Bla i boken

Onkel Arne og månen

lyrisk fortelling

Velg format

kr 299
På lager
ISBN
9788249523214
"Dikt om Villangers onkel som begikk selvmord ti år før hun ble født. Like deler dokumentarisk og poetisk, spørsmål og sjenerte setninger"
ESPEN STUELAND, KLASSEKAMPEN, ÅRETS BESTE BØKER 2021
"som månen selv skaper flo og fjære her nede, finnes tilsvarende bevegelse i Villangers bastard: Selv om selvmordet rammer inn boka, er det ikke dermed kun fortellingen om en død – det er forsøket på å samle et liv … Villangers språk er en glede, hun har en utpreget klangrik, varm stemme. … Livet leves ikke kronologisk, men i brudd; det fordrer en sprengt form, noe uavsluttet. ‘Skriver jeg eller drømmer jeg? / ordene kommer fra samme sted’, står det, og jeg noterer arbeidets empati, Villangers vilje til å dikte liv i onkelens skrift – og slik dikte ham ut av glemsel og ingenting"
EVEN TEISTUNG, KLASSEKAMPEN
"Gripende beretning om et sart sinn … Villanger har dykket ned i onkelens sinn og skapt lyrikk som taler sterkt … Villangers poesi flyter sammen med historiske rester etter onkel Arne. Hun reiser ham et monument, et strålende dokument som griper og gjør inntrykk"
EMIL OTTO SYVERTSEN, FÆDRELANDSVENNEN
"Villangers lunefulle, åpne konstellasjoner spør hva det vil si å bry seg om et annet menneske i skrift … en mangslungen og vitebegjærlig hybridpoesi … Onkelens lengsler, den amerikanske lengselen og diktningens lengsel – heldigvis smelter de aldri helt sammen, men står i en lunefull konstellasjon, i en uferdig fortid og i et porøst, utflytende ... Slik det alltid er kunsten selv som må sette eksempelet, foregripe teorien, fascineres jeg av at Villanger forplikter seg på en utforsking ikke bare av innlevelsens irrganger, blinde felter og potensialitet, men på et formens ansvar, en ‘prosessorientert’ skriftpraksis uten tilsvar på tiltale om modeller fra virkeligheten … Onkel Arne og månen er et ordrikt, tett assosiasjonsras som inviterer til gjenlesing … Det er diktenes triumf at de forblir i drømmen"
BENJAMIN YAZDAN, BLA 3/2021
"Fascinerende dikt … den dokumentariske poesien i Onkel Arne og månen, er den noe bra? Ja! Den er det! Det dokumentariske materialet settes sammen på en måte som gjør at leseren får anledning til å foreta en slags tidsreise tilbake til slutten av 1960-tallet, og reflektere over alt som var annerledes, hvordan og hvorfor. Det som (antakelig) er dikt snarere enn sitat, er på sin side befriende klartenkt … Diktning som bruker levende modeller er problematisk, men her fungerer det særdeles bra"
ESPEN GRØNLIE, DAGBLADET
"Jeg sitter i senga
fatet i fanget
barberbladet klart
Hendene tunge som jord
rommet et kott
månemørkt"

Arne var Aina Villangers onkel. I 1969 tok han sitt eget liv. Han etterlot seg en drømmedagbok, som danner grunnlaget for denne boka - sammen med utdrag fra pasientjournaler, brev, almanakker og noen petiter Arne fikk publisert i Agderposten.

1969 var også året da mennesket inntok månen. I "Onkel Arne og månen" kobles måneferden sammen med Arnes siste timer, og drømmen om månen gir den banale, nattsvarte døden et lysende svev.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2021
ISBN 9788249523214
Innbinding Innbundet
Tittel Onkel Arne og månen
Bokgruppe 413
I salg 03.02.2021
Emne Lyrikk 1960-1969 Skjønnlitteratur Selvmord Psykiske lidelser Månen Biografisk litteratur
Aina Villanger

Aina Villanger

Aina Villanger er født i Skien i 1979. Hun debuterte i 2012 med langsang, en subjektiv og energisk skapelsesberetning i diktform, som fikk strålende mottakelse. I 2019 ble Aina Villanger tildelt Stig Sæterbakkens minnepris for bøkene Langsang (2012), Baugeids bok (2017) og Nattnød (2019). I 2021 kom den lyriske fortellingen Onkel Arne og månen. Begynnelsen er nær er hennes nyeste diktsamling.

 

Litterære priser:

2019 Stig Sæterbakkens minnepris

 

Utgitt på Oktober:

2024 Begynnelsen er nær (Dikt)
2021 Onkel Arne og månen (Lyrisk fortelling)
2019 Nattnød (Dikt)
2017 Baugeids bok (Dikt)
2017 Unica Zürn: Heksetekster, gjendiktning (med Kirstine Reffstrup), HOF
2012 Langsang. et flytans habitat (Dikt)
Les mer