Påklederen

roman

Velg format

kr 429
På lager
ISBN
9788249524532
"I årevis har Thorvald Steen gjennom sin romankunst vore ein folkeopplysar om nedtona eller gløymde hendingar i europeisk soge. I Påklederen fører han oss inn i ei av dei største katastrofene i det kristne Europa: det fjerde krosstoget året 1204. Dette er ein fascinerande brevroman om grådugskap, svik og plyndring av verdas rikaste og mektigste by, Konstantinopel. Europa vart ikkje det same etter dette"
KNUT ØDEGÅRD, VÅRT LAND, ÅRETS BESTE BØKER 2023
"en kruttsterk fortelling om makt og grådighet ... Formidlet i et lavmælt, presist språk, viser denne forfatteren enda en gang hvordan historiens katastrofer kan speiles i enkeltmenneskets nedrigste, mest brutale egenskaper … Steen har gjennom årene finslipt den historiske fortellingen i en rekke romaner som har gitt ham både priser og ære. … Med disse bøkene og høstens roman viser forfatteren hvilken betydning den historiske romanen kan ha for en større forståelse av historien … Steen har omskapt en historietime til en spennende fortelling. Han har også utvidet vår erkjennelse og forståelse for de sterke lidenskapene og kreftene som virker i det skjulte bak katastrofer og kriger. Slik han gjør det så stramt og presist og avslørende i «Påklederen»"
TURID LARSEN, DAGSAVISEN
"I år har plyndringen av Konstantinopel og merkeåret 1204 blitt hentet opp i dagen takket være Thorvald Steens nye roman «Påklederen». I denne boka utgjør ikke de historiske begivenhetene bare et bakteppe, de er selve begrunnelsen for romanen … Steen skildrer hendelsene i 1204 fra en overraskende vinkel ved å kle av og granske mannen som kan anses som hjernen bak ødeleggelsene. Han gjør det gjennom hovedpersonen Massimos forferdete observasjoner, mange av dem detaljert fysiognomiske, og lar dermed leseren komme ubehagelig tett på en av historiens sentrale, men for de alle fleste totalt ukjente, aktører"
CHRISTINE AMADOU, KLASSEKAMPEN
"Steen har skrive ein ambisiøs roman med utgangspunkt i lite kjente historiske hendingar med enorme konsekvensar for ettertida … Eg trur ikkje eg er den einaste som etter denne brevromanen får lyst til å lese meir om sjølve dei historiske hendingane og konsekvensane av det som skjedde"
ROLV NØTVIK JAKOBSEN, VÅRT LAND
Året er 1204. Massimo Gasparino er førstesekretær og den mest betrodde medarbeideren til Venezias doge, Enrico Dandolo. Nå er han degradert til påkleder og holdt fanget av dogen og hans sikkerhetssjef, Biraghi, i en leilighet i Konstantinopel.

Her skriver Gasparino på et brev der han bekjenner for pave Innocens iii at han har vært vitne til menneskehetens største forbrytelse. Dogen skulle lede Det fjerde korstoget til Jerusalem, men har med viten og vilje styrt det til Konstantinopel. Byen blir plyndret og tyvegodset fraktet til Venezia. Det er bare dogen, sikkerhetssjef Biraghi og Massimo Gasparino som vet hvordan ugjerningen har kunnet skje.

Brevet avdekker side for side forbrytelsen og svikets omfang. Vil Gasparino klare å overlevere brevet, eller vil dogen få tak i det før det er sent?

For dem begge står det om livet.

I denne romanen dukker Thorvald Steen ned i Europas historie og henter fram et stoff som ikke har fått sin rettmessige plass i våre historiebøker; om hvordan Det fjerde korstoget ble en unnskyldning for å plyndre datidens kanskje viktigste og rikeste by, Konstantinopel. Det har blitt et intenst kammerspill om maktsyke og forfengelighet.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2023
ISBN 9788249524532
Innbinding Innbundet
Tittel Påklederen
Bokgruppe 411
I salg 22.08.2023
Emne 1200-tallet Korstog Skjønnlitteratur Romaner Historisk litteratur Istanbul
Thorvald Steen

Thorvald Steen

Thorvald Steen (f. 1954), debuterte som lyriker i 1983 og har skrevet bøker i alle sjangere. Han er i dag en av de mest kjente internasjonale forfatterne i Norge. Opprinnelig er han utdannet fagarbeider (maler) og cand.philol. med idéhistorie som hovedfag. Hans nasjonale gjennombrudd som forfatter kom i 1992 med diktsyklusen Ilden. Året etter fikk han sitt internasjonale gjennombrudd med den historiske romanen Don Carlos. Forfatterskapet har vekslet mellom romaner bygget på hans egen livserfaring som Det hvite badehuset (2017) og Det siste fotografiet (2019), og hans nyskapende historiske romaner, som har fått betegnelsen neosagaer, hvor han avdekker Europas glemte historie. Den siste av disse, Påklederen, utkom høsten 2023.
          Steen har mottatt en rekke priser og utmerkelser i inn og utland, og bøkene hans er oversatt til over 30 språk. For romanene Det hvite badehuset og Det usynlige biblioteket ble han nominert til den prestisjetunge Dublin Literary Award.
          Fra 1991 til 1997 var Thorvald Steen formann i Den norske forfatterforening, og han har vært æresmedlem i samme forening siden 1997. I 2003 mottok han Stortingets statsstipend. Steen har også vært med på å grunnlegge Saladin-dagene og Konstantinopeluniversitetet. I 2021 kom Per Manings prisbelønte dokumentarfilm om Steen, «Kunsten å plystre». Våren 2024 er Steen aktuell med essaysamlingen Min naive sjel. Om å skrive mot den bevisste glemsel på Forlaget Oktober.

Les mer

Nyheter

Thorvald Steen prisbelønnet i Tsjekkia

Thorvald Steen ble i går tildelt den prestisjetunge tsjekkiske prisen Gratias Agit av Tsjekkias utenriksminister Tomáš Petříček. 
Les mer

Thorvald Steen og Karl Ove Knausgård nominert til Dublin Literary Award 2023

Nominasjonene til den prestisjetunge Dublin Literary Award 2023 er nå klare. Totalt 70 bøker er på langlisten, blant dem to norske romaner: Thorvald Steens Det hvite badehuset og Karl Ove Knausgårds Morgenstjernen.
Les mer

Thorvald Steens nye roman Påklederen – engelske verdensrettigheter solgt

Thorvald Steens nye roman Påklederen er nå solgt for oversettelse til engelsk. Det er forlaget Seagull Press som skal utgi boken.
Les mer