire bøkene i klassen for skjønnlitteratur er utgitt på Forlaget Oktober. Frode Grytten er nominert for romanen Den dagen Nils Vik døde og Lars Ramslie for romanen Fjellet, vannet, geværet.
Les mer