Oktoberbarn

roman

Velg format

kr 229
På lager
ISBN
9788249523351
"Linda Boström Knausgård har en billedskapende evne som løfter hennes nye roman Oktoberbarn opp til et enestående kunstnerisk nivå ... til tross for alt mørket, og de få lysglimtene: Oktoberbarn er så lysende og vakker prosa at det føles som om den gjennomstrømmer leseren"
SINDRE HOVDENAKK, VG (anm. av den svenske utgaven)
"Linda Boström Knausgård skriver uvanlig godt, med korte, poengterte setninger i et rytmisk språk, hvor ingenting virker overflødig … en naken og direkte skildring av hvordan livet arter seg med mani og depresjon som følgesvenner … hvis minnene forsvinner, hvem er man da? Dette er et helt vesentlig spørsmål i Oktoberbarn, som forfatteren har brukt til å skape en rik og sammensatt roman … Som alle dyktige forfattere bruker Boström Knausgård egne erfaringer til å si noe allment om å miste sin identitet … Frihetslengsel og identitetsløs tilpasning er noe Oktoberbarn stadig vender tilbake til, og er med på å skape en dynamisk og vital undertekst"
GRO JØRSTAD NILSEN, BERGENS TIDENDE (anm. av den svenske utgaven)
"Viser hvorfor hun er blant Sveriges beste forfattere. Linda Boström Knausgård skriver innsiktsfullt og dypt medrivende om livets store utfordringer … en bok som ble unisont hyllet i hjemlandet da den utkom i fjor, og som viser hvorfor forfatteren er en av de beste Sverige har å by på i dag – kanskje den beste … Hovedpersonens oppvekst, sykdomsforløp og skilsmisseprosess skildres i et helt særegent poetisk språk, med enkle setninger – noen er som knyttnever i magen, andre som små, lysende kunstverk. Og hun er morsom og lun også, glimter til med lys og varme i det mørke … Oktoberbarn er blitt en spørrende, innsiktsfull og dypt medrivende bok om å forsøke å holde livet sitt sammen. ‘Jeg har alltid visst at jeg kan skrive som om det gjaldt livet. Det gjelder livet’, skriver Boström Knausgård. Som leser kan en ikke annet enn å føle seg takknemlig for at hun deler litt av det med oss"
ELLEN SOFIE LAURITSEN, DAGENS NÆRINGSLIV
"Det syder og koker i Linda Boström Knausgårds nye roman. Det gnistrer i setninger, der det allmenngyldige og gjenkjennelige står side om side med det private … Boström Knausgård vet å velge ut de minnene som kan gi gjenklang i oss alle. Her er øyeblikk av stor gjenkjennelig komikk … Oktoberbarn tilbyr livsmestring i praksis. Den passer for alle, enten man har møtt veggen, eller ser for seg at man kan komme til å møte veggen. Eller om du bare er ute etter å rømme fra ditt mer eller mindre velfungerende liv for en stund"
KNUT HOEM, NRK BOK
"Boström Knausgårds prosa er vakker og melodiøs, poetisk og ofte slående … Bokas sterke, litterære signatur gjør at den plasserer seg i romansjangeren, tross tyngden av det selvbiografiske stoffet … Oktoberbarn en begavet og sterk roman, sorgfull og sint. Ensomheten og sårbarheten er rungende her, som i Boström Knausgårds tidligere bøker. Men i motsetning til for eksempel Grand Mal, der sårheten er stillere, er årets bok mer som et ul"
MAYA TROBERG DJUVE, DAGBLADET
"Råsterkt om sykdom, skilsmisse og sorg … Forfatteren gir leseren umiddelbart et innblikk i en slags helvetes forgård … Men boken er så mye mer … Den fandenivoldske blottstillelsen, i kombinasjon med fakta i psykiatrihistorien (om f.eks. elektrobehandlingens oppstart i 1918 på urolige griser), høyner den litterære fremstillingen i et språk som lyser sterkt over et mørke"
STEIN ROLL, ADRESSEAVISEN
”Intens og lysande. Linda Boström Knausgård skriv klokkeklart om tåkete livsorientering … setningane er konsise inntil det språkrådstilrådde, samstundes kjennest dei djupt litterære”
INGVILD BRÆIN, DAG OG TID
"I den selvbiografiske romanen Oktoberbarn, som nå lanseres på norsk, viser Linda Boström Knausgård hvilken strålende forfatter hun er. Direkte, åpen og sårbar formidler hun erfaringer i et språk barbert for sentimentalitet og jåleri"
TURID LARSEN, DAGSAVISEN
"en opprivende betroelse fra et tungt deprimert menneske som i stedet for bedring, erfarte åssen strømmen reiv i stykker minnene hennes … I tilbakeblikkene viser Boström Knausgård fram sine kunstneriske kvaliteter, som bunner i en rå og kompromissløs skrivemåte"
EIRIK ENGBLAD, VÅRT LAND
"Med litteraturen som siste våpen kjemper Linda Boström Knausgård på samtlige av livets fronter … Når Boström Knausgård formulerer sitt gripende litterære tilsvar på diagnosen 'bristande virkelighetsuppfatning', står hun fram som en moderne utgave av den ressurssterke pasienten som trosser autoritetenes umyndiggjørelse og evner å ta igjen med pennen, akkurat slik Amalie Skram og Knut Hamsun i sin tid gjorde"
HENRIK KEYSER PEDERSEN, KLASSEKAMPEN (anm. av den svenske utgaven)
"vi lesere må tåle at Oktoberbarn er et uryddig, ujevnt og vanskelig verk. Det er det som gjør den til en virkelig verdifull bok"
BERNHARD ELLEFSEN, MORGENBLADET (anm. av den svenske utgaven)
"Varsom roman om brudd og behandling … Oktoberbarna er kamerat Lenins barn. Alle som begynte på skolen i Sovjetunionen, ble automatiske medlemmer i hans ungdomsorganisasjon, hvis hensikt var å gå i takt på alle vis. Skli inn, akseptere, være en del av det hele. Oktoberbarn er en god metafor for en god roman"
VIDAR KVALSHAUG, BOK365
"Oktoberbarn er en kraftfull roman, hvor den veltalende forfatteren til slutt gir opp å formidle sine tanker og observasjoner til en institusjon som nekter å ta til seg informasjon som kommer i en annen enhet enn den kan måle … romanen seg [beveger seg] fra å være en historie om tap til å innvarsle en mulighet for nye minner. I bakgrunnen ligger sorgen over det som allerede er borte, og spørsmålet om det finnes en kraftig nok form til å holde det hele på plass"
HANNA MALENE LINDBERG, BLA 3/20
"Linda Boström Knausgårds prosa beveger seg sømløst og suggererende mellom verdener. Hun skriver – og det er – 'som i en drøm'. Det er uhyggelig, det er gripende. Og jeg liker det så veldig godt"
JENNY HÖGSTRÖM, AFTONBLADET
"Oktoberbarn er en modig bok ... Satt opp mot psykiatriens store fortelling og dens enkle og gitte svar insisterer Boström Knausgård på det irrasjonelle i mennesket og på det unike i hver enkelt lidelse. Jeg håper denne boken får mange lesere"
MIKAELA BLOMQVIST, GÖTEBORGS-POSTEN
"Linda Boström Knausgård skriver med sitt karakteristiske driv i språket ... Med poetisk presisjon balanserer hun desperasjonen, gjør at det som er tvingende nødvendig, brenner også for leseren"
THERESE ERIKSSON, SVENSKA DAGBLADET
"Oktoberbarn er et fortvilet oppgjør med psykiatriomsorgen. Men den er også en genialt komponert roman med et nådeløst vakkert språk"
ANN LINGEBRANDT, SYDSVENSKAN
Mellom 2013 og 2017 er forfatteren i perioder tvangsinnlagt på psykiatrisk avdeling, også kalt «fabrikken». Der utsettes hun for serier med ECT-behandlinger, det som tidligere ble kalt elektrosjokk, hvor pasienten gis en dose elektrisitet som fremkaller en slags epileptisk krampe. Behandlingsformen er vanlig, men mange forskere er uenige om dens effekter og bieffekter. For forfatteren begynte liv og minner å forsvinne allerede mens behandlingene på fabrikken foregikk.

Linda Boström Knausgårds tredje roman er både et rasende oppgjør med psykiatrien og et desperat minnearbeid. Her føres en ujevn kamp mot dører som stenges - en kamp der barndom, ungdom, ekteskap, foreldreskap og skilsmisse flimrer forbi. "Oktoberbarn" er en fortvilet, overveldende og dypt menneskelig bok helt uten forsvar.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2021
ISBN 9788249523351
Innbinding Pocket
Tittel Oktoberbarn
Bokgruppe 504
Oversetter Monica Aasprong
I salg 28.12.2020
Emne Familie Skjønnlitteratur Romaner Skilsmisse Biografisk litteratur Psykiske lidelser Sverige
Linda Boström Knausgård

Linda Boström Knausgård

Linda Boström Knausgård (f. 1972) debuterte i 1998 med diktsamlingen Gör mig behaglig för såret. Hennes kritikerroste novellesamling Grand Mal (2011) ble etterfulgt av romanen Helioskatastrofen (2013), som regnes som Boström Knausgårds internasjonale gjennombrudd. For romanen Velkommen til Amerika (2016) ble Boström Knausgård nominert til Augustprisen og Svenska Dagbladets litteraturpris. Oktoberbarn (2019) ble nominert til Sveriges Radios Romanpris.

 

Utgitt på Oktober:

2020 Oktoberbarn (Roman)
2017 Velkommen til Amerika (Roman)
2014 Helioskatastrofen (Roman)
2012 Grand Mal (Novelle)
Les mer

Nyheter

Linda Boström Knausgårds Oktoberbarn inn på 3. plass på bestselgerlista

Etter kun en drøy uke i salg inntar Linda Boström Knausgårds roman Oktoberbarn tredjeplassen på Bokhandlerforeningens bestselgerliste.
Les mer