Baugeids bok

Velg format

kr 199
På lager
ISBN
9788249518081
"fascinerende dikt … full av oppdiktede elementer og viltre innfall … Villanger debuterte i 2012 med boka Langsang, en av de beste diktsamlingene på norsk de senere årene. Baugeids bok er både mer ambisiøs og mer variert, og uansett en verdig oppfølger. Nå er det ingen tvil om at Baugeids bok er en bok for spesielt interesserte. Men slik må det være. Ekte poeter fisker ikke etter lesere. De finner et emne og jobber med det for arbeidets egen skyld. Aina Villanger er en ekte poet. I brå kast trekker Aina Villanger oss tilbake til den norrøne middelalderens fascinerende verden. En ekte poet"
ESPEN GRØNLIE, DAGBLADET
"Villangers varierte prosa skaper et fint og vart portrett … kan bli en toneangivende forfatter i sin generasjon … Ulike verdensbilder smelter tilsynelatende sømløst sammen … Med små krusninger og store dønninger velter Baugeids bok fram som en bølge gjennom historisk tid"
TOM EGIL HVERVEN, KLASSEKAMPEN
"Villanger har klart å lage en bok som setter sin egen estetiske standard"
CARINA ELISABETH BEDDARI, MORGENBLADET
"Det kjennest som at det er noko viktig å hente der, noko som manglar i vår moderne tid … Det er noko underleg frigjerande i møtet med eit verdsbilete så prega av kropp, med den sjølvsagde aksepten av at folk er ulike og dei svakare skilja mellom individ og fellesskap … Samstundes formulerer Baugeids bok ei anna form for fridom; ei annleis estetisk oppleving og eit nytt perspektiv på år eiga tid."
MERETE RØSVIK GRANLUND, DAG OG TID
"skriver med en helt egen nærhet og respekt for materialet sitt. At hun evner å engasjere og holde meg fast i lesningen. At hun gjennom beskrivelsen av nonnenes monotone og repeterende vekselsang (gregoriansk sang), kjent fra middelalderklostrene, klarer å få boka til å synge. En sang som varer langt utover siste side. Men det jeg først og fremst tenker om denne boken kan oppsummeres i ett ord: Vakkert! God lesning!"
GRETHE JOHANNESSEN, HAMMERFESTINGEN
"Boka samler kunnskap fra mange kilder til et fint og vart portrett av Baugeid"
TOM EGIL HVERVEN, KLASSEKAMPEN, Årets beste bøker 2017
"Sakmeditativ fantasi om et virkelig liv: En jente blir abedisse på 1100-tallet, hennes skjøre vesen brytes gjennom tidens og verdens formler. Sjangeroverskridende"
SINDRE ANDERSEN, KLASSEKAMPEN, Årets beste bøker 2017
På Klosterøya i Skien lå benediktinerklosteret Gimsøy, et av Norges første nonnekloster. Det ble grunnlagt mot midten av 1100-tallet, i en tid preget av brytningen mellom det hedenske og det kristne. Klosterets grunnlegger, lendmannen og jorsalfareren Dag Eilivsson, var far til Baugeid Dagsdatter, som ble abbedisse ved Gimsøy kloster. Snorre nevner henne med en halv setning i kongesagaene.
Var Baugeid ærgjerrig eller from, blid eller sur? Hadde hun kalde hender eller varme føtter, tyktflytende blod eller tynne årer? Hvilke drifter lå under nonnenes daglige arbeid ved veven og i klosterhagen, hvilke krefter drev dem til bønn åtte ganger i døgnet, og hvilke helsetips hersket i klosteret?
I et språk som veksler mellom det suggererende, det arkaiske og det kliniske, får Aina Villanger stillheten i tale: stillheten etter et nedbrent kloster, en glemt kvinne, en kraftig skjelvetokt. Resultatet er et fascinerende og mangslungent prosaverk: Baugeids bok.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2017
ISBN 9788249518081
Innbinding Ebok
Tittel Baugeids bok
Bokgruppe 852
I salg 06.06.2017
Emne Prosastykker Historisk litteratur Skien Klostervesen Skjønnlitteratur Høymiddelalderen
Aina Villanger

Aina Villanger

Aina Villanger er født i Skien i 1979. Hun debuterte i 2012 med langsang, en subjektiv og energisk skapelsesberetning i diktform, som fikk strålende mottakelse. I 2019 ble Aina Villanger tildelt Stig Sæterbakkens minnepris for bøkene Langsang (2012), Baugeids bok (2017) og Nattnød (2019). I 2021 kom den lyriske fortellingen Onkel Arne og månen. Begynnelsen er nær er hennes nyeste diktsamling.

 

Litterære priser:

2019 Stig Sæterbakkens minnepris

 

Utgitt på Oktober:

2024 Begynnelsen er nær (Dikt)
2021 Onkel Arne og månen (Lyrisk fortelling)
2019 Nattnød (Dikt)
2017 Baugeids bok (Dikt)
2017 Unica Zürn: Heksetekster, gjendiktning (med Kirstine Reffstrup), HOF
2012 Langsang. et flytans habitat (Dikt)
Les mer