Tauet

noveller

Velg format

kr 199
På lager
ISBN
9788249513765
"Bugge er en særpreget, fantasifull og litt pussig forfatter, men samtidig av det slaget som er svært lett å anbefale ... ved avslutningen av hver fortelling klør man etter å diskutere dens betydning i plenum ...I nesten alle fortellingene skrus spenningen temmelig høyt opp, for så å etterlate leseren med spørsmål som ikke kan besvares på lettvint vis ... Både når det gjelder det intime og lokale (Nord-Norge, studentliv i Oslo) og storpolitikkens påvirkning på enkeltmennesker, er Bugge en suveren observatør ... for den som leser mye likegyldig litteratur, kan den være en påminnelse på hvorfor man holder på"
BJØRN GABRIELSEN, DAGENS NÆRINGSLIV
«Tauet er et solid overskuddsverk, preget av den samme energien, det samme viddet, og den samme rastløse eksperimentviljen som man fant i novellesam lingen «Yttersider» fra 2007 og romanen «Gå under jorda» fra 2010 ... Bugge er den norske forfatteren i min egen generasjon som er mest truende til å riste våkent mitt ellers ganske treige og indolente anlegg for misunnelse. Men først og fremst imøteser jeg en ny Bugge-tekst med den type spent forventning som hører barndommens julaftener til"
FRODE JOHANSEN RIOPELLE, KLASSEKAMPEN
"Mikkel Bugge følger ikke skjema. Og heldigvis for det. Tauet er en samling morsomme, rare, tankevekkende fortellinger ... Bugges lekne tilnærming til litteratur er ekstremt sjarmerende ... Typene han skriver fram engasjerer, så også de beste plottene. Aldri forutsigbar, alltid tankevekkende. Med Tauet forsvarer han posisjonen sin som en av de mest spennende kandidatene i klassen for yngre norske forfattere"
GERD ELIN STAVA SANDVE, DAGSAVISEN
"Solid … årets første litterære høydepunkt … I sin tredje bok tåler Mikkel Bugge (f. 1978) saktens sammenligninger med så vel Herbjørnsrud som Askildsen … Til og med i den svært så litterære «Den siste fortellinga», der det litterære tidsskriftet Vinduet spiller en birolle, viser Bugge fiffig originalitet. Her er også arven fra Askildsen på det tydeligste. Litteraturåret 2014 begynner i sannhet godt. Den som har lest seg gjennom julebøkene, kan trygt supplere med solid novellekunst fra Bugge»
HEMING GUJORD, BERGENS TIDENDE
«Mikkel Bugges noveller bobler over av overskudd og fortellerglede. Det bisarre og mørke fengsler leseren … så fengslende at det er vanskelig å stoppe lesningen. Hans fantasi er uten grenser. Han beskriver aparte situasjoner med kjente referansepunkter, slik at novellene aldri tipper ut i det ugjenkjennelige. Det er noe fordreid og uhyggelig i nesten alle novellene … Bugge er ikke skyggeredd. Han har nakkegrep på leseren. Han tvinger oss til å lese om det vonde, fordi han skriver så godt»
ESKIL SKJELDAL, VÅRT LAND
Med Mikkel Bugges novellesamling Tauet har bokåret fått en knallstart ... Den er foruroligende skummel, besnærende nærgående og rett som det er ganske så pussig. For Mikkel Bugge er god til å skape noe gjenkjennelig i bunnen av de mange lett skrudde situasjonene han risser opp, samtidig som han utsetter det nære og kjente for ubehagelige vridninger og avsløringer ... de er ikke akkurat stillestående disse novellene; de er fylt av en dirrende energi og strittende bevegelighet, samtidig som forfatteren glatt lar realismen slå sprekker og uerkjente krefter gjør seg gjeldende"
GEIR VESTAD, HAMAR ARBEIDERBLAD
"Mikkel Bugge starter sin andre novellesamling med et smell som gir blodsmak i munnen og en uro som holder seg boka igjennom ... Alt fra kriminalplot til selvironiske blikk på forfatterstanden og oppvekstskildringer fra et fiskenaust i Nord-Norge skrives med samme overbevisningskraft ... Det er umulig å vite hvor Bugges noveller svinger, men det gjør det enda morsommere å være med på turen ... en av de mest spennende stemmene i sin generasjon"
ERLE MARIE SØRHEIM, DAGBLADET
"For å hale i land slike historier, kreves det både en troverdig fortellerstemme og en god, språksikker penn. Dette har Mikkel Bugge mer enn nok av. Novellene er livlige og fantasifulle, åpne og pirrende. Han behersker til fulle den kunsten det er å variere språk, form og tematikk ... Mikkel Bugge har ikke bare bemerket seg med sin nye novellesamling, han har bevist at han tilhører det ypperste sjiktet i norsk samtidslitteratur"
ANDERS LUNDE, TELEMARKSAVISA
"Listige og hemmelighetsfulle noveller som narrer leseren inn i en tilstand av undring og beundring ... elleve ville, absurde, vitale, realistiske, uavsluttede, alvorlige og morsomme noveller i et språk det er bare å ta av seg sokkene i vinterkulden for. Når siste setning toner ut, i de aller fleste av fortellingene, skulle man ønske å ringe forfatteren for å spørre hva faen mente du med det, men etter en kopp te er man med som bare det ... denne boken har hatt, umiddelbart, en større og mer målbar effekt enn alle de vitamin- og tranpillene jeg har svelget i det siste"
STEIN ROLL, ADRESSEAVISEN
"Bugges karakterer beveger seg lommekjent i alle miljøer, god observasjonsevne og fine detaljer preger de fleste tekstene i denne samlingen hvor forfatterens sentrale grep er å starte i en gjenkjennelig situasjon hvor en konflikt eller krise oppstår som mer og mer griper tak om hovedpersonens tanke- og følelsesliv og til slutt tilter handlingen ut av det realistiske plan over i det aparte, marerittaktige, sære. Det gjøres med rystende god effekt"
KNUT FALDBAKKEN, VG
Mikkel Bugge gjer noko med novellene sine som sjangeren har godt av ... Kva er det så Bugge gjer i novellesamlinga «Tauet»? I ei setning: Han rotar det til for folk. I ein litt lengre versjon: Han rotar det til for folk med stil, ikkje klassisk stil, men med ein rufsete stil som tangerer det ekle, det gåtefulle, det fryktelege og det absurde ... Måten det tilforlatelege og det umoglege står side om side på, skaper eit stort tolkingsrom for lesarar å boltre seg i ... Tauet er ei flott bok"
MARTA NORHEIM, NRK P2
"Det er en fornøyelse å lese Mikkel Bugges tredje bok ... Bugge legger gjerne inn en god dose mystifiserende, svært så fysiske, men inniblant surrealistisk metaforiske, anslag som gjør leseren ekstra utålmodig og forsyner sidene med nervøs spenning. Leseren utfordres og må selv hjelpe til, det som gjerne kalles meddikting. Det er stimulerende ... fornøyelig komplisert og språklig spenstig"
JAN ASKELUND, STAVANGER AFTENBLAD
"Litterær avantgarde møter nordnorsk fortellertradisjon, en Thure Erik Lund i Hæstkuk-land. Kunst kan godt være en lek, det er det hos Bugge"
FRODE JOHANSEN RIOPELLE, KLASSEKAMPEN, Årets beste bøker 2014
"Det er alltid et godt tegn når jeg fortsatt husker sitater fra en bok jeg leste i januar i desember. Dette er en sånn novellesamling, morsom, rar og med stor dybde"
ERLE MARIE SØRHEIM, DAGBLADET, Årets beste bøker 2014
Ei kvinne slår hull i hodet og gjør hva hun kan for å hindre at alt renner ut. En kunstner bretter ut det aller innerste på en låve i Steigen. En forfatter stjeler historien fra sin nærmeste kollega og blir involvert i en drapsetterforskning.

"Tauet" er en novellesamling der virkeligheten slår sprekker og hemmeligheter avsløres. I Mikkel Bugges vitale prosa oppstår usedvanlige møter, farlige forskyvninger og fabelaktige landskap.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2014
ISBN 9788249513765
Innbinding Ebok
Tittel Tauet
Bokgruppe 852
I salg 09.01.2014
Design So Takahashi
Emne Noveller Skjønnlitteratur
Mikkel Bugge

Mikkel Bugge

Mikkel Bugge (f. 1978) er forfatter og dramatiker. Han debuterte med novellesamlinga Yttersider i 2007. I 2010 utkom hans første roman Gå under jorda. For denne romanen ble han nominert til P2-lytternes romanpris og Ungdommens kritikerpris, og han ble tildelt Havmannprisen 2011. Flere av novellene hans er oversatt til andre språk. Mikkel Bugge debuterte som dramatiker i 2010 med forestillinga Velkommen på Hålogaland Teater. Han har også skrevet stykket Drømmebyen som ble spilt på Den Nationale Scene i Bergen i 2012. Novellesamlinga Tauet utkom i 2014. For denne ble Bugge nominert til Brageprisen. Du er ny er hans fjerde bok.

 

Litterære priser:

2011 Havmannprisen

 

Utgitt på Oktober:

2023 En forbløffende etterligning (Noveller)
2018 Du er ny (Roman)
2014 Tauet (Noveller)
2010 Gå under jorda (Roman)
2007 Yttersider (Noveller)

 

Flere forfatterportretter

Les mer

Nyheter

Mikkel Bukke - flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Mikkel Bukke.
Les mer

27.09.23 |Lansering av Kjersti Annesdatter Skomsvold og Mikkel Bugges nye bøker @Café Månefisken

Velkommen til lansering av Kjersti Annesdatter Skomsvold og Mikkel Bugges nye bøker
Les mer