Påklederen

roman

Velg format

kr 429
På lager
ISBN
9788249524532
" en kruttsterk fortelling om makt og grådighet ... Formidlet i et lavmælt, presist språk, viser denne forfatteren enda en gang hvordan historiens katastrofer kan speiles i enkeltmenneskets nedrigste, mest brutale egenskaper … Steen har gjennom årene finslipt den historiske fortellingen i en rekke romaner som har gitt ham både priser og ære. … Med disse bøkene og høstens roman viser forfatteren hvilken betydning den historiske romanen kan ha for en større forståelse av historien … Steen har omskapt en historietime til en spennende fortelling. Han har også utvidet vår erkjennelse og forståelse for de sterke lidenskapene og kreftene som virker i det skjulte bak katastrofer og kriger. Slik han gjør det så stramt og presist og avslørende i «Påklederen»"
TURID LARSEN, DAGSAVISEN
"Steen har skrive ein ambisiøs roman med utgangspunkt i lite kjente historiske hendingar med enorme konsekvensar for ettertida … Eg trur ikkje eg er den einaste som etter denne brevromanen får lyst til å lese meir om sjølve dei historiske hendingane og konsekvensane av det som skjedde"
ROLV NØTVIK JAKOBSEN, VÅRT LAND
Året er 1204. Massimo Gasparino er førstesekretær og den mest betrodde medarbeideren til Venezias doge, Enrico Dandolo. Nå er han degradert til påkleder og holdt fanget av dogen og hans sikkerhetssjef, Biraghi, i en leilighet i Konstantinopel.

Her skriver Gasparino på et brev der han bekjenner for pave Innocens iii at han har vært vitne til menneskehetens største forbrytelse. Dogen skulle lede Det fjerde korstoget til Jerusalem, men har med viten og vilje styrt det til Konstantinopel. Byen blir plyndret og tyvegodset fraktet til Venezia. Det er bare dogen, sikkerhetssjef Biraghi og Massimo Gasparino som vet hvordan ugjerningen har kunnet skje.

Brevet avdekker side for side forbrytelsen og svikets omfang. Vil Gasparino klare å overlevere brevet, eller vil dogen få tak i det før det er sent?

For dem begge står det om livet.

I denne romanen dukker Thorvald Steen ned i Europas historie og henter fram et stoff som ikke har fått sin rettmessige plass i våre historiebøker; om hvordan Det fjerde korstoget ble en unnskyldning for å plyndre datidens kanskje viktigste og rikeste by, Konstantinopel. Det har blitt et intenst kammerspill om maktsyke og forfengelighet.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2023
ISBN 9788249524532
Innbinding Innbundet
Tittel Påklederen
Bokgruppe 411
I salg 22.08.2023
Emne Skjønnlitteratur Korstog Istanbul Historisk litteratur Romaner 1200-tallet
Thorvald Steen

Thorvald Steen

Thorvald Steen (f. 1954) debuterte som lyriker i 1983 og har gjennom et rikt forfatterskap skrevet romaner, diktsamlinger, skuespill, noveller, barnebøker og essays.  Han har markert seg som en av Norges mest internasjonale forfattere.

Steens norske gjennombrudd kom i 1992 med diktsyklusen Ilden, og kort tid etterpå ble han internasjonalt anerkjent med sine nyskapende historiske romaner, som Don Carlos (1993), Konstantinopel (1999), Den lille hesten (2002) og Det usynlige biblioteket (2015). Forfatterskapet har siden Vekten av snøkrystaller (2006) vekslet mellom romaner bygget på egne erfaringer og historiske romaner.

I 2017 utkom Det hvite badehuset, som vakte unison begeistring blant landets anmeldere. Det siste fotografiet, den frittstående oppfølgeren til Det hvite badehuset, utkom i 2019 til strålende kritikker. Høsten 2020 ble de to bøkene iscenesatt for første gang av regissør Anders T. Andersen for Rogaland Teater med tittelen «Det siste fotografiet».  

Thorvald Steens bøker er oversatt til 29 språk og utkommer i 47 land. Han har mottatt flere priser og nominasjoner i inn- og utlandI 2019 ble Det usynlige biblioteket nominert til IMPAC Dublin Literary Award 2020.

Steen var formann i Den norske forfatterforening fra 1991 til 1997, og han har vært æresmedlem i samme forening siden 1997. I 2003 mottok han Stortingets statsstipend.

Fotograf Per Maning har premiere på sitt filmportrett av Thorvald Steen høsten 2020. Filmmusikken er komponert av Nils Petter Molvær. 

 

Utvalgte litterære priser

2020 Gratias Agit (Tsjekkia)
2014 Saladin-prisen (Tyrkia)
2007 Jan Holly-prisen (Slovakia)
2006 Cornelius-medaljen (Universitetet i Bratislava)
2001 Doblougprisen
1998 Gyldendals legat

 

Les mer

Nyheter

Thorvald Steen prisbelønnet i Tsjekkia

Thorvald Steen ble i går tildelt den prestisjetunge tsjekkiske prisen Gratias Agit av Tsjekkias utenriksminister Tomáš Petříček. 
Les mer

Thorvald Steen og Karl Ove Knausgård nominert til Dublin Literary Award 2023

Nominasjonene til den prestisjetunge Dublin Literary Award 2023 er nå klare. Totalt 70 bøker er på langlisten, blant dem to norske romaner: Thorvald Steens Det hvite badehuset og Karl Ove Knausgårds Morgenstjernen.
Les mer