Bla i boken

Pandemiarkivene

Velg format

kr 229
På lager
ISBN
9788249523610
"Stueland lever seg ikke inn i historien, men sitter bøyd over litterære verk, medisinske avhandlinger og politiske pamfletter mens han reflekterer og analyserer. På den måten forsøker han å forstå hvorfor man tidligere forsto pandemier på en helt annen måte enn nå. Han er på jakt etter det fremmedartede og noen ganger uforståelige ved fortida. Alt det som vi lett kan avfeie som overtro eller medisinske og religiøse villfarelser. Det er rett og slett imponerende gjort. For Stueland har en enestående evne til å skildre pestens og koleraens historie med utgangspunkt i overraskende observasjoner"
MARIUS WULFSBERG, DAGBLADET
"Etter en mengde koronalitteratur, kom det endelig en historisk fundert og intellektuelt ambisiøs bok om smitte og pandemi. Stueland trekker lange linjer og undersøker hvordan litteraturen kan bistå oss med å forstå hva en pandemi egentlig er, og hvordan vi skal forholde oss til den, og komme oss videre. Fremragende og ambisiøs essayistikk, som viser hvordan kultur og samfunn er tett vevd sammen, og at kultur faktisk har en nytte som refleksjonsredskaper"
KJETIL RØED, VÅRT LAND, ÅRETS BESTE BØKER 2021
"En veiviser gjennom pandemiene. Espen Stueland har skrevet et mangslungent og fascinerende verk om de smittsomme sykdommenes historie, kultur og forbannelse …medrivende, overraskende og ustoppelig interessant … Mer enn 400 noter og en litteraturliste på nesten 20 sider sier mye. Det er med andre ord forfatterens uslitelige nysgjerrighet og vilje til innsikt som driver denne boka, sammen med en nesten uforlignelig evne til formidling … Om vi er midt i eller på tampen av vår egen pandemi; det kommer ganske nok fler og i Pandemiarkivene finnes lesehenvisninger som kan gjøre oss i stand å møte forberedt. Som individ og som samfunn. Sterkere anbefaling er vanskelig å gi"
LEIF EKLE, NRK BOK
"Jordnær skumringstekst om virusets mange avtrykk … et bidrag til ettertanke og videre refleksjoner på tampen av det vi nå håper er sluttfasen av den pågående koronapandemien … Som troende og humanister må vi, på hvert vårt område – enten det nå er det pedagogiske, diakonale, juridiske, økonomiske, politiske eller kulturelle – kjempe sammen for å lindre lidelsene pandemien har påført oss i vår tid. Stuelands bok er en nøktern og lærd veiviser inn i dette arbeidet, til den enkelte og fellesskapets beste"
PAUL OTTO BRUNSTAD, VÅRT LAND
"Espen Stueland viser den tålmodige leser at en pandemi kan endre premissene for hvordan vi tenker om frihet"
LIVE LUNDH, MORGENBLADET
"Når førjulstiden byr på pandemi og pepperkaker, er det trøst å hente i en bok som viser at pandemihåndteringen på ingen måte var bedre før … en heftig bok om pandemier i litteraturen … Man vet aldri helt hvor forfatteren vil i neste bolk … De som liker den slags lekende essayistikk, der forfatterens nysgjerrighet er det styrende organiserende grep, kan virkelig fryde seg her. Et imponerende kildearbeid ligger bak, og detaljnivået i teksten er nesten galskap. Notene, litteraturlisten og kildelisten bak i boken er fyldige og interessante"
MARI GRYDELAND, AFTENPOSTEN
"Uhyrleg interessant … ei brennaktuell fagbok, som tek føre seg historiske pandemiar med særleg fokus på svartedauden, kolera og korona"
JANNICKE TOTLAND, FRAMTIDA
"Lysende, innsiktsfull, ustoppelig interessant: «Pandemiarkivene» var blant årets store leseropplevelser for meg. Boken har et voldsomt driv, og er i besittelse av en intens, klarsynt nysgjerrighet som like gjerne gransker brev, dagbøker, medisinske journaler som dikt, romaner og skuespill fra ulike historiske perioder pandemier har herjet. Stueland åpner på den måten historien opp og gjør den levende, en prestasjon i seg selv - men like viktig er relevansen «Pandemiarkivene» har for forståelsen av krisen i vår egen tid, som øker for hver side"
KARL OVE KNAUSGÅRD
Med koronakrisen har vi fått en kraftig påminnelse om det banale faktum at kroppen er uendelig mye mer enn en beholder for fri og uavhengig selvutvikling. Kroppen er natur, den er sårbar fordi den er forbundet med alt annet liv - til og med et virus fra flaggermus.

Selv om pandemi og karantene gir en situasjon som er fundamentalt ny for oss i dag, er den ikke ny i menneskehetens historie. I fortellingene om pest og pandemier finnes skildringer av prøvelsene kollektivet og enkeltmennesket blir satt på: Hvordan hindre smittespredning? Hvordan pleie sosiale relasjoner og ivareta forpliktelser overfor medmennesket? Hvordan sørge for de syke, begrave de døde og samtidig unngå å bli smittet? Hvordan bevare verdighet? Kort sagt: Hvordan overleve?

I "Pandemiarkivene" er siktemålet todelt. Stueland dukker ned i skjønnlitterære mesterverker og ser på hvordan de fremstiller samfunn og enkeltskjebner i perioder med pest og pandemi: hverdagen redefinert av karantenebestemmelser, frykt, hjerteskjærende avskjed og selvoppofrende hjelpearbeid; verdier presset til det ytterste eller akutt redefinert. Det andre siktemålet, bokens tyngdepunkt, består i å forfølge de medisinske aspektene. Med skjønnlitteraturen som veiviser inviteres leseren med inn i legevitenskapelige og helsepolitiske responser på biologiske hendelser.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2021
ISBN 9788249523610
Innbinding Ebok
Tittel Pandemiarkivene
Bokgruppe 851
I salg 23.11.2021
Emne Faglitteratur Pandemier Litteraturhistorie
Espen Stueland

Espen Stueland

Espen Stueland (f. 1970) debuterte i 1992 med diktsamlingen Sakte dans ut av brennende hus. Han har siden utgitt tre diktsamlinger, to essaysamlinger, gjendiktninger og romanen Kjærlighet i tide og utide (2001) I 2003 mottok han Halldis Moren Vesaas-prisen og Den norske lyrikklubbens pris for diktsamlingen Å si om seg selv. I 2004 ble han kåret til en av Norges ti beste forfattere under 35 år av Norsk litteraturfestival og Morgenbladet. Espen Stueland er en markant litteraturkritiker, bl.a. i Klassekampen, og han virker også som tidsskriftredaktør og essayist. Han ble kåret til Årets litteraturkritiker av Norsk kritikerlag og mottok Olav Dalgards kritikerpris i 2005. I 2009 mottok Stueland Sparebanken Vests kunstnerstipend på 50.000 kroner. Gjennom kjøttet (2009) ble hyllet som et kulturhistorisk storverk av norske kritikere, og boka var også Stuelands doktorgradsavhandling. I 2012 mottok Espen Stueland Det Norske Akademis pris til minne om Thorleif Dahl. I 2018 mottok Espen Stueland Bøker i Bø-prisen. I 2021 ble han første mottaker av "Stemme savnet"-prisen, for den kritikerroste diktsamlingen Eilert Sundt-tilstanden.

 

Litterære priser:

Stemme savnet 2021

Bøker i Bø-prisen 2018

Det norske akademis pris til minne om Thorleif Dahl 2012

Årets litteraturkritiker 2005

Olav Dalgards kritikerpris 2005

Halldis Moren Vesaas-prisen 2003

Den norske lyrikklubbens pris 2003

 

Av Espen Stueland:

2023 Gaffadiktene. Feltstudier og månesekvenser
2021 Pandemiarkivene
2019 Eilert Sundt-tilstanden
2016 700-årsflommen. 13 innlegg om klimaendringer, poesi og politikk
2013 Falsk tilståelse og andre essays
2009 Gjennom kjøttet: Disseksjonens og kroppens kulturhistorie
2006 Brått revet bort
2004 Å si om seg selv
2001 Kjærlighet i tide og utide
2000 Aero (en bok om Alberto Giacometti)
1996 Å erstatte lykka med eit komma
1996 Stemmens pantomime
1992 sakte dans ut av brennende hus
Les mer

Nyheter

Espen Stueland tildelt «Stemme savnet»-prisen

Espen Stueland ble i ettermiddag tildelt «Stemme savnet»-prisen. Stueland er første mottaker av denne prisen, som ble opprettet tidligere i år av Strawberry Publishing.
Les mer

Espen Stueland - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Espen Stueland
Les mer

Espen Stueland nominert til Kritikerprisen 2021 for beste sakprosa

I dag offentliggjorde Norsk kritikerlag nominasjonene til litteraturkritikerprisene 2021. I kategorien sakprosa for voksne er Espen Stueland nominert for den kritikerroste boken Pandemiarkivene.
Les mer

Ingvild Burkey og Astrid Nordang nominert til Kritikerprisen for beste oversettelse 2021

Ingvild Burkey og Astrid Nordang er to av fire nominerte til Kritikerprisen for beste oversettelse 2021.
Les mer