Jenny Erpenbeck tildelt den internasjonale Booker-prisen 

 

 

 

 

Jenny Erpenbeck tildelt den internasjonale Booker-prisen 

 

 

 

I går kveld ble den tyske forfatteren Jenny Erpenbeck tildelt den internasjonale Booker-prisen 2024 for romanen Kairos.Det er første gang en tysk forfatter vinner den prestisjetunge prisen. Kairos. utkom på norsk i 2022 til strålende kritikker

Publisert 22.05.24


Den internasjonale Booker-prisen er en anerkjennelse av skjønnlitteratur som er oversatt til engelsk og utgitt i Storbritannia eller Irland. Prisen er på 50.000 pund og deles med oversetter Michael Hofmann. 

Erpenbeck regnes som en av Tysklands viktigste samtidsforfattere. Fire av romanene hennes er utgitt på Forlaget Oktober, alle oversatt til norsk av Ute Neuman: Gå, gikk, har gått (2017), Alle dagers ende (2018), Hjemsøkelse(2020) og Kairos. (2022).

Anmelderne om Kairos.:

"Hypnotisk DDR-roman. Jenny Erpenbeck nevnes jevnlig som en fremtidig vinner av Nobelprisen i litteratur, og viser igjen hvorfor»

LEIF BULL, DAGENS NÆRINGSLIV 

 

"En suverent oppbygd, spennende roman om problematisk kjærlighet som på en forbløffende innsiktsfull måte speiler forfallet i Øst-Tyskland DDR og den forvirringen som oppsto hos innbyggerne"

JON ROGNLIEN, DAGBLADET, ÅRETS BESTE BØKER 2022
 

"Igjen viser Jenny Erpenbeck i hvilken grad vekten av historien påvirker oss alle"

GERD ELIN STAVA SANDVE, DAGSAVISEN, ÅRETS BESTE BØKER 2022
 

"En østberlinsk kvinne og en tretti år eldre familiefar med aner i vest står i fokus for en utkrøpen, kaldvarm kjærlighetsroman"

FRODE JOHANSEN RIOPELLE, MORGENBLADET, ÅRETS BESTE BØKER 2022

"Kairos. er enda en gnistrende god Erpenbeck-utgivelse, som lar oss skjønne litt mer av hvordan historien setter avtrykk i enkeltmenneskets liv"

ANNE MERETHE K. PRINOS, AFTENPOSTEN
 

"Enda en førsteklasses roman av en av tyskspråklig litteraturs fremste forfattere … teknisk overlegen romankunst"

JAN ASKELUND, STAVANGER AFTENBLAD (Terningkast 5)
 

"Erpenbecks romaner om Tyskland kan leses som et pågående storverk. Leserne er heldige som lever i hennes kairos. Som utsagn kommer denne romanen i rette øyeblikk"

TONJE VOLD, MORGENBLADET


"Jeg vender tilbake til Erpenbeck fordi det er en gave å få lese bøker som er så gjennomtenkte"

RITA PARAMALINGAM, VINDUET


"Jeg nyter hver side"

KNUT HOEM, NRK BOK


"Få nålevende forfattere har i samme grad som Jenny Erpenbeck klart å vise i hvilken grad vekten av historien og de politiske forholdene farger våre liv og relasjoner … en nesten 400 sider lang, særdeles velkomponert fortelling"

TURID LARSEN, DAGSAVISEN

Jenny Erpenbeck (f. 1967 i Øst-Berlin) bor i Berlin. Hun har arbeidet som bokbinder og studert teatervitenskap, og har siden midten av 1990-tallet regissert flere teaterstykker og operaer. I 1999 debuterte Erpenbeck som forfatter med romanen Geschichte vom alten Kind, og hun har senere utgitt flere kritikerroste novellesamlinger og romaner. Alle dagers ende (2012, på norsk i 2018) brakte henne Hans Fallada-prisen i 2014 og Independent Foreign Fiction Prize i 2015. Kairos. utkom i Tyskland i 2021. Erpenbecks bøker er oversatt til over 30 språk.

Aktuelt