Espen Stueland nominert til Kritikerprisen 2021 for beste sakprosa

 

 

 

Espen Stueland nominert til Kritikerprisen 2021 for beste sakprosa

 

 

 

I dag offentliggjorde Norsk kritikerlag nominasjonene til litteraturkritikerprisene 2021. I kategorien sakprosa for voksne er Espen Stueland nominert for den kritikerroste boken Pandemiarkivene. Det er totalt fire nominerte i denne kategorien. Prisen blir delt ut torsdag 3. mars.

 

Publisert 3. februar 2022

Nominerte til kritikerprisen

Les mer om nominasjonene her: https://kritikerlaget.no/saker/nominasjoner-til-litteraturkritikerprisene-2021

 

Utdrag fra juryens begrunnelse: 

 

«Det er lett å lese om fortidens pandemihåndtering med en slags overbærende distanse: Ikke hadde de vaksiner, og de forsto ikke smitte, sykdomsforløp, korrekt diagnostisering, eller hadde tilgang på noe av det moderne medisin kan tilby oss. Forfatter Espen Stueland er i stand til å dykke inn i de historiske pandemiene med en nysgjerrighet som gjør sykdomsutbruddene nesten uutholdelig levende for leseren. Han undersøker både pest og kolera … På tross av et stort kildemateriale og avanserte nærlesinger av medisinske beskrivelser som er flere århundrer gamle, er Pandemiarkivene blitt en medrivende fortelling om liv og død, og om hva det vil si å være menneske når hele samfunn bryter sammen».

 

Pandemiarkivene ble mottatt med svært gode anmeldelser høsten 2021. NRKs anmelder Leif Ekle konkluderte lesningen slik: «Om vi er midt i eller på tampen av vår egen pandemi; det kommer ganske nok fler og i Pandemiarkivene finnes lesehenvisninger som kan gjøre oss i stand å møte forberedt. Som individ og som samfunn. Sterkere anbefaling er vanskelig å gi».

 

Om Pandemiarkivene

 

"Det er rett og slett imponerende gjort. For Stueland har en enestående evne til å skildre pestens og koleraens historie med utgangspunkt i overraskende observasjoner"

 MARIUS WULFSBERG, DAGBLADET

 

"Fremragende og ambisiøs essayistikk, som viser hvordan kultur og samfunn er tett vevd sammen"

KJETIL RØED, VÅRT LAND, ÅRETS BESTE BØKER 2021

 

"medrivende, overraskende og ustoppelig interessant … Mer enn 400 noter og en litteraturliste på nesten 20 sider sier mye. Det er med andre ord forfatterens uslitelige nysgjerrighet og vilje til innsikt som driver denne boka, sammen med en nesten uforlignelig evne til formidling"

LEIF EKLE, NRK BOK

 

"et bidrag til ettertanke og videre refleksjoner på tampen av det vi nå håper er sluttfasen av den pågående koronapandemien"

PAUL OTTO BRUNSTAD, VÅRT LAND

 

"Espen Stueland viser den tålmodige leser at en pandemi kan endre premissene for hvordan vi tenker om frihet"

LIVE LUNDH, MORGENBLADET

 

"en heftig bok om pandemier i litteraturen … Man vet aldri helt hvor forfatteren vil i neste bolk … De som liker den slags lekende essayistikk, der forfatterens nysgjerrighet er det styrende organiserende grep, kan virkelig fryde seg her"

MARI GRYDELAND, AFTENPOSTEN

 

"Uhyrleg interessant … ei brennaktuell fagbok, som tek føre seg historiske pandemiar med særleg fokus på svartedauden, kolera og korona"

JANNICKE TOTLAND, FRAMTID

 

"Lysende, innsiktsfull, ustoppelig interessant: Pandemiarkivene var blant årets store leseropplevelser for meg. Boken har et voldsomt driv, og er i besittelse av en intens, klarsynt nysgjerrighet som like gjerne gransker brev, dagbøker, medisinske journaler som dikt, romaner og skuespill fra ulike historiske perioder pandemier har herjet. Stueland åpner på den måten historien opp og gjør den levende, en prestasjon i seg selv - men like viktig er relevansen Pandemiarkivene har for forståelsen av krisen i vår egen tid, som øker for hver side"

KARL OVE KNAUSGÅRD

 

Espen Stueland (f. 1970) har mottatt en rekke priser både for bøkene sine og for virket som kritiker. I 2019 utga Stueland den kritikerroste Eilert Sundt-tilstanden. Pandemiarkivene er hans tolvte utgivelse.

 

Aktuell bok