God morgen og god natt

dikt

Velg format

kr 199
På lager
ISBN
9788249511037
"Teksten er full av paradokser, hvor det bittelille holdes opp mot meningen med å være i live, for det meste uten å miste balansen. Det hele er beskrevet i et lett forundret tonefall, som om det ikke kan passe at elskende en dag holder opp med å dele seng, dyne, erindring, vaner, ord og hverdag. Man kan ikke unngå å bli sjarmert av Nils-Øivind Haagensen"
BIRTE WEISS, WEEKENDAVISEN (Danmark)
"I denne boka viser Haagensen korleis poesien om og om igjen kan vende seg mot den nære, kvardagslege verda og opne små dører i den så ein kan få auga på dei store spørsmåla om tilgjeving, tru, tvil, meining. Engstelege og gripande vert spørsmåla svaret."
HELGE TORVUND, DAGBLADET Årets beste bøker 2012
"Haagensens tilsynelatende enkle og upretensiøse snakkedikt er både uforutsigbare og dype. I sekvensen med aftenbønner til en Gud som er nær eller fjern eller helt borte, er poeten selv på sitt mest nærværende."
ERIK BJERCK HAGEN, MORGENBLADET Kritikernes tre favoritter 2012
"om den sterke troen mangler, mangler det ikke på trang til hvile i Gud. Det er modig av Haagensen å flytte Gud inn i norsk poesi igjen"
ESKIL SKJELDAL, VÅRT LAND Kritikernes favoritter 2012
"Gjennom ett døgn fra morgen til kveld skriver Haagensen om stort og smått av triviell hverdag og filosofisk grubling, enkelt, slentrende, undrende. Og sentrumet, det er en 22 siders bønn, like åpen, ærlig, hudløs"
KJELL-RICHARD LANDAASEN, VÅRT LAND Kritikernes favoritter 2012
"Store slumrende vendinger fra innsiden av en selv og ut mot verden. Vidunderlig lett, tumlende filosofisk, djup og litt svart"
THEA MARIE DOLVA, FÆDRELANDSVENNEN Årets beste bøker 2012
"som regel er det en omdreining i diktene som tar oss videre og overrasker. Dessuten er Haagensen ikke redd for å ta i det smertefulle, diktet '(hallo)', som begynner med 'i går opererte de moren hans', er glimrende, og også diktet '(cellegift)' ... Haagensen behersker sin tematikk og sin form til fulle. Og for dem som måtte mene at norsk samtidslyrikk er vanskelig, akademisk eller livsfjern, er God morgen og god natt et godt moteksempel og et sted å begynne å lese"
HENNING HOWLID WÆRP, KLASSEKAMPEN
"Poeten fangar igjen lesaren inn etter få sider og held grepet suverent med sine spesielle sprang frå det heilt detaljert kvardagslege og konkrete til rare filosoferande spørsmål og uventa fantasiar som skapar store rom kring dei små tinga i liva våre ... Med tilsynelatande enkle middel, ja, for me veit at dette enkle er uhyre vanskeleg å få til, har desse dikta fått ein flyt og ei underhaldande form som gjer dei til ein fryd å lesa ... Haagensen går rett bort til alt dette slik han er, spørjande, urban, ivrig, med Arild Nyquist-røyst og Anne Cath Vestly-auge er han heilt tilstades, ytst på kanten av dei store mørke stupa som desse spørsmåla leiar ein fram til ... Og, dette er viktig, ein opplever at han tek det på alvor. Han gjer aldri narr, han er aldri nedlatande, han er humoristisk når det er det han har lyst til å vera, men på ein utruleg fintfølande måte … Det gjorde så godt å lesa desse nakne, våglege, tunglette og dønn ærlege dikta som våga å røre ved dette"
HELGE TORVUND, DAGBLADET
"Haagensens pop-enkle, slentrende dikt fører tradisjonen etter Herman Wildenvey, Inger Hagerup og Jan Erik Vold videre i en helt egen retning ... det er en undervurdert side av gleden ved å lese poesi å kunne nyte den både som umiddelbar bekjennelse og som gjennomreflektert språkarbeid ... vendingene hans mot verden oppleves enda friere, kvikkere og mer krevende i det poetiske uttrykket enn i hans tidligere diktsamlinger"
TROND HAUGEN, MORGENBLADET
"en vakker og spesiell rapport fra soverommet ... Man føler seg tiltalt på et intimspråk som ikke egner seg for granskning eller analyse. Det betyr ikke at forfatteren mangler ambisjoner; hans ambisjon er nettopp å undersøke hva slags språk som preger upretensiøse, fortrolige samtaler ... Det er en språkbruk som virker lett og naturlig, men som i realiteten avhenger av en betydelig og skjør nærhet. Haagensen skildrer dette paradokset gjennom små, men virkningsfulle kontraster ... en spesiell bok fordi fanger både ømheten mellom de fortrolige – og frykten for stillstand"
INGUNN ØKLAND, AFTENPOSTEN
"tonen er personleg, varm og humoristisk. Spørsmål og svar vekslar med minne, tankar, små historier ... Haagensens dikt har rett nok kjærastar, men liknar elles ikkje på dagens lyrikk. Dei minner heller om dikta av den unge Jan Erik Vold på 60- og 70-talet. Her er ein overflod av stoff, varm humor, leikne innfall, språklege eksperiment og altså eit munnleg og uhøgtideleg preg ... God morgen og god natt er nominert til Nordisk råds litteraturpris. Kan boka vinne? Kanskje. Ho er fylt av glede og varme, er folkeleg, rar og annleis – eit friskt pust"
TORE ELIAS HOEL, DAG OG TID
"Nils-Øivind Haagensen dikter seg lekent, men alvorlig, gjennom et døgn i sin nye diktsamling, God morgen og god natt. Resultatet er en diktsyklus som er overraskende tilgjengelig, og som også bidrar med vesentlige nøkler til min egen forståelse av tid, hverdagens vaner og nære relasjoner ... en sterk bok om livet, uten å ty til klisjeer. Det er ingen liten bragd"
ESKIL SKJELDAL, VÅRT LAND
"Jordnært og himmelhøyt, enkelt og originalt, dette er summen av et dikterskap som er grunnleggende sympatisk. Haagensen treffer en nerve, som gjør hans, nesten formelløse og metaforfattige, poesi dypt original"
FARTEIN HORGAR, ADRESSEAVISEN
"[Haagensen er] utvilsomt et av de største litterære talentene i sin generasjon. Med sitt naivistiske tonefall evner han å sjarmere og forføre med de enkleste virkemidler og temaer, som om verken han eller vi aldri noensinne blir ordentlig voksne. Han kan som en Hamsun tilsynelatende skrive om hva som helst - ingenting er for banalt eller trivielt - slik at vi liksom ser alt og undrer oss som for første gang"
EIRIK LODÉN, STAVANGER AFTENBLAD
"kjære Gud
kjære du
jeg ber om tilgivelse
det er det alle sier
overalt
om å be
be om tilgivelse
vi er en håpløs gjeng
som ikke klarer å oppføre oss
men Gud kan tilgi
og hvordan ber jeg om det
og hvordan gjør du det
hva er det du gir til meg
og oss"

"God morgen og god natt" handler om å sove som et barn, å sove sammen, å sove alene, å drømme og prate om hverandre, å ringe noen seint, å snakke med noen tidlig, å våkne og se at det har vært tyver i huset. Hvordan ser menneskers handlinger og tanker ut i rommet mellom dag og natt, når de legger seg ned og idet de nettopp har kommet ut av drømmen? Nils-Øivind Haagensens nye diktsamling er en tidebok over menneskelivet i et døgn, et øyeblikk, en årstid, et kjærlighetsforhold. Den lange aftenbønnen "kjære gud" midt i diktsamlingen er et åpent punkt der ønsker, uro, henvendelse og håp samles.

NOMINERT TIL NORDISK RÅDS LITTERATURPRIS 2013

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2013
ISBN 9788249511037
Innbinding Ebok
Tittel God morgen og god natt
Bokgruppe 852
I salg 31.01.2013
Emne Lyrikk Skjønnlitteratur
Nils-Øivind Haagensen

Nils-Øivind Haagensen

Nils-Øivind Haagensen (f. 1971) debuterte med diktsamlingen Hender og hukommelse i 1998. Siden har han skrevet flere romaner og en rekke bøker i andre sjangre. I 2004 ble han tildelt Sultprisen for sitt forfatterskap. I 2013 ble diktsamlingen God morgen og god natt nominert til Nordisk råds litteraturpris. I 2017 ble han tildelt Stiftelsen Kjell Holms kulturpris.

 

Litterære priser:

2017 Stiftelsen Kjell Holms kulturpris
2004 Sultprisen

 

Utgitt på Oktober:

2021 Sangria i parken (Roman)
2020 Det uregjerlige (Dikt)
2019 Dette norske livet (Roman)
2018 Stor (Dikt)
2016 Er hun din? (Roman)
2014 Spredning (Dikt)
2013 Liten (Roman)
2012 God morgen og god natt (Dikt)
Les mer

Nyheter

Nils-Øivind Haagensen - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Nils-Øivind Haagensen.
Les mer