Bla i boken

Onkel Arne og månen

lyrisk fortelling

Velg format

Tilbudspris kr 148 Før kr 169
På lager
ISBN
9788249523580

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2021
ISBN 9788249523580
Innbinding Ebok
Tittel Onkel Arne og månen
Bokgruppe 852
I salg 03.02.2021
Emne Lyrikk Skjønnlitteratur
"Jeg sitter i senga
fatet i fanget
barberbladet klart
Hendene tunge som jord
rommet et kott
månemørkt"

Arne var Aina Villangers onkel. I 1969 tok han sitt eget liv. Han etterlot seg en drømmedagbok, som danner grunnlaget for denne boka - sammen med utdrag fra pasientjournaler, brev, almanakker og noen petiter Arne fikk publisert i Agderposten. 1969 var også året da mennesket inntok månen. I "Onkel Arne og månen" kobles måneferden sammen med Arnes siste timer, og drømmen om månen gir den banale, nattsvarte døden et lysende svev.
"som månen selv skaper flo og fjære her nede, finnes tilsvarende bevegelse i Villangers bastard: Selv om selvmordet rammer inn boka, er det ikke dermed kun fortellingen om en død – det er forsøket på å samle et liv … Villangers språk er en glede, hun har en utpreget klangrik, varm stemme. … Livet leves ikke kronologisk, men i brudd; det fordrer en sprengt form, noe uavsluttet. ‘Skriver jeg eller drømmer jeg? / ordene kommer fra samme sted’, står det, og jeg noterer arbeidets empati, Villangers vilje til å dikte liv i onkelens skrift – og slik dikte ham ut av glemsel og ingenting"
EVEN TEISTUNG, KLASSEKAMPEN
"Gripende beretning om et sart sinn … Villanger har dykket ned i onkelens sinn og skapt lyrikk som taler sterkt … Villangers poesi flyter sammen med historiske rester etter onkel Arne. Hun reiser ham et monument, et strålende dokument som griper og gjør inntrykk"
EMIL OTTO SYVERTSEN, FÆDRELANDSVENNEN
"Aina Villangers tekst føyer ikkje saman tekstane til ein heilskap som forklarar og peikar ut årsaker til sjølvmordet. Ho syner betane fram, i bråe kast … Det er eit sentralt poeng at tekstmassen i boka til Villanger er springande og heterogen, med tydelege sårflater og rivner, for det er nett augneblinken for spranget - ut i det ukjende, i døden eller i kosmos, denne tekstsamlinga freistar å halde fast. Det er eit vågalt prosjekt. Og det er ikkje meint å lande. Men det er både vent, vondt og viktig"
SINDRE EKRHEIM, DAG OG TID
Aina Villanger

Aina Villanger

Aina Villanger er født i Skien i 1979. Hun debuterte i 2012 med langsang, en subjektiv og energisk skapelsesberetning i diktform, som fikk strålende mottakelse. I 2017 kom prosaverket Baugeids bok, som ble nominert til Ungdommens kritikerpris. I 2018 ble Villanger tildelt Tanums kvinnestipend. Nattnød er hennes tredje bok. I 2019 ble Aina Villanger tildelt Stig Sæterbakkens Minnepris for bøkene Langsang (2012), Baugeids bok (2017) og Nattnød (2019). Onkel Arne og månen (2021) er hennes fjerde bok.

Les mer