Spredning

dikt

Velg format

kr 199
På lager
ISBN
9788249514328
"Dikt ved livets slutt. Om morens sykdom og død. Haagensen er snart avledende snakkesalig, snart omsvøpsfri, direkte. Hjerteskjærende dikt er det blitt"
JAN JAKOB TØNSETH, DAGBLADET, Årets beste bøker 2014
"Spredning er en vakker og vemodig diktsamling om tap og sorgarbeid. Haagensen skildrer ikke bare hvordan det er å miste en mor, på en sterk og rørende måte, men viser fram livets små og store trivialiteter, og tegner et bilde av hva det vil si å være menneske, og umuligheten ved å gi slipp på noen vi elsker."
KRISTIAN WIKBORG WIESE, DAGSAVISEN, ÅRETS BESTE BØKER 2014
"Spredning er ikke bare en litterær bearbeiding av tapet, og av sorgens herjinger i kropp og sjel, den er vel så mye en kamp med ordene. Ordene får nye meninger i sorgen ... Formuleringer i eksisterende litteratur gripes til, som balsam eller plaster eller medisineringer mot det uavvendelige. Samtidig skaper Haagensen selv en rekke nye, originale bilder i dette såre, gjenkjennelige landskapet ... en sår, klok og undrende bok."
JANNEKEN ØVERLAND, KLASSEKAMPEN
"Med sitt tidvis ekstremt dempede uttrykk, det lyriske jegets selvreduksjon og fortvilelsens stotrende adspredthet har Haagensen lykkes med å skrive en diktsamling som er full av tankevekkende og lyriske perler, som vil trøste mange i tilsvarende situasjon og utfordre diktleserne til å tenke over grensene for det poetiske uttrykket. Samtidig er Spredning en diktsamling som i positiv forstand får oss til å lure på hvor lenge det er mulig å fortsette å skrive fiksjonslitteratur i selvets brukne speilkabinett, uten å gå seg fast i kabinettet"
TROND HAUGEN, MORGENBLADET
"Haagensens siste bok tar et dypdykk ned i mørket og sorgen ... ideen om at stor kunst skapes av sorg er ikke uvesentlig i dette tilfellet, for det er nettopp det Haagensen har gjort. Han har skrevet en sterk og rørende bok som alle burde lese og la seg bevege av"
KRISTIAN WIKBORG WIESE, DAGSAVISEN
"Haagensen har skrive ei klok og øm diktbok om tapet av mora ... For meg strøymer og kvervlar desse dikta, både i større og mindre sirklar. Jamvel om dikta på eit vis distraherer seg, krinsar dei også rundt dette eine som no er borte. Då oppstår det likevel ein konsentrasjon, kanskje berre av ein litt annan type. Det er difor denne boka, som undrar seg klokt, også held så godt"
SINDRE EKRHEIM, BERGENS TIDENDE
"Haagensen skriver både skjørt og tilgjengelig om morens tiltagende lungekreft og dødsfall ... Haagensen vet virkelig å behandle mørke, vrange temaer tilgjengelig og underfundig ... Haagensens dikt søker gjennomgående etter alternative måter å leve på, hinsides 'riktig' og 'feil'. Det blir tydelig hvordan tankene rundt livet, nølingen med å leve - vi kan kalle det 'diktningen' – er selve livet"
SINDRE ANDERSEN, VÅRT LAND
"Spredning" er en dialog, en henvendelse og et sorgarbeid.

I juli 2011 ble moren til Nils-Øivind Haagensen diagnostisert med kreft. I august 2013 døde hun. Diktene i denne samlingen handler om å sitte med moren sin, å høre på musikk med henne, å lese for henne, å snakke med henne. Er det mulig å finne en vei ut av sykdommen, å stikke av fra den? Fins det ting de ikke har fortalt hverandre, som kan sies? Diktene handler også om det som fins utenfor rommet med ham og henne, om å gå ut til resten av verden, der alt bare fortsetter, og å være en mann blant alle de andre menneskene.

"Spredning" handler om å miste en nærstående, og om å holde fast kjærligheten. Diktene er fortrolige og spørrende, enkle og kompliserte.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2014
ISBN 9788249514328
Innbinding Ebok
Tittel Spredning
Bokgruppe 852
I salg 17.09.2014
Emne Foreldre Lyrikk Skjønnlitteratur Kreft
Nils-Øivind Haagensen

Nils-Øivind Haagensen

Nils-Øivind Haagensen (f. 1971) debuterte med diktsamlingen Hender og hukommelse i 1998. Siden har han skrevet flere romaner og en rekke bøker i andre sjangre. I 2004 ble han tildelt Sultprisen for sitt forfatterskap. I 2013 ble diktsamlingen God morgen og god natt nominert til Nordisk råds litteraturpris. I 2017 ble han tildelt Stiftelsen Kjell Holms kulturpris.

 

Litterære priser:

Sultprisen 2004

Stiftelsen Kjell Holms kulturpris 2017

 

Utgitt på Oktober:

2021 Sangria i parken
2020 Det uregjerlige
2019 Dette norske livet
2018 Stor
2016 Er hun din?
2014 Spredning
2013 Liten
2012 God morgen og god natt
Les mer

Nyheter

Nils-Øivind Haagensen - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Nils-Øivind Haagensen.
Les mer